Πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα της μεθόδου εξαπόλυσης στείρων αρσενικών εντόμων για τη διαχείριση του Ασιατικού κουνουπιού τίγρης.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κουνούπι τίγρης

Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Εργαστήριο Εντομολογίας και Εφαρμοσμένης Ζωολογίας), υλοποιεί έργο που έχει σχέση με την εφαρμογή της μεθόδου εξαπόλυσης στείρων εντόμων (Sterile Insect Technique – SIT) για τη διαχείριση του Ασιατικού κουνουπιού τίγρης (Aedes albopictus).

Στο πλαίσιο του ανωτέρου έργου και με δεδομένο ότι το Ασιατικό κουνούπι τίγρης είναι ήδη εγκατεστημένο σε πολλές περιοχές της Ελλάδος, έχουν ξεκινήσει οι προκαταρκτικές ενέργειες προκειμένου να εφαρμοστεί, για πρώτη φορά στη χώρα μας, η τεχνική της εξαπόλυσης στείρων εντόμων για τη διαχείριση του συγκεκριμένου είδους κουνουπιού.

Η αξιολόγηση της μεθόδου του «SIT» μέσω ενός πιλοτικού έργου, στις συνθήκες της χώρας μας είναι ο πρωταρχικός στόχος του έργου, προκειμένου να ελεγχθεί πληθυσμιακά το κουνούπι-τίγρης με τρόπο φιλικό στο περιβάλλον. Επιπλέον στόχος της συγκεκριμένης πιλοτικής εφαρμογής είναι ο συνδυασμός της στρατηγικής του SIT και με άλλες μεθόδους διαχείρισης κουνουπιών όπως για παράδειγμα, η ενημέρωση των πολιτών για τη μείωση των εστιών παραγωγής κουνουπιών στις οικίες τους.

Η περιοχή η οποία έχει επιλεγεί να εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα η πιλοτική αξιολόγηση της νέας αυτής μεθόδου βρίσκεται στην Βραυρώνα (Δήμος Μαρκοπούλου) και το χρονικό διάστημα εφαρμογής είναι η περίοδος Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2018.

Η πρωτοτυπία του συγκεκριμένου εγχειρήματος, έγκειται στο γεγονός ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά σχεδιάζει, εφαρμόζει και αξιολογεί στις εγχώριες συνθήκες τη συγκεκριμένη μέθοδο διαχείρισης του ασιατικού κουνουπιού τίγρης όπως λίγες χώρες στον κόσμο εφαρμόζουν (Ιταλία, Γερμανία, Μαυροβούνιο, Μαυρίκιος, Μεξικό και Βραζιλία). Έτσι περιορίζονται στο ελάχιστο οι πιθανότητες αποτυχίας όπως συμβαίνει συνήθως κατά τη μεταφορά-αντιγραφή αντίστοιχων προγραμμάτων από άλλες χώρες χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση-προσαρμογή τους στις περιβαλλοντικές, κοινωνικές, αλλά και οικονομικές συνθήκες της χώρας μας.

Την Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 5.00 μ.μ., στον οικισμό Βραυρώνας (GPS: https://goo.gl/maps/DCsAUiDQmaF2) ο ουρανός της Βραυρώνας θα «καλυφθεί» από στειρωμένα κουνούπια, το πλήθος των οποίων θα ξεπεράσει τις 14.000!

Η παρακολούθηση και η συμμετοχή στην δράση δεν απαιτεί καμιά προετοιμασία ή μέσα προστασίας, καθώς τα στείρα άτομα κουνουπιών που θα εξαπολυθούν είναι μόνο αρσενικά (τα οποία δεν τσιμπάνε τον άνθρωπο, καθώς μόνο τα θηλυκά κουνούπια λαμβάνουνε αίμα) και έχουν στειρωθεί με μεθόδους που βασίζονται στη χρήση ραδιενέργειας, κυρίως με X-rays από μηχανήματα όμοια με αυτά που υπάρχουν σε νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα και όχι με γενετικές μεθόδους. 

Πληροφορίες για την παρακολούθηση της δράσης:

Νεφέλη Συρίγου

Υπεύθυνη Επικοινωνίας Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας.

κιν. 6988 046388

E-mail: gt@markopoulo.gr


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.