ΕΙΜΑΙ ΚΙ΄ ΕΓΩ «ΣΚΑΙ»

Ο «ΣΚΑΙ», ο Γιάννης Αλαφούζος και η Παλαιά Φώκαια

Με αφορμή την φασιστική – δολοφονική επίθεση στον «ΣΚΑΙ», μου ήρθε στη μνήμη η δική μου σχέση με τον τηλεοπτικό σταθμό και τον Γιάννη Αλαφούζο, στον οποίο ο οικισμός μας το Καταφύγι, η Παλαιά Φώκαια και ο σημερινός Δήμος Σαρωνικού οφείλουν πολλά. 

Ήταν το μακρινό 1996, όταν λειτουργούσε ο πρώτος «ΣΚΑΙ» και μέσα στην θεματολογία του υπήρχε έντονο το περιβαλλοντικό στοιχείο. Ήταν από τότε γνωστές και ιδιαίτερα αγαπητές, οι πρωτοβουλίες του για τις αναδασώσεις και τον καθαρισμό δασικών εκτάσεων, παραλιών κ.λπ. 
Τότε ο αγώνας του Εξωραϊστικού Συλλόγου Οικιστών του Καταφυγιού, στον οποίο ήμουν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, μαζί με την τοπική εφημερίδα «Το Καταφύγι», μετέπειτα «Αττικός Παρατηρητής», αγωνιζόταν να περισώσει τις κοινοτικές εκτάσεις της Παλαιάς Φώκαιας και κυρίως του Καταφυγιού, από τις καταπατήσεις που διευκόλυνε με κάθε τρόπο η κοινοτική αρχή. Μεταξύ των αυθαιρέτως κατεχόντων (αυτός ήταν ο επίσημος τίτλος) ή καταπατητών όπως εμείς στο Καταφύγι τους ονομάζαμε, περιλαμβανόντουσαν μέλη του τότε κοινοτικού συμβουλίου και οι οικογένειές τους και οι πολιτικοί φίλοι τους. Η προσπάθειά τους ήταν να εξαγοράσουν τις διεκδικούμενες κοινοτικές εκτάσεις αντί 800 – 1.000 δρχ. το μέτρο έναντι μιας δεκαπλάσιας τουλάχιστον αντικειμενικής αξίας και πολλαπλάσιας εμπορικής.
Η δημοσιοποίηση μέσω της εφημεριδούλας «Το Καταφύγι» της απόφασης του κοινοτικού συμβουλίου της Παλαιάς Φώκαιας να ξεπουλήσει το 1996 τις εκτάσεις στους προαναφερθέντες, έφτασε στα αυτιά των δημοσιογράφων του «ΣΚΑΙ», οι οποίοι ενημέρωσαν τον ιδιοκτήτη του σταθμού Γιάννη Αλαφούζο, ο οποίος έδρασε άμεσα. Μου τηλεφώνησαν οι συνεργάτες του και με κάλεσαν στο Νέο Φάληρο. Πήγα στο γραφείο του τον ενημέρωσα και εκείνος έδωσε εντολή, να πετάξει το ελικόπτερο του σταθμού ο «ΕΡΜΗΣ», με επιβάτες εμένα, τον δημοσιογράφο Κυριάκο Μαντούβαλο και μία εικονολήπτρια, με κατεύθυνση την Παλαιά Φώκαια. 
Το ελικόπτερο περιηγήθηκε τις καταπατημένες εκτάσεις στο Καταφύγι και στο Θυμάρι, παίρνοντας πλάνα και στη συνέχεια προσγειώθηκε στο Καταφύγι, σε μια καταπατημένη έκταση, στην οποία σήμερα δημιουργείται από τον Δήμο Σαρωνικού και τον Εξωραϊστικό μας Σύλλογο το πάρκο της «Αγίας Κυριακής», μια και σ΄ αυτό έχει χωροθετηθεί ένα μικρό ξωκλήσι. 
Σ΄ αυτή την απευθείας μετάδοση που έκανε ο τηλεοπτικός και ο ραδιοφωνικός «ΣΚΑΙ», έδωσα συνέντευξη στον Κυριάκο Μαντούβαλο, αναφέροντας το ιστορικό του ξεπουλήματος των κοινοτικών εκτάσεων της Παλαιάς Φώκαιας και τις προσπάθειές μας να παραμείνουν κοινοτικές. 

Όπως ήταν φυσικό, η εκπομπή, δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στους «αυθαιρέτως κατέχοντες» των κοινοτικών εκτάσεων, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν συνεδρίαση του κοινοτικού συμβουλίου, με μοναδικό θέμα την εκπομπή του «ΣΚΑΙ» και τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Το Καταφύγι», όπου παραβρέθηκα κι εγώ και τ΄ άκουσα όλα. Ύβρεις, απειλές για μηνύσεις και ξυλοδαρμούς. 
Παρ΄ όλα αυτά η δημοσιοποίηση του θέματος από τον «ΣΚΑΙ», λόγω της ευαισθησίας του Γιάννη Αλαφούζου, αλλά και η συνέχιση των αγώνων του Εξωραϊστικού Συλλόγου και της εφημερίδας «Το Καταφύγι», απέτρεψαν την εκποίηση 100 σχεδόν στρεμμάτων και αργότερα με την εφαρμογή του κτηματολογίου, αυτές οι εκτάσεις χρυσάφι, ανήκουν οριστικά στο Δήμο Σαρωνικού.

Οφείλω λοιπόν να επαναλάβω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο «ΣΚΑΙ» και στον Γιάννη Αλαφούζο και νομίζω ότι ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ του οφείλει και ο Δήμος Σαρωνικού.

Αυτές τις κρίσιμες στιγμές, που περνάει ο όμιλος «ΣΚΑΙ», μετά την επίθεση που δέχτηκε, η οποία έχει ηθικούς αυτουργούς, αυτούς που στοχοποιούν και καθοδηγούν με λεκτικές επιθέσεις εναντίον του, τους Σταλινοφασίστες – δολοφόνους, δηλώνω ότι ΕΙΜΑΙ ΚΙ΄ ΕΓΩ «ΣΚΑΙ», μαζί με πολλές εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόεδρος τους Εξωραϊστικού Συλλόγου του Καταφυγιού

Δημοσιογράφος και διαχειριστής του ΑΤΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ

Υ.Γ. Η φωτογραφία είναι από την κοινοτική έκταση όπου προσγειώθηκε ο “ΕΡΜΗΣ” για την τηλεοπτική συνέντευξη.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.