Το ιστορικό της εφημερίδας

το-καταφύγι

«Το Ανεξάρτητο ΚΑΤΑΦΥΓΙ» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με τίτλο «Το Καταφύγι» και ως ενημερωτικό φύλλο του Εξωραϊστικού Συλλόγου Οικιστών του Καταφυγιού. Ιδρυτής της εφημερίδας υπήρξε ο ‘Αγγελος Φραγκόπουλος ο οποίος το 1991 εκλέχτηκε μέλος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Οικιστών του Καταφυγιού και πρότεινε στο Δ.Σ. την έκδοσή της. Στη συνέχεια, στις αρχές του 1993 πρόσθεσε στον τίτλο του το επίθετο «Ανεξάρτητο» για να υποσημειώσει την διαφοροποίησή του από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο, όταν φάνηκε ότι αυτοί που είχαν «καταλάβει» εξ΄ εφόδου το Διοικητικό Συμβούλιο είχαν πρόθεση να διακόψουν την έκδοσή του.

Ο Άγγελος Φραγκόπουλος ίδρυσε την Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία “Καταφύγι Επικοινωνία – Ενημέρωση – Επιμόρφωση” η οποία ανέλαβε την έκδοση της εφημερίδας. Αύξησε τις σελίδες της από 4 σε 8, σε 12 και έφτασε το τελευταίο φύλλο στις 16. “Το ανεξάρτητο Καταφύγι” Συνέχισε να αγωνίζεται δίπλα στον Εξωραϊστικό Σύλλογο στον αγώνα του ενάντια στο ξεπούλημα των χωραφιών της Κοινότητας και άλλα μεγάλα θέματα που απασχόλησαν τους οικιστές. Ενημέρωσε, αποκάλυψε, κατήγγειλε στους πολίτες, τα όσα συντελέστηκαν όλα αυτά τα χρόνια στην Παλαιά Φώκαια, με όσο πιο αντικειμενικό τρόπο μπορούσε. Και θα μπορούσε να ήταν ακόμα πιο αντικειμενική η πληροφόρησή της, αν είχε να κάνει με μια τοπική εξουσία που μπορούσε να καταλάβει τις δυνατότητες του έντυπου μέσου ενημέρωσης και να την χρησιμοποιήσει για την σωστή ενημέρωση των πολιτών.

Δυστυχώς, είχε να κάνει με μια κοινοτική αρχή που αντιθέτως, νόμιζε ότι σιωπώντας θα έκρυβε τα ανομήματά της. Είχε να κάνει με ανθρώπους οι οποίοι πίστευαν ότι “σνομπάροντας” την εφημερίδα θα μείωναν την απήχησή της. Δυστυχώς γι΄ αυτούς διαψεύστηκαν.

——————————————————————————————————-

αττικός-παρατηρητης-banner

Από τον Ιανουάριο 1999 η εφημερίδα μας αλλάζει τίτλο. Το τελευταίο φύλλο του “Ανεξάρτητου Καταφυγιού” με την παλαιά μορφή του ήταν το υπ΄ αριθμόν 30, ενώ η νέα εφημερίδα ονομάζεται “ΑΤΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ”. Η αλλαγή επιβάλλεται μια και ο ορίζοντας δραστηριότητας που προσδιόριζε ο τίτλος “Καταφύγι” ήταν πολύ περιορισμένος και ήταν αναγκαίο να υπάρξει μια διεύρυνση που θα συμπεριλαμβάνει αρχικά τις τρεις κοινότητες (Ανάβυσσο – Παλαιά Φώκαια – Σαρωνίδα) και σιγά – σιγά ολόκληρη την Νότιο – Ανατολική Αττική.

“Το Καταφύγι” θα συνεχίσει να υπάρχει ως εφημερίδα, αλλά από δω και στο εξής θα είναι ένθετο στη νέα εφημερίδα. Θα αντικαταστήσει τη “Σελίδα του Συλλόγου”, όπου παρουσιαζόταν η δραστηριότητα του Εξωραϊστικού Συλλόγου του Καταφυγιού και θα αναφέρεται στα γεγονότα της περιοχής του Καταφυγιού και των γύρω παραθεριστικών περιοχών. Επιδίωξή μας είναι η νέα εφημερίδα να γίνει περισσότερο ειδησεογραφική αλλά και εφημερίδα γνώμης. Γι΄ αυτό το σκοπό δεχόμαστε τη συνεργασία οποιουδήποτε συμπολίτη μας, από όλες τις περιοχές της Νότιο-Ανατολικής Αττικής, ο οποίος μπορεί να έχει χόμπι την δημοσιογραφία και θα ήθελε να συνεργαστεί μαζί μας.

Μπορούμε ακόμα να φιλοξενήσουμε συνεργασίες νέων παιδιών που θα ήθελαν στο μέλλον να ασχοληθούν με τη δημοσιογραφία, μαθητών σχολών δημοσιογραφίας, αλλά και κάθε νέο ή νέα και μη, που θα τον ενδιέφερε να ασχοληθεί στο μέλλον επαγγελματικά με το επάγγελμα του Δημοσιογράφου – Ρεπόρτερ.