Πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000 €) πρόστιμο επέβαλε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Π.Α. στο ιχθυοτροφείο της ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ (VIDEO)

Σε 5.000 €, ανέρχεται το πρόστιμο που επέβαλε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, για τις παραβάσεις που εντόπισε η αυτοψία στο ιχθυοτροφείο της ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ – ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε. στο 60 χιλ. της Ε.Ο. Αθηνών Σουνίου στη θέση Κασιδιάρα της Παλαιάς Φώκαιας. 

Όπως είχαμε δημοσιεύσει στις 27/9/2016 (δείτε εδώ), μετά από έγγραφη καταγγελία η οποία έγινε  από ιδιώτη, πραγματοποιήθηκε στις 29/3/2016 αυτοψία από την υπηρεσία, η οποία διαπίστωσε σειρά παραβάσεων και επέβαλε το προαναφερθέν πρόστιμο.

Εξυπακούεται ότι τα πρόστιμα αυτά είναι εξευτελιστικά, ως προς το ύψος τους, σε σχέση με τα κέρδη που είναι βέβαιο ότι έχει αποκομίσει η εταιρεία, από τις παραβάσεις που έχει διαπράξει. Γι΄αυτό θα πρέπει οι καταγγελίες και οι έλεγχοι να επαναλαμβάνονται, μέχρι να διαπιστωθεί ότι έχει αποκατασταθεί η νομιμότητα. 

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

ΕΠΕΙΔΗ

I. η εν λόγω εταιρεία με το 23) Σχετικό έγγραφό της αιτήθηκε παράταση προκειμένου να υποβάλει απόψεις και στοιχεία, ωστόσο η ως άνω δοθείσα προθεσμία παρήλθε άπρακτη, καθότι μέχρι τη παρούσα χρονική στιγμή ουδένα απολογητικό υπόμνημα κατατέθηκε, γεγονός το οποίο συνιστά παράβαση ενώ ταυτόχρονα η μη προσκόμιση των ζητηθέντων στοιχείων εκλαμβάνεται ως έλλειψη αυτών.

II. έλλειψη Περιβαλλοντικών Αδειών ή πλημμελής εφαρμογή των Περιβαλλοντικών Όρων που ορίζουν αυτές, ενέχει εφαρμογή της διαδικασίας, δηλαδή Επιβολή Διοικητικής Κύρωσης, ενώ η επιτακτικότητα εφαρμογής της ως άνω διαδικασίας βασίζεται και στα στοιχεία της περιβαλλοντικής ευαισθησίας της περιοχής του έργου.

Ειδικότερα η θαλάσσια περιοχή στην οποία αυτό λειτουργεί εμπίπτει στις περιοχές του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 με κωδικό GR 300005 και την επωνυμία «Σούνιο – Νησίδα Πατρόκλου και Παράκτια Θαλάσσια Ζώνη», ενώ στην ευρύτερη της μονάδας περιοχή, αλλά εκτός των ορίων της μονάδας, απαντώνται Λιβάδια Ποσειδωνίας (Posidonia beds) με κωδικό 1120, που αποτελούν οικότοπο προτεραιότητας της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ. 

Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας και σύμφωνα με όσα ορίζουν σχετικώς οι διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος, αποφάσισε την Επιβολή Διοικητικής Κύρωσης (προστίμου) συνολικού ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ (5000 €) στην εταιρεία ‘’ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΑΕ’’, λόγω παραβάσεων της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας.

ΤΟ ΩΣ ΑΝ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΠΙΜΕΡΙΖΕΤΑΙ ΑΝΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΩΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Παράβαση 1η: Η μονάδα ήταν διαφοροποιημένη ως προς τον αριθμό και τις διαστάσεις των ιχθυοκλωβών, σε σύγκριση με τα προβλεπόμενα. 
Για την παραπάνω παράβαση το εισηγούμενο ποσό ανέρχεται σε χίλια ευρώ (1000 €).

Παράβαση 2η: Δεν προσκομίστηκαν συμβάσεις με αδειοδοτημένες εταιρείες για την παραλαβή των επικίνδυνων και μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων. 
Για την παραπάνω παράβαση το εισηγούμενο ποσό ανέρχεται σε χίλια πεντακόσια ευρώ (1500 €).

Παράβαση 3η: Δεν προσκομίστηκαν ενδεικτικά φωτοαντίγραφα παραστατικών με εξουσιοδοτημένες εταιρείες οι οποίες παραλαμβάνουν τα ακάθαρτα δίχτυα των κλωβών, 
Για την παραπάνω παράβαση το εισηγούμενο ποσό ανέρχεται σε πεντακόσια ευρώ (500 €).

Παράβαση 4η: Στο χώρο της ακτής υπήρχαν εναποθετημένοι περί τους είκοσι πλωτήρες, αρκετά κουτιά κλωβών καθώς και δίχτυα ιχθυοκλωβών. 
Για την παραπάνω παράβαση το εισηγούμενο ποσό ανέρχεται σε πεντακόσια ευρώ (500 €).

Παράβαση 5η: Σχετικά με την παρακολούθηση της ποιότητας του νερού της μονάδας δεν τηρούνταν τα προβλεπόμενα, ήτοι: 

– Δεν έγινε ορισμός υπεύθυνου παρακολούθησης τήρησης περιβαλλοντικών όρων, μέτρων
και περιορισμών.
– Δεν λάμβανε χώρα συστηματική παρακολούθηση των χαρακτηριστικών παραμέτρων της
ποιότητας του νερού της μονάδας και της άμεσης αυτής περιοχής.
– Δεν υπήρχαν οι προβλεπόμενοι σταθμοί δειγματοληψιών.
– Δεν αποστέλλονταν αρμοδίως και ετησίως συνοπτική έκθεση με τα αποτελέσματα των ως
άνω μετρήσεων, την αξιολόγηση των επιπτώσεων του έργου στην κατάσταση διατήρησης
του θαλάσσιου περιβάλλοντος, καθώς και προτάσεις για τυχόν απαραίτητες
τροποποιήσεις στη μεθοδολογία παρακολούθησης ή/και λειτουργίας του έργου.
Για την παραπάνω παράβαση το εισηγούμενο ποσό ανέρχεται σε χίλια πεντακόσια ευρώ (1500 €).

Κατά της απόφασης αυτής επιτρέπεται προσφυγή από τους έχοντες έννομο στην Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησή της 
Επιπλέον κατά της απόφασης αυτής επιτρέπεται προσφυγή από τους έχοντες έννομο συμφέρον στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια μέσα σε 60 μέρες από την κοινοποίησή της.

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της απόφασης επιβολής του προστίμου. 


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

2 Responses to “Πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000 €) πρόστιμο επέβαλε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Π.Α. στο ιχθυοτροφείο της ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ (VIDEO)”

  1. Ο/Η Καίτη Γούναρη λέει:

    κ.Φραγκόπουλε συγχαρητήρια για το ρεπορτάζ και την πληροφόρησή
    σας που προηγείται απο τους εμπλεκόμενους φορείς και τον Δήμο
    ακόμα .
    Επίσης στην συζήτηση που θα γίνει για το ΚΕΛ στο πολλαπλό αξίζει
    να ρωτηθεί ο δήμαρχος για τα ιχθυοτροφεία .

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.