Επιστολή – Καταγγελία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ΚΕΛ Σαρωνικού

Η Απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην καταγγελία για έλλειψη αποχέτευσης στον Σαρωνικό

Επιστολή – Καταγγελία κοινοποίησε ο διαχειριστής του Αττικού Παρατηρητή Άγγελος Φραγκόπουλος, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το θέμα του αποχετευτικού του Δήμου Σαρωνικού.

Πρόκειται για  τη δεύτερη επιστολή – καταγγελία. Η πρώτη είχε κοινοποιηθεί προ διετίας, η οποία  όμως πάγωσε μετά τις διαβεβαιώσεις του Δημάρχου κ. Σωφρόνη, ότι θα πρότεινε συγκεκριμένη χωροθέτηση για το ΚΕΛ Σαρωνικού και ότι θα επέμενε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας πριν την λήξη της θητείας του.  Μετά την απόφασή του να αναστείλει την διαδικασία χωροθέτησης του ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ, καθίσταται απολύτως αναγκαία η ενεργοποίησή της.

Εφόσον αποδεικνύεται ότι οι πολιτικοί του τόπου μας είναι ανίκανοι, πρέπει να επιληφθούν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και να επιβάλουν το αυτονόητο. 

Σαρωνικός 8 Νοεμβρίου 2017

Προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος

Κύριοι

Είμαι κάτοικος Παλαιάς Φώκαιας Δήμου Σαρωνικού της Περιφέρειας Αττικής. Από εικοσαετίας αγωνίζομαι μαζί με άλλους συνδημότες μου, προκειμένου να επιλυθεί το σοβαρότατο πρόβλημα της αποχέτευσης των οικιακών ακαθάρτων λυμάτων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, το οποίο εκτείνεται από την περιοχή Λουμπάρδα Δήμου Κορωπίου (40ο χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών – Σουνίου), διέρχεται όλο το Δήμο Σαρωνικού και φτάνει μέχρι τον οικισμό Λεγρενών του Δήμου Λαυρεωτικής. Το συνολικό μήκος της σημειούμενης περιοχής είναι περίπου 30 χιλιόμετρα.

Τα προηγούμενα 20 χρόνια υπήρξαν ατέρμονες συζητήσεις, για το που πρέπει να διοχετευθούν τα οικιακά λύματα, αλλά η τοπική αυτοδιοίκηση, κατώτερη των περιστάσεων, αδυνατούσε να βρει λύση, φοβούμενη το λεγόμενο «πολιτικό κόστος». Έρχονται όμως καθημερινά στο φως της δημοσιότητας, καταγγελίες για λύματα που ρέουν στους δρόμους των οικισμών ή διαρρέουν στους αγωγούς όμβριων, με αποτέλεσμα πέραν της δυσοσμίας που εκπέμπουν, να καταλήγουν στην θάλασσα.

Επανειλημμένα, ο πρώην και επί 24ετία Δήμαρχος Σαρωνικού και νυν Αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Αττικής, κ. Πέτρος Φιλίππου, παραδέχτηκε δημοσίως κομπάζοντας, ότι ο Δήμος διαφεύγει της επιβολής χρηματικού προστίμου, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την έλλειψη αποχέτευσης. Ως αιτιολογία, για την μη επιβολή προστίμου προβάλει το γεγονός, ότι ο Δήμος Σαρωνικού αποχετεύεται στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (Κ.Ε.Λ.) του γειτονικού Δήμου Μαρκοπούλου. Η πραγματικότητα όμως είναι, ότι μόνο μικρός αριθμός κατοικιών, δύο οικισμών του Δήμου Σαρωνικού, τα Καλύβια Θορικού και ο Κουβαράς, έχει προγραμματιστεί να αποχετευτούν στο Κ.Ε.Λ. Μαρκοπούλου. Οι αποχετεύσεις που υποτίθεται ότι θα οδεύσουν στο Κ.Ε.Λ. Μαρκοπούλου, είναι μόλις 1.700 έναντι των 4.000 περίπου που βρίσκονται στα πολεοδομικά συγκροτήματα των δύο κοινοτήτων. Μέχρι στιγμής όμως και παρ΄ ότι έχουν την δυνατότητα να αποχετευτούν αυτές οι 1.700 κατοικίες, δεν έχει γίνει καμία σύνδεση λόγω της οικονομικής αδυναμίας πολλών εκ των κατοίκων (απαιτούνται περί τα 600 ευρώ για κάθε σύνδεση) και κυρίως της αδιαφορίας, για λόγους ψηφοθηρικούς, του Δήμου Σαρωνικού να υποχρεώσει τους χρήστες να συνδεθούν.

Μετά το 2012 ο Δήμος Σαρωνικού, αφού απέτυχε προσπάθειά του να χωροθετήσει Κ.Ε.Λ. στη θέση Γερακίνα της Παλαιάς Φώκαιας (2011), επεδίωξε να υλοποιήσει σχέδιο μεταφοράς των λυμάτων στο Κ.Ε.Λ. της Ψυττάλειας, προπαγανδίζοντας ότι πρόκειται σύντομα να επιλυθεί το πρόβλημα της αποχέτευσης. Επρόκειτο για απάτη, προκειμένου να αποφύγουν και πάλι την πιθανή επιβολή προστίμων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, παρ΄ ότι επί σειρά ετών οι Τεχνικές Υπηρεσίες της αρμόδιας Εταιρείας διαχείρισης των λυμάτων στην νήσο Ψυττάλεια (Ε.ΥΔ.ΑΠ.), διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους, ότι είναι αδύνατον τεχνικά, να μεταφερθούν οικιακά λύματα σε απόσταση πολλών δεκάδων χιλιομέτρων.

Τον Ιούνιο του 2016 και αφού αποκλείστηκε το έργο μεταφοράς των λυμάτων στην Ψυττάλεια, λόγω ακριβώς της αδυναμίας υλοποίησής του για τεχνικούς λόγους όπως προανέφερα, ο Δήμος Σαρωνικού με πρότασή του προς την Ε.ΥΔ.ΑΠ., ζήτησε την σύνταξη μελετών, για την κατασκευή Κ.Ε.Λ., σε νέα τοποθεσία. Η πρόταση αφορούσε θέση εντός του Βιοτεχνικού Πάρκου (ΒΙΟ.ΠΑ.) του Δήμου Σαρωνικού, εντός της Δημοτικής Ενότητας Καλυβίων Θορικού και σε απόσταση 1.100 μέτρων από τα όρια του πλησιέστερου πολεοδομικού συγκροτήματος. Σ΄ αυτό το Κ.Ε.Λ. σχεδιάστηκε να οδεύσουν τα οικιακά λύματα όλου του παραλιακού μετώπου, καθώς και οι υπόλοιπες 2.300 περίπου αποχετεύσεις κατοικιών του πολεοδομικού συγκροτήματος των Καλυβίων Θορικού. Να σημειώσουμε ότι στο σημείο αυτό προβλέπεται η κατασκευή Κέντρου Επεξεργασίας Βιομηχανικών Λυμάτων, υποχρεωτικού για την λειτουργία του ΒΙΟ.ΠΑ., το οποίο δεν έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα, παρ΄ ότι στο χώρο του λειτουργούν από δεκαετίας και πλέον επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και διαλυτήρια αυτοκινήτων, ναυπηγεία κ.λπ.

Η Ε.ΥΔ.ΑΠ., αποδέχτηκε την πρόταση του Δήμου και ανέθεσε την σύνταξη των απαραίτητων μελετών, τις οποίες θα παρουσίαζε στο Δημοτικό Συμβούλιο το επόμενο διάστημα, προκειμένου να γνωμοδοτήσει οριστικά για την χωροθέτηση του Κ.Ε.Λ. στο προτεινόμενο σημείο. Δυστυχώς ομάδες αντιτιθέμενων δημοτών με πολιτικά και κυρίως οικονομικά κίνητρα, δημιουργώντας συνθήκες πρωτοφανούς βίας, υποχρέωσαν το Δημοτικό Συμβούλιο του Σαρωνικού, να ανακαλέσει την απόφασή του και να εγκαταλείψει και αυτό το σχέδιο, αφήνοντας για απροσδιόριστο χρόνο τον Δήμο με τις δεκάδες χιλιάδες απορροφητικούς βόθρους.

Το αποτέλεσμα, λόγω ακριβώς της αναποφασιστικότητας, της ατολμίας και του φόβου του λεγόμενου «πολιτικού κόστους» είναι, να μην είναι ορατή ούτε στο απώτερο μέλλον προοπτική επίλυσης του αποχετευτικού προβλήματος του μεγαλύτερου και πολυπληθέστερου παραλιακού τμήματος του Δήμου Σαρωνικού. Αυτή η περιοχή αριθμεί σήμερα στο σύνολό της σχεδόν 27.000 μόνιμους κατοίκους, ενώ την θερινή περίοδο ο πληθυσμός που αποχετεύεται, υπέρ τριπλασιάζεται.

Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες, προκειμένου να ενημερωθεί η αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος και να επιληφθεί του θέματος.

Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία, καθώς και φωτογραφικό υλικό από τη ρύπανση που προκαλείται στην περιοχή.

Με τιμή

Άγγελος Φραγκόπουλος

Δημότης Δήμου Σαρωνικού

Κοινοποίηση:

 • Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
 • Περιφέρεια Αττικής
 • ΕΥΔΑΠ
 • Δήμο Σαρωνικού

Η Απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην καταγγελία για έλλειψη αποχέτευσης στον Σαρωνικό. 


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

3 Responses to “Επιστολή – Καταγγελία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ΚΕΛ Σαρωνικού”

 1. Ο/Η δημότης λέει:

  κε Φραγκόπουλε
  επί μήνες γυρνούν διάφορα οχήματα μάλλον αγροτικά και με ντουντούκες περιφέρονται και φωνάζουν μέσα στο χωριό των Καλυβίων οτι ο Δήμαρχος θέλει να φέρει τα βοθρολύματα κλπ κλπ μέσα στα Καλύβια !
  δεν γνωρίζουμε τι είδους σκοπιμότητες εξυπηρετούν και ποιοί είναι , μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε ….
  δεν χρειάζονται περισσότερα να πει κανείς …
  είναι αξιολύπητοι αλλά το ζήτημα είναι οτι μας καταδικάζουν σε πρόστιμα και σε γενική υποβάθμιση των περιοχών μας .
  Αναμενόμενο θα πεί κανείς , μονά ζυγά δικά τους
  Κοινή λογική διαπίστωση ήταν οτι ο καλικράτης απο την αρχή ήταν λάθος και αυτές είναι κάποιες απο τις συνέπειές ενος λανθασμένου δήμου.
  Καλύβια και Κουβαράς δεν έπρεπε να είναι στο δήμο Σαρωνικού αρκεί να δει κανείς το χάρτη ….
  δεν πιστεύουμε οτι υπάρχει περίπτωση συννενόησης μεταξύ αυτών των 2 περιοχών με την τεράστια παράλιακή ζώνη των 30 χιλιομέτρων. Τόσο απλά ….

 2. Ο/Η καλυβιωτης λέει:

  Το σχόλιο διαγράφτηκε από τον διαχειριστή

  • Ο/Η Αττικός Παρατηρητής λέει:

   Ο “κύριος” με το ψευδώνυμο “καλυβιωτης” δεν έχει δικαίωμα να σχολιάζει στον Αττικό Παρατηρητή, όπως και οποιοσδήποτε άλλος που δεν γνωρίζουμε τα πραγματικά του στοιχεία. Θα μπορεί να σχολιάζει έστω και με ψευδώνυμο, εφόσον όμως εμείς γνωρίζουμε τα πραγματικά του στοιχεία. Όνομα, επώνυμο και τηλέφωνο.
   Μην κουράζεται λοιπόν και αναλώνει την ελάχιστη φαιά ουσία που διαθέτει, σε ανούσια και αστεία κείμενα γιατί δεν θα δημοσιεύονται. Ας αναζητήσει άλλες ιστοσελίδες όπου επιτρέπουν τα σχόλια, όπως στον Αττικό Παρατηρητή και αν βρει κάποια ας δημοσιεύει εκεί τις απόψεις του.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.