Η συλλογή υπογραφών της «Πρωτοβουλίας Πολιτών» για την ίδρυση Νοσοκομείου Μεσογείων, έχει ονοματεπώνυμο και κρύβει σκοπιμότητες

 
Είδε το φως της διαδικτυακής δημοσιότητας, στους δήμους της Ανατολικής Αττικής, μια “πρωτοβουλία πολιτών”, για συγκέντρωση υπογραφών με θέμα την ίδρυση «Γενικού Νοσοκομείου Μεσογείων». Πρόκειται για το γνωστό προεκλογικό σλόγκαν πολλών υποψηφίων βουλευτών, περιφερειαρχών, αντιπεριφεριαρχών, δημάρχων το οποίο επανέρχεται εν όψη των επόμενων βουλευτικών εκλογών.
Η πρόταση για την ίδρυση «Γενικού Νοσοκομείου Μεσογείων», έρχεται σε αντίθεση με τη θέση της Κυβέρνησης, στην πολιτική της οποίας είναι οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων, ότι δεν χρειάζεται κανένα νέο νοσοκομείο στην Αττική και ειδικά στην Ανατολική Αττική (Μεσόγεια), γιατί δεν θα προσέφερε τίποτα περισσότερο στο σύστημα υγείας. Στο παρελθόν είχε συζητηθεί η μεταφορά του Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ», πριν την συγχώνευση του με το Σισμανόγλειο, σε κάποιον από τους Δήμους της Ανατολικής Αττικής, μια επιλογή που θα ήταν σαφώς οικονομικότερη από την ίδρυση ενός νέου Νοσοκομείου, αλλά δεν κρίθηκε αναγκαία.
Να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο στην Δυτική Αττική (Ελευσίνα), χρειάστηκε μια 20ετία για να ολοκληρωθεί. Η ιδέα για την ίδρυσή του ξεκίνησε το 1977, θεμελιώθηκε το 1982. Το 1989 ολοκληρώθηκε η προσωρινή παραλαβή και η έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου έγινε τον Ιούνιο του 1996. Η σκοπιμότητα ανάπτυξης νοσοκομειακής μονάδας, στη περιοχή του Θριάσιου πεδίου, βασίστηκε στην διαπίστωση των τεράστιων υγειονομικών αναγκών μιας πολύ μεγάλης περιοχής 150.000 μόνιμων κατοίκων με καταγεγραμμένα αυξημένα ποσοστά νοσηρότητας και θνητότητας, του πληθυσμού που εργαζόταν στη αναπτυσσόμενη με αλματώδεις ρυθμούς βιομηχανική ζώνη με τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας καθώς και του υψηλού αριθμού τροχαίων ατυχημάτων δεδομένης της γεωγραφικής θέσης μεταξύ δύο εθνικών οδών.
Τα στοιχεία αυτά δεν συναντώνται στην Ανατολική Αττική, αλλά θα μπορούσαν ίσως να αναζητηθούν μέσα από μελέτες, που θα χρειαστεί να συνταχθούν και να υιοθετηθούν. Ήδη όμως η Περιφέρεια Αττικής έχει αναγγείλει ότι θα εκπονήσει και θα επεξεργαστεί η ίδια, τις απαραίτητες μελέτες που θα προωθηθούν στο Υπουργείο Υγείας για την οριστική απόφαση για την ίδρυση ή όχι ενός νοσοκομείου στα Μεσόγεια. Να λοιπόν ένα αίτημα, που θα μπορούσε να προωθηθεί προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνταχθούν αυτές οι μελέτες και θα είναι θετικές, διαδικασία όμως που δεν χρειάζεται να γίνει μέσω της λαϊκίστικης συλλογής υπογραφών. Γιατί είναι άκρως λαϊκίστικη η πρόταση, από έναν βουλευτή, που κρύβεται δοξαζόμενος πίσω από «πρωτοβουλίες πολιτών», μια και έχει στόχο να εξυπηρετήσει προσωπικές σκοπιμότητες, στριμώχνοντας την κυβέρνηση, σε μια περιφέρεια, όπου τα ποσοστά της παραμένουν πολύ ψηλά.
Πληροφορίες, από τοπικούς κύκλους της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρουν ότι έχει ξεκινήσει μια κίνηση να υιοθετηθεί αυτή η πρόταση συλλογής υπογραφών, από τις ΔΗΜΤΟ της Ανατολικής Αττικής και στη συνέχεια από την ΔΕΕΠ (Νομαρχιακής), όχι βέβαια γιατί πιστεύουν ότι θα υιοθετηθεί και από την κυβέρνηση, αλλά για να ενισχυθεί το προφίλ του συγκεκριμένου βουλευτή, αγνοώντας ή αδιαφορώντας για την ζημιά που μπορεί να κάνει στο προφίλ της κυβέρνησης. Εξάλλου, αυτός είναι ακριβώς και ο στόχος του «εμπνευστή» της ανακίνησης του θέματος, δηλαδή να δηλώσει την παρουσία του, αφενός ενόψει πιθανού ανασχηματισμού και αφετέρου να εξασφαλίσει την επανεκλογή του και να καταλάβει μια καλή θέση, ενόψει των δεύτερων εκλογών με λίστα. Γιατί άραγε πιστεύει, ότι με την συγκέντρωση κάποιων εκατοντάδων υπογραφών, θα υποχρεωθεί η κυβέρνηση να αλλάξει τον προγραμματισμό της και να ιδρύσει ένα νοσοκομείο σε μια περιοχή, πέρα και έξω από τις προεκλογικές προτάσεις της; Απλούστατα, ο λαϊκισμός είναι ο μόνος τρόπος να κάνει θόρυβο. Μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι δέσμιος του παραλογισμού του, μπορεί να συγκριθεί η πρόταση. Και θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερη «Κάθε Δήμος και Νοσοκομείο, κάθε γειτονιά και Κέντρο Υγείας», εκεί να δείτε πόσες υπογραφές θα μπορούσε να μαζέψει.
Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε, ποιες θα είναι οι αντιδράσεις των υπολοίπων βουλευτών και υποψηφίων της περιφέρειας; Μέχρι στιγμής, στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις κάποιων απ΄ αυτούς, που ήρθαν σε γνώση μας, ήταν ιδιαίτερα επικριτικές για αυτούς που προωθούν αυτή την «πρωτοβουλία» (και ιδιαιτέρως από τις ΔΗΜΤΟ και την ΔΕΕΠ) και ήδη έχουν ενημερώσει το Μαξίμου, αλλά και τον Υπουργό Υγείας.
 
Τι χρειάζεται να γίνει για την αναβάθμιση της υγείας στην Ανατολική Αττική;
 
Συμπερασματικά, η Ανατολική Αττική και τα Μεσόγεια δεν έχουν σήμερα, ειδικά αυτήν την εποχή του Κορωνοϊού, ανάγκη μιας ακόμα μεγάλης νοσοκομειακής μονάδας, εξάλλου το «Γενικό Νοσοκομείο “Ασκληπιείο Βούλας”» είναι νοσοκομείο της Ανατολικής Αττικής, αλλά αντίθετα αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας.
Θα έπρεπε να συζητηθεί και θα ήταν ωφέλιμο και λογικό, να ζητηθεί και πάλι, από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους Δήμους συνολικά της Ανατολικής Αττικής. Ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου και ο Δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, με κοινή ανακοίνωσή τους, ζήτησαν επιτακτικά την στελέχωση και την αναβάθμιση των υπηρεσιών των δύο κέντρων υγείας στους Δήμους ευθύνης τους. Να ζητηθεί λοιπόν άμεσα, η πληρέστερη στελέχωση των υπηρεσιών Α΄βάθμιας υγείας, η βελτίωση του κινητού (ασθενοφόρα – υγειονομικά βαν) και σταθερού εξοπλισμού της και η χωροταξική ανακατανομή της. Δυστυχώς αυτές οι συλλογικές προσπάθειες πραγματικής προσφοράς προς την κοινωνία, δεν ενδιαφέρουν τους λαϊκιστές, δεν φέρνουν ψήφους και δεν κινητοποιούν τους γκρούπις που λειτουργούν με ανταποδοτικά οφέλη.
 
Πρόταση για τη μεταφορά του Κ.Υ. Σαρωνικού στο Λαγονήσι ή την Ανάβυσσο
 
Η Ανάβυσσος, απέχει 12.5 χιλ. από το Κ.Υ. Λαυρίου, 15.3 χιλ. από το Κ.Υ. Κερατέας, 15.9 χιλ. από το Κ.Υ. Καλυβιών, 22.2 χιλ. από το Κ.Υ. Μαρκοπούλου και 24 χιλ. από το Κ.Υ. Βάρης και δεν διαθέτει ΟΥΤΕ Περιφερειακό Ιατρείο. Οι αποστάσεις της Αναβύσσου από αυτά τα Κ.Υ. δεν καλύπτονται από σταθερά δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, πλην αυτό της Βάρης.
Με δεδομένο ότι το χωροταξικό για την ίδρυση των Κ.Υ. προέβλεπε ότι τα Κ.Υ. θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους 15 χιλ., διαπιστώνεται ότι τα Καλύβια απέχουν από το Κ.Υ. Μαρκοπούλου 5,6 χιλ. και από το Κ.Υ. Κερατέας μόλις 5,1 χιλ. Προτείνουμε λοιπόν να μεταφερθεί το Κέντρο Υγείας των Καλυβίων στην Ανάβυσσο ή στο Λαγονήσι. Η μεταφορά του Κ.Υ. Σαρωνικού στο παραλιακό μέτωπο, θα το φέρει πλησιέστερα σε 25.000 μόνιμους κατοίκους του Δήμου μας και πλησιέστερα σε πολυπληθέστερους κατοίκους τη θερινή περίοδο. Επίσης η προσβασιμότητα στο Κ.Υ. όλων αυτών των κατοίκων θα είναι ευχερής, σε αντίθεση με την σημερινή θέση του στα Καλύβια, που δεν καλύπτεται από κανένα δημόσιο μέσο μαζικής μεταφοράς.
Καλούμε λοιπόν τους δημοτικούς παράγοντες και όσους θέλουν να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών στις επόμενες δημοτικές εκλογές, να τοποθετηθούν εάν συμφωνούν με αυτή την πρόταση;

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.