Η ΕΥΔΑΠ απορρίπτει τα επιχειρήματα των δημάρχων για την Ψυττάλεια ως στερούμενα επιστημονικής βάσης

Εκατόν τριάντα οκτώ (138) εκ. €, υποστηρίζει τώρα ότι θα στοίχιζε το ΚΕΛ στην Παλαιά Φώκαια
 
Απορρίπτει και πάλι η ΕΥΔΑΠ ως ανυπόστατα τα επιχειρήματα περί επικινδυνότητας της Ψυτάλλειας, απαντώντας στο ψήφισμα των εννέα Δημάρχων για την μεταφορά λυμάτων από τον Σαρωνικό και την Παλλήνη (Δείτε εδώ).  «Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ψυτάλλειας σήμερα λειτουργεί με φορτίο πολύ μικρότερο των δυνατοτήτων της.
Η απότομη πληθυσμιακή αύξηση που επικαλούνται οι δήμαρχοι δεν διαφαίνεται πουθενά», υποστηρίζει στην «Κ» ο κ. Κώστας Βουγιουκλάκης, γενικός διευθυντής Ανάπτυξης και Παραγωγής Εργων της ΕΥΔΑΠ. «Για την επέκταση του δικτύου αποχέτευσης στην Παλλήνη και τον Σαρωνικό θα χρειαστούν 9 αντλιοστάσια. Η πιθανότητα να πάθουν βλάβη είναι η ίδια με τα υπόλοιπα 42 που λειτουργούν στην Αττική – τα περισσότερα κατά μήκος της παραλιακής. Αυτό που συμβαίνει, λοιπόν, είναι ότι η ΕΥΔΑΠ προσπαθεί να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες υποδομές και να συνδέσει δύο δήμους που είναι στα όρια του δικτύου της.
Η λειτουργία του δικτύου αποχέτευσης στους δύο δήμους θα είναι ενεργοβόρος, ωστόσο εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι από την ακύρωση του βιολογικού καθαρισμού στη Φώκαια και τη μείωση του μεγέθους του ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων (σ.σ. εκεί όπου θα οδηγούνταν η Παλλήνη, αν ποτέ κατασκευαστεί)». Σύμφωνα με τον κ. Βουγιουκλάκη, το κόστος της σύνδεσης του δήμου Σαρωνικού με την Ψυττάλεια είναι 56 εκατ. ευρώ (έναντι 138 εκατ. ευρώ που θα κόστιζε η κατασκευή βιολογικού καθαρισμού στη Φώκαια) και το ετήσιο κόστος λειτουργίας στα 3,3 εκατ. ευρώ έναντι 6,8 εκατ. ευρώ. Ενώ για την Παλλήνη η σύνδεση με την Ψυττάλεια έχει το ίδιο κόστος -29 εκατ. ευρώ- με τη σύνδεση με τον (μελλοντικό) βιολογικό στα Βόρεια Μεσόγεια. 
Τέλος, όσο για την επιλογή της Ψυτάλλειας για τη δημιουργία του κύριου βιολογικού καθαρισμού της πρωτεύουσας, η ΕΥΔΑΠ υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια επιλογή δύσκολα αναστρέψιμη. «Ο κεντρικός αγωγός αποχέτευσης σχεδιάστηκε το 1928-30 και ολοκληρώθηκε το 1952, με αποδέκτη τη θάλασσα στον Ακροκέραμο, απέναντι από την Ψυττάλεια. Τότε οι περισσότερες περιοχές εκεί ήταν χωριά», λέει ο κ. Βουγιουκλάκης. «Δεν τίθεται ταξικό ζήτημα. Ο σχεδιασμός μας σήμερα γίνεται μόνο με τεχνικοοικονομικά κριτήρια».

 


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.