Παραλειπόμενα δίκης κατά του διαχειριστή του «Αττικού Παρατηρητή» ενώπιον του Ειρηνοδικείου Λαυρίου

Στο Ειρηνοδικείο Λαυρίου εκδικάστηκαν στις 6/3/2017 αγωγές των κ.κ. Χασάπη Κωνσταντίνου και Φραγκόπουλου Άγγελου,  εναντίον αλλήλων. Αιτία της αγωγής του κ. Χασάπη, υπήρξαν δημοσιεύματα και σχόλια ανωνύμων σχολιαστών που αφορούσαν τον ίδιον και η ανταγωγή του κ. Φραγκόπουλου αφορούσε σχόλια του ιδίου του κ. Χασάπη υπό ψευδώνυμο, σε βάρος του που επίσης δημοσιεύτηκαν στο ιστολόγιο ΑΤΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ.  

Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψαν ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν την Επιτροπή Πολιτών, κατά της μετεγκατάστασης των ιχθυοτροφείων από τον Πάτροκλο στην Παλαιά Φώκαια, επιτροπή η οποία υπήρξε αντικείμενο σχολίων στο ιστολόγιο ΑΤΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, υποστήριξαν τις απόψεις του ενάγοντος κ. Χασάπη, ο κάτοικος της περιοχής κ. Οδυσσέας Μανουσαρίδης και ο κ. Σταύρος Ιατρού Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Λαυρεωτικής και συνεργάτης της Εταιρείας Καστελόριζο – Εμπορική Α.Ε.. Ο ίδιος ο κ. Χασάπης δεν υποστήριξε την αγωγή του ως μάρτυρας.

Τις απόψεις του ενάγοντος κ. Φραγκόπουλου υποστήριξε ο ίδιος ως διαχειριστής της ιστοσελίδας και η κα Έλλη Φραγκοπούλου ως συνδιαχειρίστρια.

Ο μάρτυρας κ. Οδυσσέας Μανουσαρίδης

Πρώτος μάρτυς εξετάστηκε ο κ. Οδυσσέας Μανουσαρίδης (υπήρξε υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Σαρωνικού με την δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ΡΙΖΕΣ), ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση του συνηγόρου του κ. Χασάπη, δήλωσε ότι τα άρθρα και τα σχόλια τα οποία αφορούσαν τον κ. Χασάπη υπήρξαν υβριστικά που έθιγαν την προσωπικότητά του και την επαγγελματική του υπόσταση.

Ερωτώμενος από τον συνήγορο του κ. Φραγκόπουλου, Δικηγόρο Αθηνών κ. Μανώλη Τσαλικίδη, να αναφέρει ένα άρθρο στο ιστολόγιο του ΑΤΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ (attikos.gr), σε βάρος του κ. Χασάπη, το οποίο να θεωρεί δυσφημιστικό ή υβριστικό, ο μάρτυς έδειξε να μην γνωρίζει κανένα, για να αναγκαστεί μετά από την πίεση της Προέδρου του Δικαστηρίου να δηλώσει ότι δεν θυμάται. Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου θεωρώντας σημαντικό αυτό το σημείο της τοποθέτησης του μάρτυρος Μανουσαρίδη, του επέτρεψε να πάρει στα χέρια του την αγωγή του κ. Χασάπη και να αναγνώσει μέσα από αυτήν, κάποιο δημοσιευμένο άρθρο που θεωρούσε υβριστικό (πρωτοφανή για τα δικαστικά δεδομένα διαδικασία). Παρ΄ όλα αυτά και πάλι ο μάρτυρας δεν κατάφερε να βρει και να αναγνώσει οποιοδήποτε άρθρο, παρ΄ ότι έψαχνε επί ένα πεντάλεπτο σχεδόν την αγωγή και παρ΄ ότι ο συνήγορος του κ. Χασάπη, του υπαγόρευε εμφανώς και ενώπιον της Προέδρου τι έπρεπε να υποστηρίξει.   

Θυμηδία προκάλεσε στο δικαστήριο η παραδοχή του κ. Μανουσαρίδη, ότι και ο ίδιος σχολίαζε στο ιστολόγιο του ΑΤΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «ΚΑΤΙΝΑ ΤΖΑΜΠΑΤΖΟΥ»!!!

Σε άλλο σημείο της εξέτασης του κ. Μανουσαρίδη, ρωτήθηκε αν θεωρεί υβριστικό ένα προσωπικό e-mail του κ. Φραγκόπουλου προς τον κ. Χασάπη, το οποίο κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο; Ο μάρτυρας  παρ΄ ότι είχε στα χέρια του και επιδείκνυε ένα χαρτί, το οποίο αναφερόταν σ΄ αυτό το e-mail και παρά την προτροπή του συνηγόρου κ. Τσαλικίδη και της Προέδρου του Δικαστηρίου να το καταθέσει στο Δικαστήριο, αρνήθηκε. Από την ανάγνωσή του προέκυπτε ότι ο διακινητής αυτού το e-mail ήταν ο ίδιος ο κ. Χασάπης και όχι ο κ. Φραγκόπουλος.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε, η δήλωση του μάρτυρα Μανουσαρίδη, ότι η επιτροπή που είχε συσταθεί από πολίτες για το ιχθυοτροφείο της «Καστελόριζο – Εμπορική Α.Ε., είχε σκοπό τον έλεγχο καλής λειτουργίας του ιχθυοτροφείου και όχι την αποτροπή εγκατάστασης στις ακτές της Παλαιάς Φώκαιας. Είναι γνωστό σε όλους, ότι η επιτροπή αυτή συστάθηκε πριν από την εγκατάσταση του ιχθυοτροφείου και βέβαια απέτυχε παταγωδώς στον σκοπό της, μια και όχι μόνο μετεγκαταστάθηκε το ιχθυοτροφείο στις ακτές της Παλαιάς Φώκαιας, αλλά λειτουργεί κατά παράβαση των όρων της άδειας που του έχει χορηγηθεί, σύμφωνα με έκθεση ελέγχου που κοινοποίησε η αρμόδια επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής (δείτε εδώ).  

Η μάρτυς κα Έλλη Φραγκοπούλου

Η επόμενη μάρτυς που κατέθεσε ήταν η κα Έλλη Φραγκοπούλου, η οποία απαντώντας σε ερώτηση του συνηγόρου κ. Μανώλη Τσαλικίδη, δήλωσε ότι στο ιστολόγιο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΡΘΡΟ που να είναι υβριστικό ή συκοφαντικό, που να αφορά τον κ. Χασάπη και να υπογράφεται από τον διαχειριστή κ. Φραγκόπουλο. Για δε τα σχόλια που έχουν αναρτηθεί από ανώνυμους σχολιαστές, είπε, σε καμία περίπτωση δεν είναι υβριστικά και αφορούν μόνο κρητική για την δραστηριότητα του κ. Χασάπη ως επικεφαλής επιτροπής για την μετεγκατάσταση των ιχθυοτροφείων της εταιρείας Καστελόριζο, από τη νήσο Πάτροκλο στις ακτές της Παλαιάς Φώκαιας. Αντιθέτως ο ίδιος ο κ. Χασάπης, είπε η μάρτυς, έχει αναρτήσει δεκάδες υβριστικά και υποτιμητικά σχόλια για συμπολίτες μας στο Δήμο Σαρωνικού, κρυπτόμενος πάντα πίσω από ψευδώνυμα, χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική διεύθυνση του Πανεπιστημίου Αθηνών στο οποίο εργαζόταν.

Η κα Φραγκοπούλου ρωτήθηκε επίσης για τις σχέσεις του κ. Χασάπη και του κ. Φραγκόπουλου και δήλωσε ότι υπήρξαν στενότατες, όχι μόνο πολιτικές αλλά και οικογενειακές. Ο κ. Χασάπης εκλέχτηκε κοινοτικός σύμβουλος Παλαιάς Φώκαιας το 2006, με την προσωπική και ανιδιοτελή υποστήριξη του κ. Φραγκόπουλου και της εφημερίδας ΑΤΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ. Ο κ. Χασάπης, κατέθεσε η μάρτυς, ένα μόλις μήνα μετά την εκλογή του στο κοινοτικό συμβούλιο, διαφοροποιήθηκε από τον συνδυασμό του Κοινοτάρχη κ. Μανώλη Τσαλικίδη. 

Ο μάρτυρας κ. Σταύρος Ιατρού

Ο πρώην δήμαρχος Κερατέας κ. Ιατρού ως μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Χασάπη, μετά από ερωτήσεις του συνηγόρου του, δήλωσε ότι τα σχόλια που αναρτήθηκαν στο ιστολόγιο του Αττικού Παρατηρητή για τον κ. Χασάπη και αφορούσαν επαγγελματικές σχέσεις του ήταν αναληθή, ο οποίος είναι άξιος τιμής και σεβασμού ως πρόσωπο και ως επιστήμονας.

Σε ερώτηση του συνηγόρου κ. Τσαλικίδη, εάν είναι αληθή τα σχόλια περί επαγγελματικών σχέσεων του ιδίου με την εταιρεία «Καστελόριζο – Εμπορική Α.Ε.» και του κ. Χασάπη με τον Σύνδεσμο Λαυρεωτικής στον οποίο ο ίδιος προεδρεύει, την εποχή της μετεγκατάστασης του ιχθυοτροφείου στις ακτές της Παλαιάς Φώκαιας, είπε ότι, ως Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος είχε επαγγελματικές σχέσεις με την εταιρεία των ιχθυοτροφείων πριν το 2013, αλλά αμισθή. Στην συνέχεια ρωτήθηκε, επανειλημμένα, αν και ο κ. Χασάπης είχε επαγγελματικές σχέσεις με τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Λαυρεωτικής, ο κ. Ιατρού παραδέχτηκε ότι και ο κ. Χασάπης είχε επαγγελματικές σχέσεις (έκανε μελέτες για τον Σύνδεσμο), από το 2014 και μετά,  επίσης αμισθή.

Με την τοποθέτησή του ο κ. Ιατρού επιβεβαίωσε ότι υπήρξε ένα τρίγωνο επαγγελματικών σχέσεων (κατά δήλωσή του αμισθή), μεταξύ του κ. Χασάπη με τον κ. Ιατρού και του κ. Ιατρού με την εταιρεία Καστελόριζο – Εμπορική Α.Ε. την εποχή της μετεγκατάστασης των ιχθυοτροφείων από τον Πάτροκλο στις ακτές της Παλαιάς Φώκαιας, όταν η επιτροπή κατά της μετεγκατάστασης με επικεφαλής τον κ. Χασάπη αγωνιζόταν για να την αποτρέψει.

Να σημειώσουμε ότι ο διαχειριστής του ΑΤΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ, ουδέποτε υπαινίχθηκε σε δημοσίευμά του, περί επιλήψιμων επαγγελματικών σχέσεων του κ. Χασάπη με τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Λαυρεωτικής, πράγμα που δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση επιλήψιμο. Όλα όσα αναφέρονται προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία και την κατάθεση του κ. Ιατρού.       

Η κατάθεση του κ. Άγγελου Φραγκόπουλου

Σε ερώτηση του συνηγόρου του κ. Χασάπη, αν ο ίδιος αναρτά σχόλια στο ιστολόγιό του κρυπτόμενος πίσω από ψευδώνυμα απάντησε: Μου αποδίδεται ότι χρησιμοποιώ ψευδώνυμα για να γράψω την άποψή μου στην ιστοσελίδα attikos.gr στην οποία είμαι συνδιαχειριστής. Είναι γνωστό σε όλους τους αναγνώστες της ιστοσελίδας και της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας Αττικός Παρατηρητής, ότι επί 25 χρόνια, υπογράφω όλα τα άρθρα και τα σχόλια που έχω αναρτήσει. Έχω υπογράψει άρθρα τα οποία προκάλεσαν σάλο στην τοπική κοινωνία, όπως την περίπτωση της καταπάτησης κοινοτικών εκτάσεων, εκατοντάδων στρεμμάτων στην Παλαιά Φώκαια, σημερινής αξίας τουλάχιστον τριών εκ. ευρώ, για τα οποία όπως είναι φυσικό δημιούργησαν εχθρικές διαθέσεις εναντίον μου. Οι μοναδικές περιπτώσεις που δεν υπέγραψα άρθρα στην έντυπη έκδοση του Αττικού Παρατηρητή, ήταν όταν δημοσίευσα δύο πρωτοσέλιδα άρθρα που έγραψα εγώ, αλλά δήλωσα ως υπογράφοντα τον κ. Χασάπη, με την σύμφωνη γνώμη του, για να προσδώσω περισσότερο κύρος στα όσα υποστήριζα. Η προσωπική φιλία που είχα με τον κ. Χασάπη όλα αυτά τα χρόνια με τιμά ιδιαίτερα, δήλωσε ο κ. Φραγκόπουλος. 

Σε ερώτηση του συνηγόρου κ. Τσαλικίδη, αν θεωρεί ότι τα σχόλια που έχουν γραφεί για τον κ. Χασάπη στην ιστοσελίδα είναι υβριστικά και τον θίγουν, απάντησε ότι είναι σχόλια το ύφος των οποίων συνηθίζεται να αναρτώνται σε όλο το διαδίκτυο και αφορούν την ελευθερία έκφρασης των αναγνωστών. Έτσι έχει καθιερωθεί στον κυβερνοχώρο και είναι γνωστό τι συμβαίνει σε σελίδες όπως το Facebook και άλλα κοινωνικά δίκτυα.  Αλήθεια, συνέχισε ο μάρτυς, πως θα αισθανόντουσαν όλοι όσοι έχουν θιγεί από δεκάδες σχόλια υπό ψευδώνυμο, που έχουν σταλεί από το ηλεκτρονικό ίχνος που χρησιμοποιούσε ο κ. Χασάπης και τους χαρακτήριζε «νούμερα», «διεφθαρμένους», «τρωκτικά» και «αρχιλαμόγια»; Ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους και επώνυμους συμπολίτες μας που είχαν μπει στο στόχαστρο του κ. Χασάπη, τα ονόματα των οποίων δεν δημοσιεύουμε παρ΄ ότι αναφέρθηκαν στο δικαστήριο. 

Σε ερώτηση, πως γνωρίζει ο κ. Φραγκόπουλος ότι ανήκουν στον κ. Χασάπη τα σχόλια στα οποία αναφέρεται, απάντησε ότι, ο κ. Χασάπης χρησιμοποιούσε την IP του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ΄ όπου έγραφε τα εκατοντάδες σχόλιά του και επίσης πολύ συχνά επέρετο γι΄ αυτά, αποκαλύπτοντας στον διαχειριστή του ιστολογίου τα ψευδώνυμα που χρησιμοποιούσε.

Ειδικά για τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Πέτρο φιλίππου, ο οποίος έχει καταθέσει, με έγγραφη μαρτυρία του στην δίκη υπέρ του κ. Χασάπη, ο κ. Φραγκόπουλος κατέθεσε, ότι ο κ. Φιλίππου σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17/11/2011 είχε χαρακτηρίσει «τρίχες κατσαρές» και «μπούρδες» τα όσα έλεγε ο κ. Χασάπης για το Κ.Ε.Λ. Σαρωνικού, και είπε δημοσίως ότι, είναι κρίμα που τις υπογράφουνε πανεπιστημιακοί. Κρίμα, αν έχουμε τέτοιους πανεπιστημιακούς, στο ελληνικό πανεπιστήμιο καλύτερα να μην πάνε τα παιδιά μας». Όμως αυτές οι υβριστικές και προσβλητικές δηλώσεις του κ. Φιλίππου ενώπιον δεκάδων πολιτών, δεν θεωρήθηκαν ότι έθιγαν και δεν ήταν άξιες μηνύσεως και αγωγής εκ μέρους του κ. Χασάπη. (δημοσιεύουμε video με τις υβριστικές και προσβλητικές εκφράσεις του κ. Φιλίππου για τον κ. Χασάπη σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου).

Η σημαντικότερη και καθοριστική στιγμή της ακροαματικής διαδικασίας ήταν, όταν ο κ. Φραγκόπουλος απέδειξε με στοιχεία, ότι ο κ. Χασάπης με την αγωγή του προσπάθησε να παραπλανήσει το δικαστήριο, συρράπτοντας δύο διαφορετικά e-mail, που αφορούσαν διαφορετικές υποθέσεις και με αυτή του την ενέργεια προσπαθούσε να αποδείξει ότι ο κ. Φραγκόπουλος τα διακίνησε στο διαδίκτυο  προκειμένου να δυσφημίσει και να απειλήσει τον κ. Χασάπη. Από τις ερωτήσεις που έκανε η Πρόεδρος του Δικαστηρίου και από τα αποδεικτικά στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Φραγκόπουλος και ο συνήγορός του, αποκαλύφθηκε πλήρως η απόπειρα παραπλάνησης του Δικαστηρίου.

Οι δύο αγωγές συζητούνται και θα εκδοθεί απόφαση.

Τα πρακτικά της δίκης υπάρχουν σε μαγνητοφώνηση. 

#Ντίνος_Χασάπης

#Οδυσσέας_Μανουσαρίδης

#Σαύρος_Ιατρού

 


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

3 Responses to “Παραλειπόμενα δίκης κατά του διαχειριστή του «Αττικού Παρατηρητή» ενώπιον του Ειρηνοδικείου Λαυρίου”

 1. Ο/Η ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ λέει:

  Ρωτήθηκα επανειλημμένα από φίλους, γιατί δεν τα βρίσκεται με τον Χασάπη και να αποσύρετε και οι δύο τις αγωγές.
  Εγώ το πρότεινα αποδεχόμενος να δημοσιεύσω το παρακάτω κείμενο:
  Δηλώνω ότι δεν συμμερίζομαι, σχόλια και κρίσεις τα οποία έχουν αναρτηθεί από επώνυμους και ανώνυμους σχολιαστές, στον ιστότοπο attikos.gr και αφορούν τον κύριο Κωνσταντίνο Χασάπη, τον οποίο εκτιμώ ως επιστήμονα, στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης και συμπολίτη μου, σεβόμενος την μακρόχρονη προσωπική και οικογενειακή μας φιλία.
  Επιθυμώ να δηλώσω ότι προτίθεμαι να διαγράψω από τον ιστότοπο attikos.gr όσα σχόλια θεωρεί ότι τον θίγουν, προσωπικά και επαγγελματικά, όπως εξάλλου αναφέρεται στον ιστότοπο attikos.gr, εφόσον αυτά μου υποδειχτούν συγκεκριμένα.
  Η δήλωσή μου αυτή θα αναρτηθεί σε εμφανές σημείο, στις αναρτήσεις όπου δημοσιεύτηκαν τα σχόλια που τον αφορούν. Να σημειώσω ότι ήδη έχουν διαγραφεί όλα τα σχόλια από έτους.

  Ο κ. Χασάπης δεν δέχτηκε αυτή τη δήλωση και πρότεινε μια άλλη στην οποία λίγο πολύ, μου ζητούσε να ανακαλέσω ως δικά μου σχόλια τρίτων, να του ζητήσω συγνώμη και ουσιαστικά να παραδεχτώ ότι τον εξύβρισα και τον συκοφάντησα, πράγματα που δεν αποδείχτηκαν στο δικαστήριο.
  Εκτός αυτού ο κ. Χασάπης ζητούσε να του δώσω και χρήματα, για την κάλυψη των εξόδων του(!!!), λέτε και εγώ δεν έκανα έξοδα γι΄ αυτή τη δίκη. Μου ζητούσε, μέσω του Δικηγόρου, 2.000€, μετά το κατέβασε στα 1.500€ και τελικά έκανε έκπτωση 50% και ζητούσε 1.000€.
  Παρ΄ όλα αυτά, αν και σήμερα δεχτεί την δήλωσή μου, ευχαρίστως να την αναρτήσω στο ιστολόγιο για όσες ημέρες θέλει. Ιδού η Ρόδος.

 2. Ο/Η Παρις Σακελλαριου λέει:

  πολλα τριγωνα ρε παιδια.

  σαλατα ολα με τσιπουρες ιχθυοτροφειου!!!!

  οχι αλλο καρβουνο!!!!!!

 3. Ο/Η Θανάσης Λύτρας λέει:

  Με αδικείται κ. διαχειριστή, αναφέρθηκαν και σ εμένα σ αυτή τη δίκη. Όλη ή δόξα μόνο στην ΚΑΤΙΝΑ ΤΖΑΜΠΑΤΖΟΥ; Εμείς τζάμπα γράφουμε τόσα χρόνια στο ιστολόγιο;

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.