Αποφάσεις Συνεδρίασης Κ.Α.Σ. για το Αλιευτικό Καταφύγιο της Παλαιάς Φώκαιας

Την Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015 στην ημερήσια διάταξη του Κεντρικού αρχαιολογικού Συμβουλίου συζητήθηκε το εξ αναβολής θέμα:  Έγκριση ή μη μελέτης του έργου «Βελτίωση και Εκσυγχρονισμός του Αλιευτικού Καταφυγίου Παλαιάς Φώκαιας», Δήμου Σαρωνικού, Περιφέρειας Αττικής. Η συζήτηση επαναλήφθηκε μετά την προηγούμενη συνεδρίαση κατά την οποία είχε αποφασιστεί, όπως και έγινε, να διενεργηθεί προκαταρκτική αρχαιολογική έρευνα από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ώστε να διαπιστωθεί το εύρος και η σπουδαιότητα των ευρημάτων στο βυθό του λιμένα στης Παλαιάς Φώκαιας.

Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν στην τοπογραφική αποτύπωση στο βόρειο τμήμα του λιμένα εντοπίστηκαν κτηριακά κατάλοιπα αλλά και αρχαία αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και πίθοι. Επιπλέον αποτυπώνονται με σαφήνεια τα θεμέλια των αρχαίων λιμενοβραχιόνων, τα οποία ταυτίζονται με τους σύγχρονους.

Στην εισήγησή της, η Προϊσταμένη της Ε.Ε.Α. κα Αγγελική Σίμωσι, πρότεινε να πραγματοποιηθεί εγκιβωτισμός των υφιστάμενων λιθοσορών στο νότιο τμήμα του λιμένα, να κατασκευαστεί το υπήνεμο αλλά και να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός και η ανακατασκευή του υφιστάμενου λιμενοβραχίονα στο νότιο τμήμα, πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής. Επιπλέον, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί μερική εκβάθυνση της λιμενολεκάνης στον χώρο που δεν εντοπίστηκαν αρχαιολογικά ευρήματα. Καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών αρχαιολόγος της Ε.Ε.Α. θα παρευρίσκεται στο χώρο προκειμένου να καταγράφει και να συγκεντρώνει τα τυχόν ευρήματα που θα προκύψουν και τα οποία θα αποτελέσουν επιπλέον στοιχεία για τη σαφή και πληρέστερη επιστημονική μελέτη.

«Πρόκειται για θετική έκβαση, η οποία θα επιτρέψει την άμεση εκκίνηση των εργασιών εκσυγχρονισμού και βελτίωσης του αλιευτικού καταφυγίου», σημειώνει ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Γιώργος Σωφρόνης, οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση. «Περιμένουμε την επίσημη απόφαση του Κ.Α.Σ. ώστε να ξεκινήσει ο εργολάβος τις εργασίες. Ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση και την ουσιαστική συνεργασία την Προϊσταμένη της Ε.Ε.Α. κα Αγγελική Σίμωσι. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον Δήμο μας το συγκεκριμένο έργο να υλοποιηθεί, καθώς αποτελεί αίτημα των κατοίκων για πολλά χρόνια, αίτημα το οποίο είναι ζωτικής σημασίας και ιδιαίτερα τη δύσκολη αυτή περίοδο που περνάμε όλοι, καθώς θα συμβάλει στην ενίσχυση του επαγγέλματος των αλιέων, στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και στην τόνωση της επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, βέβαια, είναι εξέχουσας σημασίας η διαφύλαξη και ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου που βρίσκεται στο βυθό του λιμένα της Παλαιάς Φώκαιας. Συμφωνήσαμε, μετά το πέρας των εργασιών στο νότιο τμήμα, να ξεκινήσει συστηματική ανασκαφή στο βόρειο τμήμα του λιμένα, όπου και εντοπίζεται πλήθος ευρημάτων, με στόχο την ανάδειξη τους αλλά και τη δυνατότητα επίσκεψής τους».


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.