Στο σημείο μηδέν τα μεγάλα έργα στα σκουπίδια

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Ένα… σοσιαλιστικό πρότυπο διαχείρισης των περισσότερων από 1 εκατ. τόνων σκουπιδιών που παράγει ετησίως η Αττική προωθεί η Περιφέρεια Αττικής στη θέση των τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας που σχεδιάζονταν να υλοποιηθούν σε Φυλή, Άνω Λιόσια, Γραμματικό και Κερατέα. Οι τοποθετήσεις, κατά το χθεσινό διεθνές συνέδριο για τα σκουπίδια, της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη δικαιολογούν το συλλογικό χαρακτήρα του νέου μοντέλου επεξεργασίας που προωθεί η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Αττικής.  Όλα αυτά, την στιγμή που είναι επιτακτική ανάγκη η εξεύρεση μίας ολοκληρωμένης λύσης για τα απορρίμματα, με τα πρόστιμα εκατομμυρίων που έχουν επιβληθεί για τις παράνομες χωματερές να αποτελούν ωρολογιακή δημοσιονομική βόμβα.

Μεγάλα έργα στοπ

Τα τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας και οι τρεις μονάδες κομποστοποίησης, προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ, θα αντικατασταθούν με ένα σύστημα επεξεργασίας –οι λεπτομέρειες αγνοούνται – όπου η διαλογή, η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση και η κοινωνική συμμετοχή θα κυριαρχούν.

«Σύμμαχοι στη μάχη για τη διαχείριση των απορριμμάτων μπορεί να είναι η εμπειρία των γερόντων σε σχέση με τη φιλοσοφία του δεν πετάμε τίποτα αλλά και τα παιδιά, τα οποία φαίνεται να είναι πολύ πιο πρόθυμα σε θέματα ανακύκλωσης σε σχέση με τους πολίτες μεγαλύτερων ηλικιών» ανέφερε, χθες, ο κ. Τσιρώνης.

Τι σημαίνουν αυτά πρακτικά; Ότι οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και οι υπηρεσίες θα ξεχωρίζουν τα προς ανακύκλωση και κομποστοποίηση απορρίμματα τα οποία θα οδηγούν σε αποκεντρωμένες μονάδες (ανακύκλωσης και κομποστοποίησης).

Η πρακτική αυτή στηρίζεται στην παραδοχή ότι ποσοστό τουλάχιστον 60% του περιεχομένου της σακούλας που καταλήγει στον κάδο μπορεί να ανακτηθεί και να αξιοποιηθεί. Υπαγορεύθηκε επίσης, από την αντίληψη της Περιφέρειας ότι οι τέσσερις μονάδες που ακυρώθηκαν και θα έκαναν την παραπάνω «δουλειά» αυτοματοποιημένα- ήταν φαραωνικού μεγέθους: για να εξασφαλιστεί η λειτουργία τους θα έπρεπε να τροφοδοτούνται από πολύ μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών. Ποσότητες που λόγω της κρίσης τα ελληνικά νοικοκυριά δεν μπορούν πια να παράξουν, σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής.

«Κατέρρευσαν οι στρατηγικές που είχαν στο κέντρο τους ότι τα σκουπίδια είναι μία από τις μεγαλύτερες μπίζνες αυτής της εποχής» σημείωσε χθες ο κ. Βούτσης.

Ωστόσο, ο αντίλογος, όπως διατυπώνεται από παράγοντες της αγοράς, είναι ότι η Περιφέρεια θα μπορούσε, αντί να ακυρώσει τους διαγωνισμούς, να τροποποιήσει τις προδιαγραφές, θέτοντας μικρότερες ποσότητες εισερχόμενων απορριμμάτων.

Επίσης, σημαντικό ερώτημα είναι εάν σήμερα τα νοικοκυριά είναι επαρκώς ευαισθητοποιημένα για να ξεχωρίζουν τα «ωφέλιμα» σκουπίδια. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το μεγάλο ποσοστό απομάστευσης των μπλε κάδων, παράνομης αφαίρεσης του περιεχομένου τους που τροφοδοτεί μία ανθηρή παραοικονομία, καθιστούν αμφίβολη την επιτυχία του προωθούμενου «σοσιαλιστικού» μοντέλου επεξεργασίας σκουπιδιών, όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς.

Ας σημειωθεί ότι για τα τέσσερα εργοστάσια είχαν εξασφαλιστεί κονδύλια ύψους 400 εκατ. ευρώ από τα τομεακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα  για τον κορεσμό της Φυλής, όπου καταλήγουν σήμερα τα απορρίμματα της Αττικής και της Τρίπολης.

Πηγή:www.capital.gr

Πηγή:www.capital.gr


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.