Και το Μαρκόπουλο, αρνήθηκε στην Κυβέρνηση τη μεταφορά των αποθεματικών του στην Τράπεζα της Ελλάδας

Το αίτημα της Κυβέρνησης, να μεταφερθούν τα αποθεματικά του Δήμου Μαρκοπούλου, στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού, συζήτησε σε έκτακτη συνεδρίασή του, στις 29/9/2017, το Δημοτικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με την εισήγηση οι βασικοί λόγοι αντίρρησης της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ενεργοποίησή της είναι οι παρακάτω:Αν είναι ειλικρινείς οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα ότι η χώρα εξέρχεται από τα μνημόνια και δεν υφίστανται πλέον οι δημοσιονομικές δυσκολίες της περιόδου του καλοκαιριού του 2015, που την οδήγησαν να προχωρήσει στην έκδοση της Π.Ν.Π., δεν υφίστανται και οι λόγοι για την εφαρμογή της. Άρα δεν υφίσταται ουσιαστικός λόγος να καταθέσουν οι Δήμοι τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τ.τ.Ε.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄Βαθμού είναι έτοιμη να συμβάλλει υπεύθυνα στην εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή αναγέννηση της χώρας. Η συμβολή αυτή δεν εξαρτάται από την κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά από το να της δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιήσει τα χρήματά της με αναπτυξιακά κριτήρια.

Η Αυτοδιοίκηση «δεν αντέχει» άλλη περικοπή πόρων. Ήδη τα τελευταία χρόνια οι πόροι της έχουν περισκοπεί πάνω από 60%. Είναι αποκλεισμένη ουσιαστικά από τους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του ΕΣΠΑ και του Πράσινου Ταμείου. Ενώ της έχουν αφαιρεθεί θεσμοθετημένοι πόροι που μέχρι πρότινος της ανήκαν.

Θεωρούμε ότι θα ήταν ωφελιμότερο για τις τοπικές κοινωνίες να είχαν τη δυνατότητα οι Δήμοι να αξιοποιούν τα ταμειακά τους διαθέσιμα για την χρηματοδότηση έργων, που θα ενίσχυαν την τοπική ανάπτυξη και απασχόληση, και όχι να τα δεσμεύουν σε αποταμιευτικούς λογαριασμούς στην ΤτΕ, όπου τα χρήματα τους θα χρησιμοποιούνταν για την πληρωμή της «μαύρης τρύπας» του δημόσιου χρέους.

Αρνούμαστε να εφαρμόσουμε αποφάσεις του Κεντρικού Κράτους, που δεν λαμβάνει υπόψη τις θέσεις μας. Εξακολουθούν να μας δεσμεύουν για το συγκεκριμένο ζήτημα οι αποφάσεις του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. του 2015 και των Έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων και Τακτικών μας Συνεδρίων. Δεν θα υποκύψουμε σε αυθαίρετες και χωρίς δημοκρατικό διάλογο αποφάσεις.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρκοπούλου, μετά από συζήτηση που επακολούθησε, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μην μεταφέρει τα αποθεματικά του στην Τράπεζα της Ελλάδος.  


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.