Ο Μαραθώνας αποκτά βιολογικό καθαρισμό

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή του και έτσι ο διαγωνισμός για το έργο από την ΕΥΔΑΠ φαίνεται πλέον στον ορίζοντα.

Μετά την εξαγγελία του 2012, ότι η ΕΥΔΑΠ θα μεταφέρει τα λύματα του Σαρωνικού στην Ψυττάλεια, ο Δήμος Μαραθώνα ζήτησε επίσης την μεταφορά των λυμάτων του στην Ψυττάλεια. Ευτυχώς όμως γι΄ αυτούς, διαπίστωσαν ότι πρόκειται περί φούσκας και προχώρησαν έγκαιρα στη λύση της χωροθέτησης Κ.Ε.Λ. στην περιοχή 

Η περιοχή του Μαραθώνα ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα σε ένα θέμα σημαντικό τόσο για την υγεία των κατοίκων όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής. Πριν από λίγες ημέρες, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού της περιοχής και έτσι ο διαγωνισμός για την κατασκευή του έργου από την ΕΥΔΑΠ αρχίζει πλέον να φαίνεται στον ορίζοντα. 

Οι απαραίτητες μελέτες για τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων και το αποχετευτικό δίκτυο, τις οποίες ανέθεσε ο Δήμος Μαραθώνα, βρίσκονται πλέον σε προχωρημένο στάδιο. Η υπόθεση δεν είναι πια στην τύχη της, καθώς οι θεσμοί πιέζουν για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στα έργα διαχείρισης λυμάτων στην Ανατολική Αττική, για την απουσία των οποίων η χώρα πληρώνει ευρωπρόστιμα. Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης του έργου, άλλωστε, αποφασίστηκε προ εξαμήνου να ανατεθεί στην ΕΥΔΑΠ η δημοπράτηση των δύο νέων βιολογικών καθαρισμών, των Σπάτων – Ραφήνας και του Μαραθώνα, ενώ η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε σε πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο νέο ΕΣΠΑ (επιχειρησιακό πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ) με ενδεικτικό προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ.

Οι τελευταίες εξελίξεις είναι θετικές. Πριν από λίγες ημέρες, το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του βιολογικού καθαρισμού Μαραθώνα. Όπως προκύπτει από την απόφαση, το έργο έχει σχεδιαστεί για να καλύψει τους οικισμούς του Δήμου Μαραθώνα (Μαραθώνας, Νέα Μάκρη, Γραμματικό, Βουτζάς κ.ά.), τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς των Δικαστών και Εισαγγελέων, των Δικαστικών Υπαλλήλων και των Πολυτέκνων, των κατασκηνώσεων του Αγίου Ανδρέα και τις βιοτεχνικές μονάδες της περιοχής, ενώ θα μπορεί να δέχεται και βυτία βοθρολυμάτων. Η πρόβλεψή του είναι σε πρώτη φάση να καλύψει μέγιστο πληθυσμό 85.000 κατοίκων (μέση ημερήσια ποσότητα λυμάτων 24.000 κυβικά) και σε δεύτερη φάση, έπειτα από 20 χρόνια, για 110.000 κυβικά.

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.