Γ. Σγουρός: “Πισωγύρισμα για την Αττική ο σχεδιασμός της νέας διοίκησης της Περιφέρειας για τα απορρίμματα”

Τραγικό πισωγύρισμα, με ολέθριες συνέπειες για την Αττική, χαρακτήρισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής Γιάννης Σγουρός την ακύρωση του υφιστάμενου σχεδιασμού και την εκ του μηδενός συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, που προκρίνει η νέα περιφερειακή αρχή.
Στη συζήτηση που έγινε σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κ. Σγουρός χαρακτήρισε άλμα στο κενό τις διακηρύξεις της νέας αρχής που έχει εγκλωβιστεί όπως τόνισε στις ανεδαφικές προεκλογικές της μεγαλοστομίες, ενώ αποδόμησε σημείο προς σημείο τις αιτιάσεις περί φαραωνικού σχεδιασμού, υψηλού κόστους, μη φιλικών στο περιβάλλον λύσεων και ενταφιασμού της ανακύκλωσης για τους υφιστάμενους διαγωνισμούς.Ο κ. Σγουρός επέκρινε τη νέα αρχή γιατί ενώ δεν έχει παρουσιάσει κανένα σοβαρό, συγκροτημένο και κοστολογημένο σχέδιο για το αύριο της διαχείρισης των απορριμμάτων, προτείνει με περισσή ευκολία το κλείσιμο των εγκαταστάσεων στη Φυλή, την ακύρωση των διαγωνισμών, την ακύρωση του έργου στο Γραμματικό και τη ριζική αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ.
Σημείωσε δε, ότι τις ίδιες ανησυχίες συμμερίζεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις οποίες ωστόσο η νέα περιφερειακή αρχή φρόντισε εντέχνως να αποσιωπήσει (δεν δημοσιοποίησε το συνημμένο παράρτημα, παρά μόνο την επιστολή που έλαβε στις 7/11/2014).
Ο κ. Σγουρός ζήτησε από τη νέα διοίκηση της Περιφέρειας απαντήσεις σε 14 κρίσιμα ερωτήματα για το αύριο της διαχείρισης των απορριμμάτων, που αποδεικνύουν ότι έχει «μαλώσει με τη λογική».
Στην τοποθέτησή του ακόμη τόνισε ότι η νέα περιφερειακή αρχή με τις ενέργειές της στέλνει το μήνυμα ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι ανεπιθύμητες στην Αττική και πλέον τα 200 εκ. € που θα έβαζαν οι ιδιώτες θα πρέπει να αναζητηθούν από δημόσιους πόρους. Παράλληλα δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται ο ελλοχεύων κίνδυνος να χαθούν και κοινοτικά κονδύλια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που θα εξαρτηθεί από τον βαθμό και χρόνο ολοκλήρωσης και εφαρμογής του νέου ΠΕΣΔΑ.
Σε ό,τι αφορά το έργο στο Γραμματικό, για το οποίο το ΣτΕ έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος ακύρωσής του, εκθέτοντας όλους όσοι μιλούσαν επιπόλαια για περιβαλλοντικό έγκλημα, ο κ. Σγουρός σημείωσε, πως εάν η νέα διοίκηση επιμείνει στο να ακυρωθεί, θα πρέπει να επιστραφούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να καταλογιστούν στην Περιφέρεια Αττικής περί τα 20 εκ. €, όσο είναι το ποσό της κοινοτικής χρηματοδότησης του έργου.
Ο Γιάννης Σγουρός τόνισε ότι ο σχεδιασμός που προωθούνταν, είχε οικοδομηθεί σε βάθος πολλών ετών και συνδύαζε αρμονικά όλες τις μεθόδους διαχείρισης, την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, την ανάκτηση, ώστε τίποτε να μην πηγαίνει για ταφή χωρίς να έχει υποστεί πρώτα κάποιας μορφής επεξεργασία, σύμφωνα με το γράμμα των κοινοτικών οδηγιών.
Σημείωσε μάλιστα ότι σύμφωνα με το Σύμφωνο Συνεργασίας που είχε υπογραφεί με το ΥΠΕΚΑ, από τα 400 εκ. € των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων που θα έπεφταν στην Αττική για τη περίοδο 2014-2020 για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, τα 150 εκ. € θα διοχετεύονταν σε δράσεις ήπιας διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης.
Ο κ. Σγουρός αναφέρθηκε και στο εφεύρημα των «Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης», τα οποία καλεί η νέα αρχή να εκπονήσουν οι δήμοι, στους οποίους ουσιαστικά πετά το μπαλάκι της ευθύνης του σχεδιασμού.
Τα χαρακτήρισε άλλοθι αποτυχίας και σαλαμοποίηση του ενιαίου σχεδιασμού, που θα προκαλέσουν ενδοπεριφερειακές ανισότητες και διαδημοτικές εξαρτήσεις. «Ευτυχώς οι δήμαρχοι σας πήραν χαμπάρι και ήδη αντιδρούν» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση ο κ. Σγουρός σημείωσε ότι βελτιώνει ουσιαστικά το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και ότι οι αντιδράσεις της κας Δούρου υπήρξαν προσχηματικές και μικροκομματικές, προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη σχετικά με το πραγματικό πρόβλημα που είναι οι ανερμάτιστοι σχεδιασμοί της.
Ο κ. Σγουρός τόνισε ότι κατά το διάστημα της ex officio θητείας του ως Πρόεδρος στον ΕΔΣΝΑ, έβαλε μέσα σε μόλις δύο χρόνια τις βάσεις για την οικονομική εξυγίανση και λειτουργική αναδιάρθρωση του φορέα, που είχε φτάσει στα πρόθυρα της διάλυσης και της χρεοκοπίας και αυτό, παρά τον βρώμικο πόλεμο που δέχτηκε από διάφορα κέντρα και συμφέροντα που δεν ήθελαν να αλλάξει το αμαρτωλό τοπίο στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, που πλέον επιχαίρουν με την επιστροφή στο «αδιέξοδο».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Σγουρός τόνισε ότι «Ενδεχόμενη εφαρμογή αυτού του επικίνδυνου και πειραματικού μοντέλου θα τινάξει στον αέρα με μαθηματική ακρίβεια, την καθημερινή διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και θα θέσει σε τεράστιο κίνδυνο τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Εύχομαι να διαψευστώ και να κάνω λάθος και η δική σας λογική να είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη. Όμως δεν το βλέπω. Πλέον και μετά τη μεθόδευση που κάνατε στην ψηφοφορία της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, με τις οποίες αφήσατε απ’ έξω το μεγαλύτερο παραγωγό αποβλήτων της χώρας, το Δήμο της Αθήνας, αναλαμβάνετε ως παράταξη ολοκληρωτικά, την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί στο μέλλον στην Αττική με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αναλαμβάνετε ακέραια την ευθύνη, καθώς μετατρέπετε ένα πρόβλημα υπό επίλυση, σε μια περιβαλλοντική και υγειονομική ωρολογιακή βόμβα με ανεξέλεγκτες διαστάσεις για την Αττική και τους κατοίκους της».

Ακολουθούν τα 14 ερωτήματα του κ. Σγουρού προς τη νέα διοίκηση της Περιφέρειας :

1. Πότε θα κλείσετε την ΟΕΔΑ στη Φυλή όπως υποσχεθήκατε; Πρέπει να δώσετε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αλλιώς είναι σαν να κοροϊδεύετε τους κατοίκους της περιοχής.
2. Πού θα κάνετε τη διαχείριση των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου από τη στιγμή που προτείνετε το κλείσιμο της ΟΕΔΑ στη Δυτική Αττική;
3. Θα ξεκινήσετε από μηδενική βάση συζητήσεις για νέες χωροθετήσεις ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ στην Αττική; Είστε δηλαδή έτοιμοι να ανοίξετε μέτωπο για νέες «Κερατέες»;
4. Τι θα κάνετε με το έργο στο Γραμματικό, που έχετε αποκαλέσει ως μείζον περιβαλλοντικό έγκλημα, τώρα που βγήκε η απόφαση κόλαφος του ΣτΕ που σας εκθέτει; Θα το ακυρώσετε;
5. Γνωρίζετε, ότι εάν ακυρώσετε το έργο στο Γραμματικό, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει πίσω την κοινοτική ενίσχυση για την κατασκευή του, που ανέρχεται σε 20 εκ. περίπου € και το ποσό αυτό θα καταλογιστεί στην Περιφέρεια Αττικής;
6. Πως και με ποιο κόστος θα μεταφέρετε τις εργοστασιακές μονάδες της Φυλής (το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και τον Αποτεφρωτήρα) σε άλλες περιοχές;
7. Τι θα γίνει με τη διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων κατά το διάστημα μεταφοράς του Αποτεφρωτήρα, η οποία είναι και η μοναδική εγκατάσταση τέτοιου είδους σε ολόκληρη την χώρα;
8. Πώς θα μειώσετε δραστικά τις προς ταφή ποσότητες, εάν ακυρωθούν οι διαγωνισμοί για τις νέες μονάδες;
9. Μέσα σε ποιο χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρώσετε τον νέο ΠΕΣΔΑ, όταν ο υφιστάμενος για να διαμορφωθεί χρειάστηκε να περάσουν περίπου 20 χρόνια διαβουλεύσεων;
10. Πόσο χρόνο θα χρειαστεί η εφαρμογή των προβλέψεων του νέου ΠΕΣΔΑ, όταν και εφόσον και εάν αυτός προκύψει;
11. Τι θα κάνετε με τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις που έχουν διασφαλιστεί για την χρηματοδότηση των έργων και με ποιο τρόπο θα καλύψετε τα ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 200 εκ. € που θα χαθούν οριστικά και αμετάκλητα, ακυρώνοντας τα έργα ΣΔΙΤ.

12. Έχετε υπολογίσει ότι θα πρέπει να εκπονηθούν νέες μελέτες, να εκδοθούν νέες εγκρίσεις, νέες αδειοδοτήσεις, νέες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, να βρεθούν κατάλληλοι ως προς τη χρήση χώροι, να γίνουν εάν χρειάζεται απαλλοτριώσεις, να μην υπάρξουν δικαστικές εμπλοκές και όλα αυτά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα;

13. Πως οι δήμοι θα υποστηρίξουν λειτουργικά αυτό το καινοφανές μοντέλο, όταν σήμερα μόλις και μετά βίας συντηρούν το σημερινό σύστημα αποκομιδής;

14. Πως θα τονωθεί η τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη όταν ακυρώνοντας τους διαγωνισμούς, στέλνετε το μήνυμα ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι ανεπιθύμητες στην Αττική;


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

One Response to “Γ. Σγουρός: “Πισωγύρισμα για την Αττική ο σχεδιασμός της νέας διοίκησης της Περιφέρειας για τα απορρίμματα””

  1. Ο/Η καλυβιωτης λέει:

    Σε εχει πιασει πρεμουρα σγουρε με τα σκουπιδια.
    Μου θυμιζεις τον καρατζαφερη που εκανε ερωτησεις στην βουλη για τα ελικοπτερα, για να παιρνει τις μιζες απο τα ελικοπτερα….
    Λαμογια ολοι σας ….ρε ουστ….

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.