Υπερψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του Δήμου Σαρωνικού για το 2015

Μέσα στα πλαίσια του ασφυκτικού ελέγχου που επιβάλει ο νόμος 4172/2013 και  των οδηγιών της Κοινής Υπουργικής Απόφασης  29530/14 , καταρτίστηκε και ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στις 27/11/2014 ο Προϋπολογισμός του 2015 του Δήμου Σαρωνικού.

Σύμφωνα με τον νόμο το σύνολο των δαπανών, μη συμπεριλαμβανομένων των χρεολυσίων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των εσόδων αφαιρουμένων των εσόδων από δάνεια. Η ανωτέρω σχέση θα πρέπει να ισχύει κατά την κατάρτιση αλλά και σε κάθε αναμόρφωση του προϋπολογισμού.  Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν αναληφθεί υποχρεώσεις και πραγματοποιηθεί δαπάνες καθ’ υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού, τα ποσά που αναλογούν στο ύψος αυτών, καταλογίζονται σε βάρος των οργάνων που ενέκριναν ή συνέπραξαν στην εκτέλεση της δαπάνης.

 

Από τις τοποθετήσεις της μείζονος μειοψηφίας δεν υπήρξε αντιπαράθεση και η συζήτηση κυμάνθηκε σε ήπιους τόνους. Ο επικεφαλής κ. Τσαλικίδης έθεσε θέμα κατάρτισης τοπικών προϋπολογισμών εκ μέρους των Τοπικών Κοινοτήτων και οικονομικής ενίσχυσης των Αθλητικών Συλλόγων του Σαρωνικού οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομική στενότητα. Ως πηγή εύρεσης πόρων, πρότεινε να είναι τα χρήματα που θα περισσέψουν από διάφορα έργα που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό, όπως οι ασφαλτοστρώσεις. Πρότεινε την ψήφιση του προϋπολογισμού πλην των εσόδων από την αύξηση των τελών.

Η κα Ράπτη επέκρινε την κατάρτιση του προϋπολογισμό, υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να ψηφιστεί από τις τοπικές Κοινότητες και την Επιτροπή Διαβούλευσης, τα οποία δεν έγιναν όπως υποστήριξε. Είπε ότι ο προϋπολογισμός έχει έρθει «έτοιμος» και τον χαρακτήρισε ως προϋπολογισμό της απόλυτης λιτότητας. Η κα Ράπτη επέμεινε ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι κρατικοδίαιτος, γιατί όπως είπε ότι όπως διαπιστώνεται από τον προϋπολογισμό ο Δήμος δεν μπορεί να βρει ίδιους πόρους.  Η κα Ράπτη  ζήτησε την καταψήφιση του προϋπολογισμού, γιατί όπως είπε δεν αποτυπώνεται η κοινωνική ευαισθησία του Δήμου, πλην των δαπανών για τους υπαλλήλους και τις δαπάνες για τα σχολεία.

Ο κ. Βολάκος υπερψήφισε τον προϋπολογισμό, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε τις κρατικές ενισχύσεις για να εφαρμόσουμε αυτοδιοικητική πολιτική, θα έπρεπε να είχε υπάρξει εδώ και πολλά χρόνια μια αναπτυξιακή πολιτική για να υπάρξει αυτοδιαχείριση.  

Ο Δήμαρχος στο κλείσιμο της συζήτησης, είπε ότι θα ήθελε να μην ψηφίσει ένα προϋπολογισμό ο οποίος καταρτίζεται με βάση και τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας. Χαρακτήρισε ως θέατρο του παραλόγου την δημιουργία εντυπώσεων με ψέματα. Συμφωνώ να δώσουμε χρήματα σε σωματεία, αλλά έχουμε 10 και 15.οοο € για να κάνουμε ασφαλτοστρώσεις και να κλείσουμε λακκούβες.

Επέκρινε την άποψη της κας Ράπτη, ότι δεν συζητήθηκε στην Επιτροπή Διαβούλευσης ο προϋπολογισμός. Συζητήθηκε και ακούστηκαν όλες οι απόψεις όπως είπε και στην Επιτροπή, άλλοι υπερψήφισαν, άλλοι καταψήφισαν και άλλοι δήλωσαν παρών.

Απάντησε στις επικρίσεις, για την μη ύπαρξη κοινωνικής πολιτικής μνημονεύοντας το 1,5 εκ. € που προβλέπεται στο ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης για την κοινωνική πολιτική.

Καταδίκασε τον εύκολο και τον ξύλινο λόγο ο οποίος όπως είπε, δεν τον εκφράζει.

Ο Προϋπολογισμός  ύψους 28.473.725 ψηφίστηκε από τους συμβούλους της πλειοψηφίας, τους συμβούλους της παράταξης Σαρωνικός 5+ και τον δημοτικός σύμβουλο κ. Νίκο Βολάκο.  Καταψήφισαν οι σύμβουλοι Ράπτη και Κατσούλης

 


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.