Ομόφωνο ΟΧΙ του Δήμου Μαρκοπούλου στα λύματα των Δήμων Ραφήνας και Σπάτων

ΚΕΛΣτις 11 Ιανουαρίου 2016, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας, με θέμα τη χωροθέτηση των ΚΕΛ των δύο Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος. Σύμφωνα με την εισήγηση του Δημάρχου κ. Σωτήρη Μεθενίτη, οι δύο Δήμοι έχουν μείνει πίσω στη σχετική διαδικασία, με κίνδυνο τόσο επιβολής προστίμων, όσο και ποινής αποκλεισμού από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Η Ελληνική Πολιτεία είναι αναγκασμένη στο χρονικό διάστημα των 10 επομένων ημερών να δώσει οριστική λύση για το που θα γίνει η χωροθέτηση του ΚΕΛ, το οποίο θα επεξεργάζεται τα λύματα των δύο αυτών Δήμων και να ορίσει τα σχετικά με τον αποδέκτη.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Δημάρχου, σε συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της Περιφερειάρχη κ. Δούρου, συζητήθηκε το θέμα της άμεσης απειλής των προστίμων και της αναγκαιότητας να δοθεί λύση. Η πρώτη πρόταση που έγινε από τους Δήμους Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος ήταν για την Ψυττάλεια, η οποία απορρίφθηκε, μετά και από την έντονη παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς. Η δεύτερη πρόταση που ακούστηκε ήταν η περίπτωση δίδυμου αγωγού στη Χαμολιά, που να εξυπηρετεί και τους δύο Δήμους. Τόσο λογικά, όσο επιστημονικά και πολιτικά εξηγήσαμε ότι η λύση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και υπογράφηκε ένα σχετικό πρωτόκολλο, με το οποίο αναλαμβανόταν η δέσμευση εκ μέρους των δύο Δήμων να βρεθεί λύση, ώστε να αποφευχθούν τα πρόστιμα και ο αποκλεισμός από εντάξεις σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Η τελική απόφαση ήταν, ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη να καταλήξουν στην πρόταση που ήδη ήταν και η μοναδική για τη θέση Πλατύ Χωράφι. Ωστόσο στα Δημοτικά Συμβούλια των δύο Δήμων δεν ακολουθήθηκε αυτή η γραμμή, αλλά προτάθηκε η θέση Λακαθέλα – περιοχή πολύ κοντά στη δική μας. Από την μεριά του Υπουργείου και της Περιφέρειας έχουμε ενημερωθεί ότι πρόκειται για μια περιοχή ακατάλληλη, αφού βρίσκεται σε ζώνη απόλυτης προστασίας αρχαιολογικού χώρου και από την άλλη δεν υπάρχουν μελέτες, ούτε για τη χωροθέτηση ούτε για τον αποδέκτη. Λίγες μέρες πριν υπήρξε απόφαση του διυπουργικού συμβουλίου η οποία κατέληγε στην χωροθέτηση του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι και καλούσε τους Δήμους μέσα σε 10 μέρες να λάβουν σχετική απόφαση για συναίνεση, αλλιώς θα αναλάβει η Ελληνική Πολιτεία. Εκεί τέθηκε το ζήτημα να γίνουν νέα Δημοτικά Συμβούλια για χωροθέτηση στη θέση Πλατύ Χωράφι, αλλά ακούστηκε και η πρόταση για τελικό αποδέκτη στον χώρο μας, είτε με τη μορφή του να υπάρξει κανονικός αγωγός, είτε με σύνδεση με το ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας και εκβολή στην περιοχή της Χαμολιάς. Ως Δήμος, σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε λύση η οποία θα επιβαρύνει περισσότερο την περιοχή μας, διότι πάνω απ’ όλα δεν υπάρχει πρόταση μελετημένη, η οποία να έχει επιστημονική ή τεχνική εγκυρότητα. Κάθε περιοχή θα πρέπει η ίδια να φέρει τα βάρη της ανάπτυξής της, απαράδεκτο να αποχετεύονται και να καταλήγουν στο Μαρκόπουλο, έστω και με τη μορφή επεξεργασμένων λυμάτων. Σήμερα λαμβάνουμε μια πολιτική απόφαση, η οποία θα πάει σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στην Περιφέρεια, στον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα για την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων, στα Δημοτικά Συμβούλια των εμπλεκόμενων Δήμων, όπου θα ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάρχει περιθώριο κανένα για ύπαρξη αποδέκτη στην περιοχή της Χαμολιάς.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» κ. Αδάμος Γεώργιος, ο οποίος ρώτησε ποιος κάλεσε στη συνάντηση τον Δήμο Μαρκοπούλου, με ποιο σκεπτικό, ποιο ήταν το θέμα και ποιος έθεσε το ζήτημα του αποδέκτη. Θεωρεί ότι το θέμα δεν ήρθε σαν συγκεκριμένη πρόταση, συνεπώς δεν πρέπει να μπούμε σε κουβέντα χωρίς αντικείμενο. Με τα λεχθέντα του κ. Αδάμου συμφωνεί και η Δημοτική Σύμβουλος κα Τεμπονέρα – Φουράκη Αγγελική. Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Πολίτης Ιωάννης τόνισε ότι η σημερινή απόφαση είναι μόνο πολιτική και ο λαϊκισμός θα πρέπει να πληρωθεί από τους Δήμους που τους αφορά. Όσον αφορά στο ζήτημα του βιολογικού ο Δήμος μας έχει προχωρήσει. Οι Δήμοι Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος θα πρέπει αναλόγως να πράξουν τα δέοντα.

Ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ» κ. Αλλαγιάννης Κωνσταντίνος συμφώνησε ότι η εισήγηση του Δημάρχου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Εννοείται ότι δεν πρέπει να δεχτούμε αποδέκτη άλλων Δήμων και πρέπει οπωσδήποτε να επαγρυπνούμε για να έχουμε όλα τα νομικά μέσα, ώστε να κυνηγήσουμε το θέμα νομοθετικά. Με τα λεχθέντα του κ. Αλλαγιάννη, συμφωνούν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Κολιαβασίλης Δημήτριος και κ. Γιαννάκης Γεώργιος.

Ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ» κ. Μπέης Λεωνίδας ανέφερε ότι θα πρέπει να λάβουμε μια ομόφωνη απόφαση ότι δεν δεχόμαστε άλλα λύματα είτε επεξεργασμένα είτε όχι, στα διοικητικά όρια και στις παρυφές των διοικητικών μας ορίων. Προτείνει να ζητήσουμε την αντίστοιχη απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων τόσο του Δήμου Κορωπίου, όσο και του Δήμου Παιανίας, οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν το ΚΕΛ Βαραμπά, που είναι για 200.000 ι.κ. Αν προστεθούν στο ΚΕΛ ή στον αγωγό, τα λύματα από τα Σπάτα και το Πικέρμι, θα πρέπει αντίστοιχα να μειωθεί ο όγκος λυμάτων Κορωπίου και Παιανίας. Επίσης Θεωρεί ότι η λύση στη Λακαθέλα είναι τελείως προβληματική, αφενός γιατί η περιοχή αυτή είναι αρχαιολογικός χώρος, αφετέρου γιατί σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκεται και το ΚΕΛ Βαραμπά, αλλά και η απόληξη του αγωγού διάθεσης. Ο Δήμος μας δεν θα πρέπει να δεχτεί καμία άλλη επιβάρυνση. Οι Δήμοι Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό που ίσχυε κατά την περίοδο που ο Δήμος Μαρκοπούλου απέσυρε την προσφυγή κατά του ΚΕΛ Βαραμπά και να μην 4 ψάχνουν άλλη λύση μέσα στον Δήμο Μαρκοπούλου. Ο κάθε Δήμος πρέπει να φέρει τα βάρη της ανάπτυξής του. Με τα ανωτέρω λεχθέντα του κ. Μπέη, συμφωνεί και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γκλιάτης Δημήτριος. Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ρούσης Άγγελος πρότεινε ο Δήμος να είναι κάθετος εξ’ αρχής. Να μη γίνει συζήτηση για μελέτες και περιβαλλοντικούς όρους. Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παπασιδέρης Αναστάσιος έκανε λόγο για την ελληνική πραγματικότητα, όπου δεν τηρούνται νόμοι, αρχές, περιβάλλον κλπ. Θεωρεί ότι ο Δήμος απειλείται και μια πολιτική απόφαση δεν είναι αρκετή, καθώς χρειάζεται και νομική θωράκιση. Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μεθενίτης Βασίλης τόνισε ότι στο κείμενο που θα χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να αναφέρονται όλα τα νομικά μέσα. Είναι απαράδεκτο να θυμόμαστε την περιοχή της Βραυρώνας μόνο για τον αποδέκτη. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν εδώ και χρόνια πολλές απαγορεύσεις σε δόμηση, σε λειτουργία κτηνοτροφικών μονάδων.

Ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» κ. Μεθενίτης Κωνσταντίνος ανέφερε ότι είναι αδιανόητο να οριοθετείται και να λαμβάνεται απόφαση να εγκατασταθεί μια τόσο μεγάλη μονάδα χωρίς να υπάρχει μια πλήρης μελέτη. Ως Δήμος θα πρέπει να πολεμήσουμε ακόμα και τη θέση. Κανείς δε σκέφτεται ότι στον Ευβοϊκό πέφτουν περίπου 20 βιολογικοί. Η θέση που προτείνεται δεν κάνει. Για την παράταξή του η μόνη λύση είναι να πάνε στην Ψυττάλεια. Οι αγωγοί ήδη υπάρχουν, είναι τεράστιοι, έχει γίνει πρόβλεψη να δεχτεί η Ψυττάλεια και τα λύματα της Ανατολικής Αττικής. Ουσιαστικά, ο Δήμος μας γίνεται κι αυτός μια μικρή Ψυττάλεια, με βιολογικούς Μαρκοπούλου, Αεροδρομίου, Ιπποδρόμου, Κορωπίου.

Η Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ» κα Μπέη Θάλεια ανέφερε ότι το παρόν είναι ένα μείζον ζήτημα που μεταφέρεται από την Κεντρική Εξουσία στους Δήμους. Θεωρεί ότι πρόκειται για κάτι ήδη προαποφασισμένο, καθώς υποθάλπεται το γεγονός ότι δεν θα δημιουργηθεί νέο ΚΕΛ για τα λύματα των Δήμων Σπάτων – Αρτέμιδος και Ραφήνας – Πικερμίου, αλλά θα χρησιμοποιηθεί το ήδη υπάρχον του Μαρκοπούλου, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τον Δήμο μας, ο οποίος θα αναγκαστεί να δεχτεί επιπλέον λύματα. Συμφωνεί με τον Επικεφαλής της Παράταξης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» ως προς το γεγονός ότι ο Δήμος μας θα καταντήσει «μια μικρή Ψυττάλεια» και υπενθυμίζει το ότι η Παράταξή της ήταν εξ αρχής ενάντια στο ΚΕΛ Αεροδρομίου, πόσω μάλλον στην προσθήκη δύο επιπλέον Δήμων πάνω σ’ αυτό!

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πέτρος Φιλίππου, ανέφερε ότι το θέμα του αποχετευτικού για την Ανατολική Αττική και ειδικά στα κεντρικά Μεσόγεια είναι ένα ζήτημα με συνεχείς αντιθέσεις και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Έχουμε φτάσει το 2016 να είμαστε Αττική, να είμαστε Αθήνα κι όμως να είμαστε ακόμα με βόθρους. Αρχικά είχαν γίνει ανακοινώσεις, κατά την περίοδο ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, ότι όλη η Ανατολική Αττική θα πάει στην Ψυττάλεια, γεγονός που ανέβαζε οικονομικά την ΕΥΔΑΠ, η οποία θα είχε και τη διαχείρισή τους. Η ΕΥΔΑΠ όμως άλλαξε τον σχεδιασμό της υποστηρίζοντας πλέον ότι δεν μπορεί να μεταφέρει τα λύματα της Ανατολικής Αττικής στην Ψυττάλεια. Οι Δήμοι Σπάτων – Αρτέμιδος και Ραφήνας – Πικερμίου, λογικό είναι να προτείνουν την Ψυττάλεια αφού ήταν η επίσημη πρόταση του Κράτους. Κανείς όμως δεν είχε υπολογίσει σε πολιτικό επίπεδο τις αντιδράσεις από τον Πειραιά. Αν υπολογίσουμε ότι σήμερα η ΕΥΔΑΠ έχει 2.300.000 παροχές, οι 15.000 του Σαρωνικού δεν είναι επιπλέον βάρος. Σήμερα πληρώνουμε πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί επιβαρύνουμε το περιβάλλον με τους βόθρους και τα χρήματα που μας δίνουν είναι για να εξυγιάνουμε το περιβάλλον. Τα λύματα κατόπιν της επεξεργασίας τους γίνονται καθαρό νερό, ειδικά με τις νέες υψηλές τεχνολογίες. Ήδη σε κάποιους Δήμους τρέχουν τα πρόστιμα, θα πρέπει να βρούμε κάποια επιχειρήματα να άρουμε τα πρόστιμα και να δείξουμε στους Ευρωπαίους ότι δίνουμε λύση. Πρώτα θα πρέπει να ληφθεί μια πολιτική απόφαση για να δώσουμε εντολή στον μελετητή να γνωμοδοτήσει αν είναι εφικτή η υλοποίησή της. Η Περιφέρεια το μόνο που κάνει είναι να γνωμοδοτεί επί των μελετών και να χρηματοδοτεί. Η μεσολάβηση της Περιφέρειας αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή έγινε για να αποφευχθούν τα πρόστιμα.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Καβασακάλης Γεώργιος ανέφερε ότι η λύση για τους Δήμους Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος είναι μπροστά τους και αυτή είναι το Πλατύ Χωράφι. Εκείνοι θα πρέπει ως οφείλουν να πράξουν τα δέοντα. Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Σωτηρίου, κάτοικος του οικισμού Πολυτεχνείου, ο οποίος ανέφερε ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε αγωγούς με αποδέκτη το Νότιο Ευβοϊκό. Ζητά να μπει μπροστά ο Δήμαρχος και να μιλήσει για τη ρύπανση του Πόρτο Ράφτη. Να απαιτήσει συνολική λύση του 6 προβλήματος και να προτείνει τα επεξεργασμένα λύματα, να μην πέφτουν στη θάλασσα αλλά να χρησιμοποιούνται ως άρδευση.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Πελέκης Ζαχαρίας ανέφερε ότι στη Λαυρεωτική το αποχετευτικό έγινε τη δεκαετία του ’90. Ωστόσο, ο Δήμος έχει προχωρήσει σε 2η έγκριση, ώστε να γεφυρωθούν οι δύο βιολογικοί και τα επεξεργασμένα λύματα να χρησιμοποιηθούν στην άρδευση.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Πάρης Ευαγγελίου χαιρετίζει την πολιτική απόφαση του Δήμου Μαρκοπούλου. Δεν πρέπει να δεχτούμε άλλα λύματα όμορων περιοχών στη Χαμολιά. Θεωρεί ως λύση να καταλήγει ο αγωγός στη θέση Πλατύ Χωράφι.

Στη συνέχεια ο κ. Πρόεδρος κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Ο Δήμος Μαρκοπούλου, δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του, στο πιθανό ενδεχόμενο της χωροθέτησης Αποδέκτη επεξεργασμένων λυμάτων των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος, στην περιοχή «Χαμολιά», ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή, που ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Μαρκοπούλου, όπως επίσης και στην επιβάρυνση του ως άνω Αποδέκτη, μέσω διοχέτευσης των λυμάτων, των ως άνω Δήμων για επεξεργασία, στο Κ.Ε.Λ. Κρωπίας – Παιανίας! Σε καμία περίπτωση, δεν δεχόμαστε λύση, η οποία θα επιβαρύνει περισσότερο την περιοχή μας, διότι πριν απ’ όλα, δεν υπάρχει σχετική πρόταση που να στηρίζεται τεχνοκρατικά, σε κάποια Μελέτη, η οποία να έχει γίνει και να έχει στοιχειώδη επιστημονική και τεχνική εγκυρότητα. Επίσης, κάθε περιοχή, κάθε Δήμος, θα πρέπει ο ίδιος, να φέρει τα βάρη της ανάπτυξής του! Σήμερα λαμβάνουμε μια πολιτική απόφαση, η οποία θα αποσταλεί σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, στην Περιφέρεια Αττικής, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στον αρμόδιο Ειδικό Γραμματέα για τη Διαχείριση των Υγρών Αποβλήτων, στα Δημοτικά Συμβούλια των εμπλεκόμενων Δήμων, έτσι ώστε να γίνεται σαφές, ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για ύπαρξη δεύτερου Αποδέκτη, ή επιβάρυνση του υπάρχοντος, στην περιοχή της Χαμολιάς και γενικότερα στα διοικητικά όρια του Δήμου μας! 


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.