Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου ξετινάζει τα μεγαλόπνοα σχέδια της Δούρου για τα απορρίμματα

 
Με επιστολή του στην Περιφερειάρχη Αττικής κα Ρένα Δούρου ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, θέτει ερωτήματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων με τα οποία ουσιαστικά ξετινάζει τα μεγαλόπνοα σχέδιά της και την κατηγορεί ότι πετάει στο “μπαλάκι” στους Δήμους.

Διαβάστε όλη την επιστολή

Κυρία Περιφερειάρχη,

Μετά από προσεκτική μελέτη το σχετικού εγγράφου σας, σας αποστέλλω τις ξεκάθαρες απόψεις μου που δεν επιδέχονται καμία πολιτική σκοπιμότητα αλλά μόνον αυτοδιοικητική.

Θεωρώ ότι το έγγραφό σας είναι γενικόλογο και αόριστο που δημιουργεί πολλά εύλογα ερωτήματα στη φιλοσοφία των απόψεών σας.
Για να μπορέσουν οι δήμαρχοι, η ΚΕΔΕ και η ΠΕΔΑ να τοποθετηθούν ουσιαστικά, θα πρέπει πρώτα να απαντηθούν κατά τη γνώμη μου εκ μέρους σας τα ακόλουθα ερωτήματα:
α) Ποιο είναι το νέο αποκεντρωμένο σύστημα που θα εφαρμοσθεί σταδιακά και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του.
β) Έχει η Περιφέρεια εντοπίσει και μελετήσει τους χώρους αυτούς για να πραγματοποιηθεί η αποκέντρωση (συγκέντρωση των απορριμμάτων) και σε ποιους Δήμους.
γ) Είναι εφικτή η αδειοδότηση των χώρων αυτών; Έχει εξασφαλισθεί η κοινωνική αποδοχή -συναίνεση των δημοτών σε κάθε Δήμο;

Διατυπώνετε στο έγγραφό σας, τη θέση ότι θα μπει τέλος στα σύμμεικτα απορρίμματα. Για να γίνει αυτό πρέπει να καταστεί εφικτός ο διαχωρισμός στην πηγή στο επίπεδο του Λεκανοπεδίου σε δύο τουλάχιστον κατηγορίες, τα οργανικά και όλα τα άλλα.
Οπότε πάλι γενννώνται τα εξής ερωτήματα:
α) Έχει μελετηθεί από την Περιφέρεια πως ακριβώς θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός;
β) Ποιο είναι το κόστος οργάνωσης, μεταφοράς, επεξεργασίας, των απορριμμάτων αυτού του στόχου;
γ) Αφού βρεθεί το κόστος αυτό δεν πρέπει να γίνει σύγκριση με το κόστος των μεθόδων εναλλακτικής διαχείρισης και επεξεργασίας που πραγματοποιείται στη Φυλή και τα Άνω Λιόσια;

Εάν υπάρχει προεργασία και σχετικές μελέτες πρέπει η Περιφέρεια να τις γνωστοποιήσει σε μια ημερίδα και να ενημερωθούν οι Δήμοι.
Εάν όμως δεν υπάρχει κάτι σχετικό και τεκμηριωμένο, θεωρώ ότι το κλείσιμο του ΟΕΔΑ Φυλής θα είναι ολέθριο σφάλμα που πρακτικά σημαίνει δημιουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διαχείρισης απορριμμάτων ανά ΟΤΑ ή ομάδα ΟΤΑ με δημιουργία τεράστιων προβλημάτων σε:
α) Χρήσεις και διαθεσιμότητα γης δεδομένου ότι πολλοί ΟΤΑ, ιδιαίτερα οι πυκνοκατοικημένοι δεν διαθέτουν κατάλληλα ακίνητα.
β) Υποβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος που θα συμπαρασύρει τις αξίες των ακινήτων.
γ) Αύξηση του οικονομικού κόστους στα Δημοτικά Τέλη (προσλήψεις προσωπικού, υπερωρίες, αγορά οχημάτων).
δ) Κινδύνους για την υγεία των δημοτών.
ε) Ενστάσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ των ΟΤΑ δεδομένου ότι κανείς δεν θέλει τις εκαταστάσεις εντός των ορίων του.
Εκτιμώ, πριν διατυπωθεί η ρητή άποψη για ακύρωση των έργων ΣΔΙΤ, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι ο σχεδιασμός αυτός, που πέρασε από πολλές φουρτούνες, είναι περιβαλλοντικά και οικονομικά επιζήμιος.
Αναμένουμε επομένως την τεχνοοικονομική και περιβαλλοντική σύγκριση σε αυτό που σχεδιάζεται από την Περιφέρεια με το υφιστάμενο σχέδιο ΣΔΙΤ από όπου να προκύπτει ότι ο σχεδιασμός ΣΔΙΤ συνεπάγει αύξηση του κόστους και κατ’ επέκταση αύξηση των Δημοτικών τελών.
Όσον αφορά την περιβαλλοντική προστασία, δεδομένου ότι το εργοστάσιο των Άνω Λιοσίων είναι εργοστάσιο της δεκαετίας του ’80, πράγματι μπορεί και θα πρέπει να υποστεί αναβάθμιση και να αυξηθεί η δυναμικοτητά του ώστε να γίνει ένα σύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων.
Οι ίδιες απαιτήσεις αυστηρής περιβαλλοντικής προστασίας, προβλέπονται και για τα τέσσερα προβλεπόμενα εργοστάσια ΣΔΙΤ. Επισημαίνω ότι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην Αττική, χρειάζεται μόνο μία νέα Μονάδα την Ανατολική Αττική. Πρέπει, επίσης, να τονίσουμε ότι η σημερινή περιβαλλοντική όχληση οφείλεται κυρίως στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής και όχι στο εργοστάσιο. Αυτό έχει διαπιστωθεί με επανειλημμένες μετρήσεις. Κατασκευάζοντας τα εργοστάσια ΣΔΙΤ και αξιοποιώντας τα προϊόντα τους, το προς ταφήν υπόλειμμα θα είναι αδρενές και η οσμή του ΧΥΤΥ περιορίζεται δραστικά.
Καθ’ όσον αφορά στην αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, η Περιφέρεια θα πρέπει να αποδείξει την αναγκαιότητά της. Στην ουσία πρέπει να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα, από τα οποία θα προκύψει αν υπάρχει εκτεταμένη τεχνική πλάνη, που θα οδηγήσει στην ανάγκη αναθεώρησης προς την κατεύθυνση του σχεδίου, που υπαινίσσεται η Περιφέρεια. Είναι απολύτως απαραίτητο το σχέδιο αυτό της Περιφέρειας να μας κατατεθεί συγκεκριμένο, με τεχνοοικονομικούς, χωροταξικούς και περιβαλλοντικούς όρους και να αποφασισθεί η αναθεώρηση, που ευαγγελίζεσθε.
Τέλος, οι χρόνοι που υποδεικνύετε, περί ενδεχομένες εκπονήσεως νέων σχεδίων σε επίπεδο δήμων ή συνεργασίας Δήμων μέχρι το τέλος του 2014, είναι απολύτως μη ρεαλιστικοί.
Θα πρέπει να προσληφθούν οι απαραίτητοι τεχνικοί σύμβουλοι, διαδικασία ιδιατέρως χρονβόρα και δεν υπάρχουν ούτε ο χρόνος ούτε οι απαραίτητες πιστώσεις για κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, ο κοινωνικός διάλογος επί του θέματος, δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει χωρίς να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις και θέσεις επί των ως άνω τεθέντων ερωτημάτων.
Δε  θέλω να μπω στη σκέψη ότι η Περιφέρεια προτίθεται να τα μεταφέρει στο Εξωτερικό όπως είχε διαρρεύσει στα Μέσα Ενημέρωσης.
Πρέπει τέλος να ενημερωθείτε ότι η ΠΕΔΑ με απόφασή της το 2013, ζητούσε να επανέλθει η διαχείριση των απορριμμάτων στους ΟΤΑ όπως προβλέπεται σε όλη την Ελλάα (ΦοΔΣΑ) και να διορθωθεί αυτή η στρέβλωση του Καλλικράτη που μόνο στην Αττική ισχύει.

Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος
Διονύσης Χατζηδάκης

 

 

 

 


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.