Το Δημόσιο διεκδικεί… Σαρωνίδα, Κουβαρά, Φώκαια, Καλύβια και Ανάβυσσο

Μέσα σε λίγες ημέρες, εκατοντάδες επιστολές έφθασαν σε όλη τη Σαρωνίδα προκαλώντας αναστάτωση. Η Κτηματική Υπηρεσία Αθηνών – Ανατολικής Αττικής είχε καταθέσει μαζικά ενστάσεις στη διαδικασία κτηματογράφησης της περιοχής, η οποία ξεκίνησε το 2016 και η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» ενημέρωνε, ως όφειλε, τους πολίτες. Η υπόθεση δεν περιορίζεται στα όρια της Σαρωνίδας, αλλά αφορά ολόκληρο τον Δήμο Σαρωνικού στον οποίο ανήκει (εκτός από τη Σαρωνίδα περιλαμβάνει τον Κουβαρά, τη Φώκαια, τα Καλύβια και την Ανάβυσσο), καθώς και το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου Λαυρεωτικής.

Επίσης, δεν είναι νέα, αλλά 150 ετών: ξεκινά από δύο δικαστικές αποφάσεις του 1867 και 1872, που ήρθαν να κλείσουν τη διαφορά του Δημοσίου αρχικά με την κοινότητα Κερατέας και στη συνέχεια με την οικογένεια Σερπιέρι, ιδιοκτήτες των λατομείων στο Λαύριο: επιδίκασαν όλες τις εκτάσεις της Κερατέας και του Λαυρίου στο ελληνικό Δημόσιο, μετέπειτα δε, με την έναρξη λειτουργίας της γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου, όλες οι λατομευόμενες εκτάσεις είχαν παραχωρηθεί στην ως άνω εταιρεία από το ελληνικό Δημόσιο, είτε κατά χρήση είτε κατά κυριότητα» (Αρειος Πάγος, απόφαση 713/2014).

Η υπόθεση επανήλθε την τελευταία δεκαετία. Αρκετές φορές κατατέθηκαν στη Βουλή τροπολογίες για την εξαίρεση και των υπολοίπων περιοχών από τις αποφάσεις του 1867 και 1872, χωρίς αποτέλεσμα. «Τελικώς, το 2003 θεσπίστηκε μια ρύθμιση με την οποία όσοι είχαν συμβόλαια για μία 20ετία σε οικισμούς προ του ’23  θα θεωρούνταν ιδιοκτήτες.

Επίσης εξαιρέθηκαν όσοι είχαν οικόπεδα από αγροτικές διανομές του Δημοσίου. Δεν έλυσε όμως το πρόβλημα», λέει ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς. «Το 2017, η Κτηματική Υπηρεσία απέστειλε περί τα 200 πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής σε ιδιοκτήτες εκτάσεων στο Λαύριο ως καταπατητές και η υπόθεση επανήλθε στην επικαιρότητα. Οι εκτάσεις που διεκδικούνται είναι όλων των κατηγοριών: είτε πρώην δασικές και χορτολιβαδικές σε εντός σχεδίου, ή και αγροτικές σε εκτός σχεδίου περιοχές».

Πριν από μία διετία υπήρξε συμφωνία να κατατεθεί τροπολογία που θα λύσει οριστικά το ζήτημα. Για κάποιους λόγους, όμως, τελικά δεν κατατέθηκε. Η κύρια αιτία είναι ότι το Δημόσιο φοβάται πως (σ.σ. με μια γενική ρύθμιση) μαζί με τους νόμιμους ιδιοκτήτες θα δικαιώσει και τυχόν καταπατητές.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.