Πώληση γλυκαντικών σιροπιών ως μέλι, οικονομική απάτη και κίνδυνος για την υγεία

ΜέλιΣτο Μελισσοκομικό – Περιβαλλοντικό Σύλλογο Σαρωνικού, έφτασαν καταγγελίες, ότι στις περιοχές Καλύβια-Λαγονήσι-Σαρωνίδα-Παλαιά Φώκαια-Λαύριο και σε άλλες περιοχές του Ν. Αττικής, υπάρχουν άτομα που επιβαίνουν σε  αυτοκίνητο και  ενημερώνουν τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών  ότι είναι μελισσοκόμοι έχουν έρθει από τα Τρίκαλα και πωλούν μέλι σε τρίκιλα βάζα προς 7 ευρώ.Δηλαδή το ένα βάζο των τριών κιλών μέλι, μόνο 7 ευρώ, όπως λένε. Ενοείτε ότι το μέλι γίνετε ανάρπαστο λόγω άγνοιας.

Από τον σύλλογό μας έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Αρχές.

Η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ),για τον λόγο αυτό εξέδωσε ανακοίνωση σε ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ προς το καταναλωτικό κοινό. 

Μην αγοράζετε «μέλι» από πλανόδιους!

Η πώληση, από ορισμένους επιτήδειους, γλυκαντικών σιροπιών ως μέλι, πέρα από οικονομική απάτη, συνιστά κίνδυνο για την υγεία. Όχι μόνο δεν τρώμε μέλι, αλλά τα σιρόπια αυτά έχουν επανειλημμένα κατηγορηθεί από την επιστημονική έρευνα ως επικίνδυνα για την υγεία.

Ως καθαρά βιομηχανικά προϊόντα (καμία σχέση με το φυσικό μέλι), έχει βρεθεί κατά καιρούς να περιέχουν επικίνδυνους ρύπους αλλά ακόμη και αν είναι καθαρά από κατάλοιπα, μελέτες δείχνουν ότι σχετίζονται με την «επιδημία» παχυσαρκίας στις ανεπτυγμένες χώρες και το λεγόμενο «μεταβολικό σύνδρομο» που είναι  το προστάδιο για καρδιοπάθειες, διαβήτη τύπου ΙΙ και διάφορους καρκίνους. Η προσθήκη τεχνητών χρωμάτων και αρωμάτων για να μιμηθούν το μέλι επιβαρύνει περισσότερο αυτά τα προϊόντα.

Πως  ακριβώς  γίνεται η απάτη:

Οι εταιρείες που παράγουν αυτά τα προϊόντα έχουν βρει τους κατάλληλους πωλητές, συνήθως ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες, που γυρίζουν σε πόλεις και χωριά με φορτηγάκια και περιφέρονται πουλώντας κυρίως τρίκιλα πλαστικά δοχεία με το «μέλι» τους, ποζάροντας ως μελισσοκόμοι. Τα δοχεία αυτά δεν έχουν συνήθως καμιά ετικέτα ή, αν έχουν, η ετικέτα αυτή δεν έχει στοιχεία παραγωγού. Δυστυχώς όμως υπάρχουν κι ετικέτες με ψευδή στοιχεία.

Πως θα προφυλαχθούμε;

Κατ’ αρχάς γνωρίζοντας ότι το μέλι απαγορεύεται να πωλείται πλανοδίως από τον παραγωγό. Οι Έλληνες μελισσοκόμοι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας μπορούν να πωλούν το μέλι τους στον τόπο παραγωγής (την αποθήκη ή το σπίτι τους), στη λαϊκή εφόσον έχουν την κατάλληλη άδεια και χονδρικώς στους τυποποιητές μελιού (συνεταιρισμούς ή εταιρείες). Το πλανόδιο εμπόριο απαγορεύεται για όλους τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων.  Για όσους επιτρέπεται θα πρέπει να έχουν βγάλει άδεια πλανόδιου εμπορίου.

Το μέλι από τον μελισσοκόμο πωλείται πάντα συσκευασμένο σε βάζα (γυάλινα, πλαστικά ή λευκοσιδηρά) του ενός, δύο ή τριών κιλών και φέρει πάντα ετικέτα με τη χώρα συγκομιδής (ελληνικό μέλι), τη βοτανική του προέλευση (πχ μέλι ελάτου, ανθέων, ανθέων και κωνοφόρων κλπ), το βάρος και τη διατηρησιμότητα (ημερομηνία λήξης) και απαραιτήτως το όνομα του παραγωγού και τα στοιχεία επικοινωνίας με τον παραγωγό (έδρα και τηλέφωνο). Ο μελισσοκόμος είναι περήφανος για το προϊόν του, όπως κάθε παραγωγός, και θέλει να μπορεί ο πελάτης να τον βρει για να πάρει ξανά μέλι.

Επίσης, κάθε μελισσοκόμος υποχρεούται να έχει  μελισσοκομικό βιβλιάριο που εκδίδεται από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Επειδή δεν μπορεί να διακρίνουμε με το μάτι ή τη γεύση αν αυτό που μας πουλάνε είναι μέλι, θα πρέπει να μπορούμε να διακρίνουμε ότι αυτοί οι πλανόδιοι δεν είναι μελισσοκόμοι.

Η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος έχει χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο και ένδικο μέσο για να απαλλάξει μελισσοκόμους και καταναλωτές από την μάστιγα των πλανόδιων απατεώνων και των αφεντικών τους, σε συνεργασία με τις ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους και την ελληνική αστυνομία, και δίνει καθημερινά αυτή τη μάχη. Όσο όμως πιστεύουμε στη χρησιμότητα των ελέγχων άλλο τόσο πιστεύουμε στην σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση των καταναλωτών.

Μην αγοράζετε μέλι από πλανόδιους, εμπιστευτείτε τους παραγωγούς και τα επώνυμα συσκευασμένα μέλια. Και μην ξεχνάτε να τρώτε μέλι καθημερινά.

Σας ενημερώνουμε ότι ο σύλλογός μας δημιούργησε Ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, με την ονομασία beesaronikou.gr

ΑΚΡΙΒΟΣ   Προκόπης :  email. akrivosprokopis@gmail.com   
ΚΙΝ  6999936775


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.