Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών και ανυπαρξία πρόληψης στον Δήμο Σαρωνικού

Ήδη ξέσπασαν 12 μεγάλες φωτιές σε όλη τη χώρα, από τις αρχές του Απριλίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Για τον άμεσο κίνδυνο έντασης των πυρκαγιών για φέτος, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι. Η χώρα μας εισέρχεται σε μια φάση παρατεταμένης ανομβρίας με άγνωστη προς το παρόν ημερομηνία λήξης. Σ΄ αυτές τις προαναγγελλόμενες επικίνδυνες καιρικές συνθήκες δεν θα πρέπει να αποκλειστούν οι σκόπιμες πυρκαγιές, ενόψει των πολιτικών εξελίξεων (προεκλογική περίοδος). Πέρσι (2021) διαπιστώθηκε ότι πολλές από τις πυρκαγιές προήλθαν από εμπρησμούς και είχαν αποτελέσματα, γι΄ αυτούς που τις επεδίωξαν και τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούσαν.

Και επειδή είναι γνωστό και έχει αναφερθεί από όλους τους φορείς, κρατικούς και μη, ότι η πρόληψη είναι η μόνη επιλογή για να μην ζήσουμε καταστροφές παλαιότερων περιόδων, όπως στην Ηλεία το 2007 και στο Μάτι το 2018, αλλά και το 2021 στην Αττική και στην Εύβοια, θα αναρωτηθούμε εάν στον Δήμο μας έχει ξεκινήσει κάποιο πρόγραμμα πρόληψης και αποφυγής πιθανών εστιών ανάφλεξης. Όπως μας πληροφόρησαν οι ασχολούμενοι υπηρεσιακά ή εθελοντικά με την πολιτική προστασία, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ.

Την Τρίτη 12/4/22, συνεδρίασε το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο του Δήμου Σαρωνικού και όπως συνήθως μετείχαν κρατικοί φορείς (Πυροσβεστική, Αστυνομία, Λιμενικό και ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου), συνολικά 17 άτομα, αλλά απουσίαζαν ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ και οι φορείς τους, οι Εξωραϊστικοί Σύλλογοι, στους οποίους καταλόγισαν έλλειψη κουλτούρας πρόληψης!!! «Έχουμε μια έκταση χιλιάδων στρεμμάτων την οποία δεν μπορούμε να επιβλέπουμε επί 24ωρης βάσης. Καλό είναι να κινητοποιήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε (σ.σ. τους απόντες από τη σύσκεψη) φορείς, συλλόγους και πολίτες ώστε να γνωρίζουν ότι η συνδρομή τους στην πρόληψη αλλά και στην άμεση ενημέρωση της Πυροσβεστικής σε περίπτωση πυρκαγιάς, είναι καίριας σημασίας», είπε ο «υπεύθυνος» της πολιτικής προστασίας του Δήμου. Συμπέρασμα: βρέθηκαν μεταξύ τους οι γνωστοί αξιωματούχοι, για να συγχαρούν αλλήλους για τις αποτυχίες τους και να βγάλουν την υποχρέωση ως αγγαρεία. 

Ο δήμαρχός μας και σύμφωνα με την εκφρασμένη επιθυμία του, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος της υπηρεσίας που το 2018 ήταν ανύπαρκτη και οδήγησε στο ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ του Ματιού, δεν έχει μεριμνήσει για την πρόληψη πιθανών καταστροφών. Εάν συμβούν κάποια καταστροφικά φαινόμενα, ίσως ο ίδιος να έχει εκλεγεί στη βουλή, οπότε δεν θα είναι υπεύθυνος, όπως δεν ήταν και στο Μάτι, που ήταν για διακοπές στο εξωτερικό. Ούτε βέβαια ο επικεφαλής της μειοψηφίας, ο οποίος απουσίαζε και από την σύσκεψη του ΣΤΟ, ασχολείται με τέτοια «θεματάκια», στα διαδικτυακά ραντεβουδάκια ανταλλαγής χαριεντισμών και φιλοφρονήσεων που οργανώνει. Ούτε η μείζονα ούτε η ελάσσονα μειοψηφία.  

Στο Σαρωνικό, έχουμε περιοχές που προσομοιάζουν, από την πυκνότητα της βλάστησης, αλλά και την πυκνότητα κατοικιών τους, με το Μάτι. Τα έχουμε επανειλημμένα εντοπίσει και παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που οργάνωσε η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ στις 14/4/2019, «Πολιτική Προστασία – Μέτρα αντιμετώπισης έκτακτων φαινομένων». Τις αναφέρουμε και σήμερα, μήπως και ευαισθητοποιηθούν οι διάφοροι φορείς που υπάρχουν στον Δήμο μας και έχουν την ευθύνη πρόληψης των πιθανών καταστροφών. Είναι: ο οικισμός της Α.Τ.Ε., οι εκτάσεις του Συνεταιρισμού Υπαλλήλων της Τραπέζης της Ελλάδος, η περιοχή Πευκάρα (Παλαιά Φώκαια). Το Μαύρο Λιθάρι – Λάκκα (Ανάβυσσος). Η νότια – ανατολική πλευρά της Σαρωνίδας, που περικλείεται από τον δασωμένο λόφο και το δάσος του Κουβαρά που αποτελεί στολίδι και πνεύμονα για την βόρειο – ανατολική περιοχή του Σαρωνικού. Και όποιες άλλες περιοχές έχουν εντοπιστεί ως ύποπτες για ανάλογες καταστροφές, απ΄ όπου μπορεί να προέλθουν πυρκαγιές, οι οποίες θα καταλήξουν στον Σαρωνικό, όπως η Καμάριζα, Συντερίνα κ.λπ.  

Δεν είδαμε, μέχρι στιγμής καμία απολύτως προετοιμασία και κτυπάμε έγκαιρα το κουδούνι του κινδύνου, για να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, να μην χαθούν περιουσίες, να μην καταστραφούν ψυχές.  

Ημερίδα Πολιτική Προστασία – Μέτρα αντιμετώπισης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων 


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.