Καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Πέτρου Φιλίππου για συκοφαντική δυσφήμηση

ΟΜΟΦΩΝΑ ΕΝΟΧΟ, για συκοφαντική δυσφήμηση και ύστερα από καταδικαστική εισαγγελική πρόταση, έκρινε σε δημόσια συνεδρίαση του, στις 12 Μαρτίου 2024, το Δ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, τον Πέτρο Φιλίππου, πρώην Δήμαρχο Σαρωνικού και τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης, για συκοφαντική ανάρτησή , που ο τότε Αντιπεριφερειάρχης και υποψήφιος Δήμαρχος στον Δήμο Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, είχε κάνει στο facebook εις βάρος του διαχειριστή του blog μας Άγγελου Φραγκόπουλου, κατά την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών του 2019, με προφανή σκοπό να τον εξοντώσει ηθικά και να προκαλέσει έτσι την απαξίωσή του, ως δημοσιογράφου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από τον συνήγορο της πολιτικής αγωγής.

Ειδικότερα, η καταδικαστική απόφαση, αφορούσε συκοφαντική ανάρτηση του Φιλίππου στο Facebook, η οποία αναφερόταν σε κριτική προηγούμενων χρόνων, του ΑΤΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ για τον πρώην Δήμαρχο Γιώργο Σωφρόνη και αφού έθετε το ερώτημα: Αυτά έγραφε τότε ο Α.Π. για τον Σωφρόνη, τώρα γιατί τον στηρίζει;» έδινε την απάντηση, «είναι πολλά τα λεφτά Άρη». Ο ισχυρισμός ήταν ρητός και ευθύς: ότι ο ΑΤΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ υποστήριζε, κατά τους ισχυρισμούς του Φιλίππου βέβαια, τον υποψήφιο τότε Γ. Σωφρόνη, λαμβάνοντας χρήματα ο διαχειριστής του Άγγελος Φραγκόπουλος, δηλαδή χρηματιζόμενος, ως αργυρώνητος δημοσιογράφος. Και ο σκοπός του ήταν να απαξιώσει και να δυσφημήσει το ηλεκτρονικό δημοσιογραφικό μέσο που έκανε κριτική στον ίδιο, για τους νεκρούς του Ματιού, ενώ είχε τη σχετική αρμοδιότητα, έστω κι αν όταν συνέβη η καταστροφή απουσίαζε στο εξωτερικό, για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στην Παλαιά Φώκαια και στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων, για το κατεστραμμένο οδικό δίκτυο που παρέδωσε και το 2014 και το 2023,για την ανυπαρξία οποιουδήποτε έργου στον Δήμο κ.α. θέματα, ενόψει των επικείμενων τότε εκλογών. Και όπως ήταν αναμενόμενο, τα διάφορα διαδικτυακά τρολς που τον υποστήριζαν, έσπευσαν να αναπαράγουν την ανάρτησή του.

Ο Φιλίππου είχε επιδιώξει, να αναβάλει την εκδίκαση της μήνυσης, ώστε να τελειώσουν οι εκλογικές διαδικασίες του 2023 (βουλευτικές – περιφερειακές εκλογές) όπου ήταν υποψήφιος, ώστε η αναμενόμενη σίγουρη καταδίκη του, να μην αλλοιώσει το επίπλαστο προεκλογικό προφίλ, που παρουσιάζει. Στην απολογία του αναφέρθηκε κυρίως στα ενοχλητικά για τον ίδιο, δημοσιεύματα του ΑΤΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ, δίνοντας άθελά του το στίγμα προς το δικαστήριο, ότι σκοπός του ήταν η απαξίωση και η φίμωση της ιστοσελίδας και του διαχειριστή της Άγγελου Φραγκόπουλου. Μέχρι το ότι το αποδίδετο το παρωνύμιο «φελλός», από τον Αττικό Παρατηρητή ανέφερε (παρ΄ ότι ο Αττικός Παρατηρητής ποτέ δε χρησιμοποίησε το παρωνύμιο αυτό, αλλά πολίτες στα σχόλια κάτω από αναρτήσεις), που του το έχουν προσδώσει δεκαετίες πριν οι συντοπίτες του στα Καλύβια, κατά την παλιά συνήθεια σε όλα τα μικρά μέρη οι τοπικές κοινωνίες να προσδίδουν παρωνύμια στα μέλη τους.

Ως μάρτυρας υπεράσπισης του Φιλίππου και κατά δήλωσή του «φίλος του», κατέθεσε ο πρώην Δήμαρχος Κερατέας, Σταύρος Ιατρού. Ο μάρτυρας υποστήριξε, ότι η κρινόμενη από το δικαστήριο ανάρτηση του Φιλίππου, δεν ήταν δυσφημιστική για τον Άγγελο Φραγκόπουλο, αλλά ήταν αλληγορική και αφορούσε τον Γιώργο Σωφρόνη και τις οικονομικές συναλλαγές του σούπερ μάρκετ «Σωφρόνης» με τους καντινιέρηδες του Σαρωνικού, τοποθέτηση που φυσικά αντέφασκε προς το σαφές και ρητό περιεχόμενο της συκοφαντικής ανάρτησης, όπως και το Δικαστήριο ομόφωνα δέχθηκε. Σημειωτέον ότι, όπως η Πρόεδρος του Δικαστηρίου επεσήμανε στον Πέτρο Φιλίππου, το ότι ο ισχυρισμός της συκοφαντικής ανάρτησης, πως είναι «πολλά τα λεφτά, Άρη», αφορούσε τη διαμόρφωση της γραμμής της εφημερίδας και όχι την «πολιτεία Σωφρόνη», όπως ο Πέτρος Φιλίππου και ο μάρτυράς του ισχυρίστηκαν στο Δικαστήριο, παρά το ότι το είχε ομολογήσει ο ίδιος ο Πέτρος Φιλίππου στο προανακριτικό υπόμνημά του, γεγονός που εξέθεσε και τον ίδιο και τον μάρτυρα του. Η Εισαγγελέας της έδρας, απευθυνόμενη στον μηνυτή Άγγελο Φραγκόπουλο, τον ρώτησε εάν ο Φιλίππου ζητούσε συγνώμη, θα την αποδεχόταν ώστε να διευθετηθεί η διένεξη; Η απάντηση ήταν ότι θα την αποδεχόταν, διευκρινίζοντας την προϋπόθεση ότι το κείμενο της συγνώμης θα δημοσιευόταν σε όσες σελίδες των κοινωνικών δικτύων είχε δημοσιευτεί η συκοφαντική ανάρτηση. Ο Φιλίππου δεν αποδέχτηκε την πρόταση της Εισαγγελέως, γιατί όπως είπε επί λέξη ότι δεν μπορούσε να ανεχθεί την «ηδονή που θα ένοιωθε ο μηνυτής με τη δημοσίευση της συγνώμης» και κυρίως γιατί, όπως έλεγε στον διάδρομο του δικαστηρίου, πίστευε ότι θα αθωωθεί, λόγω του «πλούσιου αυτοδιοικητικού παρελθόντος του», το οποίο φρόντισε να παραθέσει στο Δικαστήριο.

Η εξέλιξη, μετά την καταπελτική αγόρευση του Συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής, την αγόρευση της Εισαγγελέως και την ΟΜΟΦΩΝΗ καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου, δεν τον δικαίωσε.

Κατά πληροφορίες μας ο καταδικασθείς άσκησε έφεση, οπότε η υπόθεση θα επανεξεταστεί στο εφετείο και φυσικά ισχύει και γι’ αυτόν το τεκμήριο αθωότητας, μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης. Όμως η κραυγή διαμαρτυρίας του διαχειριστή μας, για την κατασυκοφάντησή του από τον Πέτρο Φιλίππου δεν υπόκειται σε κανέναν δικονομικό κανόνα και σε καμία δικονομική προθεσμία και διατυπώθηκε από την πρώτη στιγμή, με την άμεση προσφυγή του στη Δικαιοσύνη. Και η παραπάνω απόφαση είναι η πρώτη δικαστική δικαίωσή του, η οποία απλώς έπεται χρονικά της δικαίωσής του στην κοινωνία, από την οποία όλοι κρινόμαστε, όπως κρίθηκε και ο Πέτρος Φιλίππου εντελώς πρόσφατα από τους ψηφοφόρους.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.