Αποχωρεί η ΚΕΔΕ από το διάλογο για τον Καλλικράτη-Ακατανόητη πράξη απαντάει το ΥΠΕΣ

Στην απόφαση να μη συμμετέχει η ΚΕΔΕ στις επιτροπές του Υπουργείου Εσωτερικών για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, μέχρι να καταθέσει η Κυβέρνηση τις δικές της θέσεις σχετικά με τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει, προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή συνεδρίασή του.

Συγκεκριμένα, μετά από εισήγηση του Προέδρου Γ. Πατούλη, η οποία έγινε αποδεκτή, η ΚΕΔΕ καταθέτει και πάλι τις θέσεις της – «κόκκινες γραμμές» τόσο στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, όσο και στις επιτροπές και αναμένει, εντός δεκαημέρου, από το Υπουργείο Εσωτερικών να διατυπώσει το συγκεκριμένο πλαίσιο των προτάσεών του. Μέχρι την κατάθεση των θέσεων του Υπουργείου Εσωτερικών η ΚΕΔΕ δε θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις των επιτροπών. Αφού κατατεθούν οι προτάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών θα πραγματοποιηθεί και πάλι συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου να αξιολογηθεί η συμμετοχή των εκπροσώπων της ΚΕΔΕ στις επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, υπογράμμισε ότι «σε μια εθνική προσπάθεια είναι σημαντικό να μπορεί να υπάρχει συνεργασία Κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με τη στάση μας μέχρι τώρα έχουμε αποδείξει ότι λειτουργούμε θεσμικά και όχι κομματικά. Για εμάς είναι σημαντικό το γεγονός ότι, στην πρόσφατη συνάντηση μας, ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης εμφανίστηκε θετικός απέναντι σε μια σειρά αιτημάτων μας. Αυτό που απομένει, για να μπορέσει να προχωρήσει ο διάλογος και η συνεργασία, είναι οι προθέσεις να μετουσιωθούν σε πράξεις και έργα. Στη συνάντηση που είχαμε μαζί του τον καλέσαμε να παραβρεθεί σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του Διοικητικού μας Συμβουλίου, προκειμένου να ακούσει τα αιτήματα και τα προβλήματά μας και να μας απαντήσει με ποιο τρόπο το Υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να δώσει λύσεις».

Ανακοίνωση Υπουργείου Εσωτερικών 
Πραγματική έκπληξη προκαλεί η επιλογή της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), το οποίο – έπειτα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δημιουργικής διαβούλευσης-  επικαλούμενο ακατανόητους λόγους, ανακοίνωσε την αναστολή της συμμετοχής της Ένωσης στην Επιτροπή και τις Υποεπιτροπές διαλόγου  για την αλλαγή του «Καλλικράτη». Θα ήταν πιο ειλικρινές εάν η ΚΕΔΕ με ευθυκρισία έθετε,  ευθέως και με σαφήνεια,  το όποιο ζήτημα την απασχολεί, γιατί δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η συγκεκριμένη επιλογή υποκρύπτει λόγους πολιτικής σκοπιμότητας στην παρούσα, κρίσιμη, συγκυρία για την πατρίδα μας. Σε κάθε περίπτωση, η  συμμετοχή στο διάλογο είναι δικαίωμα και η αποχή συνιστά εθελοντική απώλεια αυτού του δικαιώματος. Εξάλλου, στην τελευταία συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, αντιμετωπίστηκαν θετικά οι αναφορές του υπουργού και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το διάλογο ανάμεσα στις δύο πλευρές.   Καλούμε την ΚΕΔΕ να ξανασκεφθεί την απόφασή της και να παραμείνει  στη διαδικασία διαβούλευσης, το αποτέλεσμα της οποίας δεν είναι δεσμευτικό, είναι ωστόσο εξαιρετικά χρήσιμο για τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης του υπουργείου και της κυβέρνησης.
Τα θέματα είναι σοβαρά, η διάθεση ανταλλαγής απόψεων είναι ειλικρινής και έμπρακτη, η ανάγκη συλλογικής προσπάθειας δεδομένη, όπως και η συμφωνία όλων ότι οι αλλαγές είναι επιβεβλημένες, προκειμένου η Τοπική Αυτοδιοίκηση να κάνει ένα ακόμη βήμα μπροστά.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.