Επικό!!! Ποια είναι τα οφέλη των οικιστών του Άνω Λαγονησίου από την ίδρυση Κοιμητηρίου. Επιστολή αναγνώστη

Κύριε Συντάκτη του Αττικού Παρατηρητή

Όπως όλοι μάθαμε, ο Δήμος Σαρωνικού δημοσίευσε προκήρυξη, αναζητώντας έκταση 50 – 70 στρ. για την χωροθέτηση κοιμητηρίου στον Δήμο Σαρωνικού. Αυτή την προκήρυξη δεν γνωρίζουμε πόσοι την διάβασαν, αλλά κυρίως δεν γνωρίζουμε πόσοι διαθέτουν τουλάχιστον 50 στρ. έκτασης για να την εκποιήσουν! Όμως βρέθηκε ΕΝΑΣ μεγαλοκτηματίας, ο οποίος οσμίστηκε την προκήρυξη και απάντησε θετικά, πριν καν δημοσιευτεί στα τοπικά ΜΜΕ. Είδαμε λοιπόν στα τοπικά ΜΜΕ, ότι ο Δήμος αξιοποίησε αμέσως την μοναδική προσφορά του μεγαλοκτηματία και ξεκίνησε την διαδικασία ίδρυσης του κοιμητηρίου, μια και είναι ένα πρόβλημα, κατά γενική ομολογία, που χρήζει άμεσης επίλυσης. Έχουμε όλοι ακούσει για τριτοκοσμικές εικόνες στα μικρά κοιμητήρια, όπου οι νεκροί ενταφιάζονται σε ορόφους (ο ένας πάνω στον άλλο), κατάσταση που σίγουρα δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Στο άκουσμα της έκτασης, που προτίθεται να χρησιμοποιήσει ο Δήμος, οι περίοικοι αντέδρασαν. Και ποιος δεν θα αντιδρούσε άλλωστε, όταν η θέα της σπιταρόνας που κατασκεύασε, πληρώνοντας πολλές εκατοντάδες χιλιάδες €, θα βλέπει πλέον προς το κοιμητήριο του Σαρωνικού; Συγκεντρώθηκαν λοιπόν για να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους στον Αντιδήμαρχο και υπεύθυνο για τα κοιμητήρια του Δήμου κ. Σάββα Γκέραλη.

Ο κ. Γκέραλης τους ανέπτυξε το ιστορικό της προσπάθειας χωροθέτησης κοιμητηρίου στον Σαρωνικό και τους εξέθεσε τα “πλεονεκτήματα” και τα “οφέλη” των οικιστών της περιοχής. Κάποια στιγμή βέβαια ψέλλισε, ότι βλέπει και κάποια αρνητικά και δικαιολόγησε τις αντιδράσεις, αλλά αμέσως πέταξε και το μπαλάκι στην απέναντι πλευρά, προτείνοντας σε όποιον γνωρίζει κάποια άλλη έκταση με τις ανάλογες προϋποθέσεις, να την προτείνει. Το μόνο που δεν έβαλε ως προϋπόθεση είναι η έκταση να ανήκει στον συγκεκριμένο κτηματία.

Τι είπε λοιπόν ο κ. Γκέραλης;

 • Από τα 70 στρ. θα χρησιμοποιηθούν τα μισά (35 στρ.) για την δημιουργία πρασίνου(!)
 • Το κοιμητήριο θα έχει αποχετευτικό σύστημα και δίκτυο ομβρίων(!!) 
 • Θα οικοδομηθεί μεγάλος σύγχρονος ναός, τα σχέδια του οποίου έχει έτοιμα η Ναοδομία!!!
 • Θα γίνει ενορία(!!!)
 • Υπάρχει προσωπική δέσμευση του Μητροπολίτη, ο οποίος επισκέφθηκε την έκταση, ότι θα διορισθεί Ιερέας με υψηλή μόρφωση(!!!!), για να συμπληρώσει ότι οι κάτοικοι της περιοχής θα θέλουν να πηγαίνουν σ΄ αυτόν να λειτουργηθούν και όχι στους άλλους ναούς της περιοχής, (ιδίως οι νεκροί).

Μετά από αυτές τις διαβεβαιώσεις, κατά τον κ. Γκέραλη, μάλλον θα πρέπει να χαρακτηριστούν ακατανόητες οι οποιεσδήποτε αντιδράσεις των οικιστών. 

Από τις αντιδράσεις των παρευρισκόμενων, δεν διαπίστωσα ότι οι οικιστές πείστηκαν από τα επιχειρήματα του κ. Γκέραλη. Μάλλον θεώρησαν ότι υποτιμάται η νοημοσύνη τους και δεν έχουν άδικο. Ο κ. Γκέραλης, μάλλον δεν κατάλαβε, ότι δεν έχει απέναντί του μερικούς χωριάτες, που μπορεί να τους χειρίζεται μοιράζοντας χάντρες. Δεν έχει καταλάβει ότι η πολιτικάντικη τακτική “θέλει σπίτι, γράψτον για σπίτι”, δεν έχει πέραση σ΄ αυτή την κατηγορία πολιτών. 

Οι κάτοικοι, ψιθυρίζουν φωναχτά πλέον, ότι σε άλλες τιμές θα πουλούσε ο κτηματίας αν έβγαινε στην αγορά αναζητώντας αγοραστές (5.000/στρ.) και άλλες αν ο αγοραστής είναι ο Δήμος (35.000/στρ.). Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω αν αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά ποιος το αποκλείει ότι μπορεί να συμβαίνουν στην σημερινή Ελλάδα της διαφθοράς; Εγώ προσωπικά ΟΧΙ, όπως και πολλοί από τους οικιστές, που αναφέρθηκαν στη σύσκεψη σε εκατομμύρια που θα αλλάξουν τσέπες, υπαινισσόμενοι ότι δεν είναι κατ΄ ανάγκην μόνο την τσέπη του κτηματία. Εκατομμύρια του δημοσίου, σε τσέπες ιδιωτών!!!

Τι θα γίνει; Κατά πάσα πιθανότητα το κοιμητήριο θα γίνει εκεί που προγραμματίζει ο Δήμος, εφόσον πληρεί τις ελάχιστες προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος. Όσο και αν κάποια συμπαθέστατη Κυρία απειλούσε ότι θα γίνει της Κερατέας, δεν θα γίνει τίποτα, γιατί δεν είναι στην κουλτούρα πολλών από εμάς αυτές οι πρακτικές. Θα διαμαρτυρηθούν 50 – 100 οικιστές, αλλά  κάποιοι άλλοι 2 – 3 χιλ. κάτοικοι του Δήμου θα επικροτήσουν.

Το τελικό συμπέρασμά μου είναι, ότι: “Τον Γκέραλη, όσο κι΄ αν πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς”.

Ένας οικιστής.

Σ.Σ. Ο επιστολογράφος, ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομά του και σεβόμαστε την επιθυμία του. Τα στοιχεία του είναι στην διάθεσή μας.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

2 Responses to “Επικό!!! Ποια είναι τα οφέλη των οικιστών του Άνω Λαγονησίου από την ίδρυση Κοιμητηρίου. Επιστολή αναγνώστη”

 1. Ο/Η Τιμόθεος λέει:

  Πως λέμε “εκκωφαντική σιωπή”;

 2. Ο/Η Dead λέει:

  “Ψιθυρίζουν φωναχτά”

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.