Την εκμετάλλευση του λιμανιού στο Λαύριο διεκδικεί η Celestyal Cruises

10s21port1-thumb-largeΕνδιαφέρον για την ανάληψη της εκμετάλλευσης του λιμανιού κρουαζιέρας στο Λαύριο έχει εκδηλώσει προς το ΤΑΙΠΕΔ η διοίκηση της Celestyal Cruises (πρώην Louis), η οποία άλλωστε είναι υπεύθυνη για το 90% της συνολικής δραστηριότητας home porting (αφορά κρουαζιέρες που έχουν ως αφετηρία τους ελληνικά λιμάνια) στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, ήδη η Celestyal έχει μεταφέρει στο Λαύριο σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς της, με δύο πλοία της να εκκινούν τις κρουαζιέρες τους από εκεί. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σχεδόν βέβαιο ότι εφόσον το ΤΑΙΠΕΔ προχωρήσει σε διαγωνισμό για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του τοπικού λιμανιού κρουαζιέρας, η Celestyal Cruises θα είναι από τους βασικούς συμμετέχοντες.

Σε κάθε περίπτωση, οι εταιρείες κρουαζιέρας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, είτε μέσω home porting είτε μέσω διερχόμενων δρομολογίων (transit), συμφωνούν στο ότι η καλύτερη λύση για την ενίσχυση των λιμενικών υποδομών στη χώρα, είναι η παραχώρηση της εκμετάλλευσής τους για μερικά χρόνια, μοντέλο που έχει λειτουργήσει με εντυπωσιακό αποτέλεσμα σε χώρες του εξωτερικού και δη της Μεσογείου. Στο πλαίσιο αυτό, η εκάστοτε εταιρεία αναλαμβάνει το κόστος αναβάθμισης των υποδομών, παράλληλα με την πληρωμή ενός ετήσιου μισθώματος στο Δημόσιο, ενώ έπειτα από λίγα χρόνια, η δραστηριότητα επιστρέφει υπό δημόσια διαχείριση.
Όπως ανέφερε, σε συνέντευξη Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κυριάκος Αναστασιάδης, ο οποίος έχει προταθεί από τους θεσμικούς φορείς του κλάδου, προκειμένου να εκπροσωπεί τις εταιρείες κρουαζιέρας στην Εθνική Συντονιστική Επιτροπή για την Κρουαζιέρα, οι προοπτικές του κλάδου παραμένουν ιδιαίτερα θετικές για το 2015. Η Celestyal Cruises αναμένει αύξηση επιβατών κατά 22% φέτος, κάτι που μεταφράζεται σε συνολικά 143.000 επιβάτες. Ηδη, η εταιρεία έχει αυξήσει κατακόρυφα τις προσεγγίσεις της σε ελληνικά λιμάνια, αγγίζοντας πλέον τις 841, έναντι 627 το 2014, ενώ εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια της φετινής τουριστικής περιόδου θα πραγματοποιήσει περίπου 841.000 επισκέψεις σε ελληνικά νησιά.
Παράλληλα, η εταιρεία θα προσφέρει για περίοδο 60 ημερών εντός του καλοκαιριού τη δυνατότητα επιβίβασης επιβατών από την Τουρκία (Σμύρνη), με απλουστευμένη διαδικασία διαβατηριακού ελέγχου για επιβάτες που προέρχονται από χώρες εκτός Σένγκεν, διευκολύνοντας έτσι αυτούς που μέχρι πρότινος δεν θα επέλεγαν τόσο εύκολα την Ελλάδα ως προορισμό διακοπών. Ταυτόχρονα, η Celestyal θα ξεκινήσει φέτος τρία νέα δρομολόγια προς την Αδριατική και το Ιόνιο Πέλαγος. Ιδιαίτερα θετική είναι επίσης και η πορεία της εταιρείας στην αγορά της Κούβας, όπου δραστηριοποιείται μέσω της Cuba Cruises για τρίτο διαδοχικό έτος. Το ενδιαφέρον των επιβατών είναι αυξανόμενο, ενώ πλέον, μετά την άρση και του σχετικού εμπάργκο, καταγράφεται και πολύ σημαντική ζήτηση από την αγορά της Αμερικής και του Καναδά.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.