Συμφωνία τεσσάρων δήμων για καφέ κάδους και μονάδα κομπόστ

Σε συμφωνία για τη δημιουργία της πρώτης μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων στην Αττική κατέληξαν τέσσερις δήμοι της Ανατολικής Αττικής. Τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία για 25 έτη της μονάδας, καθώς και του δικτύου χωριστής συλλογής των κομποστοποιήσιμων θα αναλάβει για λογαριασμό των δήμων ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Η χρηματοδότηση θα προέλθει από το ΕΣΠΑ, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για την υλοποίηση του έργου.

Οι τέσσερις δήμοι (Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Παιανίας, Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας) συμφώνησαν σε μια προγραμματική σύμβαση με τον ΕΔΣΝΑ, το κείμενο της οποίας έχει σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την υπογραφή της. Σύμφωνα με τη σύμβαση, οι τέσσερις δήμοι θα αναθέσουν στον ΕΔΣΝΑ τη δημιουργία δικτύου χωριστής συλλογής των βιοαποδομήσιμων (καφέ κάδος) και τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας, η οποία θα χωροθετηθεί σε οικόπεδο που θα υποδείξει ο Δήμος Μαρκοπούλου. «Θέλουμε να βοηθήσουμε ανάλογες διαδημοτικές συνεργασίες, ώστε να προωθηθεί η διαλογή στην πηγή. Τελικός στόχος είναι η εκτροπή των βιοαποδομήσιμων –που σήμερα θάβονται– και η αξιοποίησή τους για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού», αναφέρει στην «Κ» η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Αφροδίτη Μπιζά.

Η μονάδα θα έχει δυναμικότητα 45.000 τόνων ετησίως και θα δέχεται το περιεχόμενο των καφέ κάδων, κλαδέματα και βιοαποδομήσιμα απόβλητα γεωργοκτηνοτροφικής προέλευσης. Το δίκτυο χωριστής συλλογής θα οργανωθεί «από το μηδέν». «Ο κάθε δήμος θα πρέπει να εκπονήσει μια μελέτη για να εκτιμήσει τις ανάγκες του και να υποδείξει τις θέσεις στις οποίες θα τοποθετηθούν οι καφέ κάδοι», εξηγεί ο Φάνης Σταμπέλος, αρμόδιος αντιδήμαρχος στο Μαρκόπουλο. «Η προσπάθεια θα ξεκινήσει από τους χώρους εστίασης, τα ζαχαροπλαστεία και ανάλογες επιχειρήσεις, ώστε να καλύψουμε γρήγορα μεγάλες ποσότητες και θα επεκταθεί κανονικά στις γειτονιές».

Ο δήμοι θα μεταφέρουν στη ΜΕΒΑ τα κλαδέματα με δική τους ευθύνη, ενώ το περιεχόμενο των καφέ κάδων θα συλλέγεται με οχήματα και προσωπικό του ΕΔΣΝΑ. Οσον αφορά το οικονομικό σκέλος, θα υπάρξει μια τριετής περίοδος μεταβατικής λειτουργίας της μονάδας κατά την οποία οι δήμοι θα επιβαρύνονται μόνο για τη συλλογή και μεταφορά του περιεχομένου των καφέ κάδων (32,95 ευρώ/τόνο) και την απομάκρυνση στον ΧΥΤΑ των ανεπιθύμητων υλικών (προς 69,5 ευρώ/τόνο). Κατόπιν θα υπολογιστούν το κόστος λειτουργίας της μονάδας και συντήρησης του δικτύου των κάδων, καθώς και το κόστος μεταφοράς των υπολειμμάτων στον ΧΥΤΑ και θα καθοριστεί η τιμή ανά τόνο για κάθε δήμο. Να σημειωθεί ότι το 30% του παραγόμενου κομπόστ θα διατίθεται στους δήμους για τις ανάγκες τους και το 70% θα πωλείται.

Ο δρόμος, όμως, μέχρι την υλοποίηση του έργου είναι μακρύς. Ο ΕΔΣΝΑ πρέπει να συντάξει το σύνολο των μελετών που απαιτούνται για το έργο, να εξασφαλίσει αδειοδότηση, να αγοράσει τον χώρο που θα υποδειχθεί για τη ΜΕΒΑ και να υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ (προς 14,3 εκατ. ευρώ). Να σημειωθεί ότι η πρόσκληση της διαχειριστικής αρχής του ΠΕΠ Αττικής για έργα ύψους 150 εκατ. ευρώ αναρτήθηκε μόλις στις αρχές Ιουνίου και περιλαμβάνει τα βασικά έργα του περιφερειακού σχεδίου της Αττικής για τα απορρίμματα (ΠΕΣΔΑ): την επέκταση του ΕΜΑΚ Λιοσίων, τις ΜΕΒΑ Μαρκοπούλου και Μεγάρων (για τους Δήμους Μεγάρων, Σαλαμίνας και Τροιζηνίας), τέσσερις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και την εγκατάσταση της Βορειοανατολικής Αττικής (Γραμματικό). Κανένα αίτημα χρηματοδότησης δεν έχει ακόμα υποβληθεί.

Έντυπη Καθημερινή


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.