Ενεργειακή αναβάθμιση – αυτοματοποίηση του συστήματος ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Σαρωνικού

Ξεκινά η υλοποίηση του έργου για την ενεργειακή αναβάθμιση – αυτοματοποίηση του συστήματος ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Σαρωνικού. Το πρώτο έργο Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης στην Ελλάδα, με 100% αυτοχρηματοδότηση και ανάληψη ρίσκου από τον ιδιωτικό τομέα.

Υπογράφηκε την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, από τον Δήμαρχο Σαρωνικού κ. Γιώργο Σωφρόνη και τους εκπροσώπους των αναδόχων εταιριών, GLOBITEL A.E. και ΟΤΕ Α.Ε, η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση Συστημάτων Ηλεκτροφωτισμού Κοινόχρηστων Χώρων – Εφαρμογές Smart Cities, με εξοικονόμηση ενέργειας στο Δήμο Σαρωνικού.»

Πρόκειται για το πρώτο έργο Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης στην Ελλάδα, με 100% αυτοχρηματοδότηση και ανάληψη ρίσκου από τον ιδιωτικό τομέα. Με την αξιοποίηση του συγκεκριμένου εργαλείου, ο Δήμος δεν θα χρειαστεί να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ από νέους πόρους για την πραγματοποίηση της επένδυσης, αφού το κόστος της ενεργειακής αναβάθμισης θα καλυφθεί αποκλειστικά και μόνο από τους πόρους που αυτή θα εξοικονομήσει.

Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση 16.147  νέων φωτιστικών σωμάτων σύγχρονης τεχνολογίας τύπου led στο σύνολο της γεωγραφικής έκτασης του Δήμου, τη λειτουργία συστημάτων τηλε-διαχείρισης και προληπτικής συντήρησης, καθώς και την πιλοτική λειτουργία εφαρμογών και υπηρεσιών Smart Cities. Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνονται συστήματα έξυπνης στάθμευσης, διαχείρισης κάδων απορριμμάτων, σημεία ελεύθερης πρόσβασης wi-fi και μέτρησης κυκλοφοριακής ροής.

Με βάση τα στοιχεία κατακύρωσης, το έργο πρόκειται να εξασφαλίσει για το Δήμο Σαρωνικού  εγγυημένη εξοικονόμηση ενέργειας 75,6% ανά έτος, ετήσιο οικονομικό όφελος για το Δήμο της τάξης των 215.000 ευρώ, κατά μέσο όρο, και μείωση ενεργειακού αποτυπώματος κατά 6.604 τόνους CO2. Επίσης, θα επιτρέψει τον μηδενισμό των ετήσιων εξόδων συντήρησης και προμήθειας λαμπτήρων και φωτιστικών για τα επόμενα 12 χρόνια, με αποτέλεσμα να εξοικονομείται συνολικά ποσό της τάξης των 223.000 ευρώ ανά έτος. Το συνολικό όφελος του Δήμου προσεγγίζει το ποσό των 460.000 ευρώ.

Στην υπογραφή της σύμβασης ήταν παρόντες, από την πλευρά των αναδόχων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της GlobiLED κ. Al Jizawi Tareq, ο Εμπορικός Διευθυντής της GlobiLED κ. Σπύρος Νικολαΐδης, ο κ. Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, Senior ICT Sales Manager της ΟΤΕ Α.Ε. και η κ. Μαρία Πασχαλίδου, ICT Key Account Manager της ΟΤΕ Α.Ε.

«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για το Δήμο Σαρωνικού. Μετά από τέσσερα χρόνια προετοιμασίας, με την αξιοποίηση πρωτοποριακών εργαλείων και με την υποστήριξη σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου, καταφέραμε να θέσουμε σε πορεία υλοποίησης ένα έργο, το οποίο θα εξοικονομήσει ενέργεια και πόρους για το Δήμο μας, θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και – ως επόμενο βήμα – θα μας επιτρέψει την ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών. Επιλέγοντας τη Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης, εξασφαλίζουμε την υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου χωρίς να χρειαστεί να εκταμιεύσει ο Δήμος χρήματα από το ταμείο του, ενώ αξιοποιούμε στο μέγιστο την τεχνογνωσία που διαθέτει ο ιδιωτικός τομέας, σε θέματα συντήρησης και λειτουργίας.» δήλωσε ο Δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Γιώργος Σωφρόνης, κατά τη διάρκεια υπογραφής της σύμβασης. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της GlobiLED, κ. Al Jizawi Tareq αναφέρθηκε στη σημασία του έργου, το οποίο όπως τόνισε, «πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους, θα συμβάλει στην αισθητική αναβάθμιση της περιοχής και θα εισάγει το Δήμο Σαρωνικού στην εποχή των «έξυπνων πόλεων» με οφέλη για όλους τους δημότες.»

Ο κ. Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, εκ μέρους του Ομίλου ΟΤΕ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, τονίζοντας ότι «σηματοδοτεί την επόμενη μέρα για το Δήμο Σαρωνικού, που εντάσσεται πλέον στο δίκτυο των Δήμων οι οποίοι αξιοποιούν τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών, για την προσφορά περισσότερων και ποιοτικότερων υπηρεσιών στον πολίτη.»


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.