Στους δήμους το… μπαλάκι της διαχείρισης σκουπιδιών. Κάθε Δήμος και μια χωματερή!!!

Ένα νέο αλλά θολό τοπίο διαμορφώνεται μετά την ανακοίνωση από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων. Και αυτό γιατί επί της ουσίας συνεπάγεται την άμεση παύση όλων των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη έως ότου αυτά προσαρμοστούν με τα νέα δεδομένα.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως πλέον το υπουργείο πετά το μπαλάκι στους δήμους κάτι που έγινε αντιληπτό και από την παραχώρηση στρεμμάτων από το παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό ακριβώς για αυτούς τους στόχους. «Ο κύκλος “ανακύκλωση – επανάχρηση – κομποστοποίηση – υπόλειμμα” θα ολοκληρώνεται σε επίπεδο δήμου ή νομού, μέσα από την υποχρεωτική για τους δήμους σύνταξη των τοπικών δημοτικών σχεδίων διαχείρισης, η οποία θεσμοθετείται. Επιπλέον, ο δήμος και η τοπική κοινωνία, θα εισπράττουν τα οικονομικά οφέλη από τη διαχείριση απορριμμάτων τους, με απώτερο σκοπό τη μείωση του κόστους διαχείρισης» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Πρακτικά, λοιπόν, όλα αυτά σημαίνουν πως οι δήμοι θα πρέπει να βρουν χώρους ώστε είτε από μόνοι τους είτε σε συνεργασία με τους όμορους δήμους να διαχειρίζονται τα απορρίμματά τους. Στους ΧΥΤΥ θα φτάνει μόνο ένα μικρό υπόλοιπο, ενώ θεωρητικά η τοπική αυτοδιοίκηση θα ωφελείται για παράδειγμα από τα έσοδα που θα προέρχονται από τα ανακυκλώσιμα υλικά. Στο ΕΣΔΑ μάλιστα προβλέπεται με ξεκάθαρο τρόπο η διαλογή στην πηγή που διευκολύνει την κατάσταση. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτές τις έννοιες, οι δήμοι θα πρέπει να έχουν διαφορετικούς κάδους για τα αλουμίνια, για τα χαρτιά, για τα πλαστικά ακόμα και για τα βιοαποικοδομήσιμα, εκείνα δηλαδή τα υλικά (φλούδες κτλ) που χρησιμοποιούνται στην κομποστοποίηση.

Ειδικά για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής η οποία αντιμετωπίζει και τα σημαντικότερα προβλήματα στο Λεκανοπέδιο ιδιαίτερης σημασίας είναι οι προβλέψεις για τους βιολογικούς καθαρισμούς μιας και στόχος είναι τόσο η λάσπη που παράγεται όσο και το νερό μετά την απαραίτητη επεξεργασία δεν θα καταλήγουν για… πέταμα αλλά στα χωράφια. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι κάτι νέο αλλά ένα παλιό σχέδιο ήδη από τα χρόνια που σχεδιαζόταν η Ψυτάλλεια, μόνο που ποτέ δεν τέθηκε σε λειτουργία.
Στα «αρνητικά» οι καθυστερήσεις που εκ των πραγμάτων πλέον θα παρατηρηθούν σε μια σειρά από έργα ώστε να συμμορφωθούν με τους νέους όρους και κανόνες. Πονοκέφαλος για τους δημάρχους θα είναι και η εξεύρεση χώρων όπου θα εγκατασταθούν οι νέες υπηρεσίες. Οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και το πολιτικό κόστος αναμένεται να οδηγήσει κάποιους σε «ανταρσία». Το πρόβλημα τους βέβαια θα είναι πως αν δεν κινηθούν άμεσα το πιθανότερο σενάριο είναι πως θα κληθούν το συντομότερο να δεχθούν ακόμα και ΧΥΤΥ στις περιοχές τους μιας και ο σχεδιασμός έχει στόχο μέχρι το 2020 ενώ ο ΧΥΤΑ της Φυλής μέχρι το 2018 στην καλύτερη περίπτωση θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του λεκανοπεδίου.

Πηγή: iapopsi.gr

 


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

One Response to “Στους δήμους το… μπαλάκι της διαχείρισης σκουπιδιών. Κάθε Δήμος και μια χωματερή!!!”

  1. Ο/Η Πανος λέει:

    ANTE ξανα το προβλημα κατω απο το χαλι μονο που εχει γεμισει και εχει φουσκωσει επικινδυνα. Τα ιδια παντελακη μου τα ιδια παντελη μου

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.