Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Σαρωνικό, στην εκδήλωση μνήμης για τον χαμό του Εθελοντή Πυροσβέστη Βασίλη Φιλίππου.

Να εξάρω αρχικά την πρωτοβουλία του Δήμου Σαρωνικού να τιμήσει ένα παλικάρι του Σαρωνικού, που πρώτα ο ίδιος τίμησε την ιδιότητά του και ως εθελοντής Πυροσβέστης και ως Αξιωματικός της Ελληνικής Αεροπορίας. Η πρωτοβουλία αυτή δείχνει ότι ο τόπος μας, ο κόσμος μας, οι τοπικές αρχές ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ και τιμούν αυτούς τους ήρωες στο ανώτατο επίπεδο.

Εκείνο που με προβληματίζει είναι η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου σ΄ αυτή την εκδήλωση και χωρίς να την απορρίπτω, μου έρχονται στο νου κάποιες σκέψεις.  

Η πυρκαγιά στο Πάνειο, την οποία ζήσαμε όλοι, συνέβη πριν από 10 χρόνια 2007 και είχε ως θύμα της τον Βασίλη Φιλίππου. Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος ήταν τότε Υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης της Ν.Δ. του Κώστα Καραμανλή.

Εκείνο το φονικό καλοκαίρι του 2007 έλαβε μέρος στην Ελλάδα μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην σύγχρονη ιστορία της. Εκτεταμένες πυρκαγιές σε πολλά μέρη της χώρας, κυρίως τον μήνα Αύγουστο, έκαψαν περισσότερα από 268.834 εκτάρια (περ. 2.700km2) γης, με αποτέλεσμα το θάνατο 63 ανθρώπων. Μέχρι τις 30 Αυγούστου κάηκαν 1.500 σπίτια και 6.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς στέγη. Το ύψος των καταστροφών αποτιμήθηκε σε περισσότερα από 3,5 δις €. Η φωτιά έκαψε 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα καθώς και 60.000 ζώα. Οι περιοχές οι οποίες επλήγησαν, αφορούσαν τους νομούς Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Αχαΐας, Λακωνίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Αττικής, Ευβοίας και Φθιώτιδας, με το νομό Ηλείας να δέχεται το πιο εκτεταμένο και φονικό πλήγμα.

Ο κ. Παυλόπουλος ως άμεσα αρμόδιος Υπουργός όχι μόνο δεν παραιτήθηκε από το αξίωμά του ως ανίκανος και αποτυχών, αλλά ούτε την αυτοκριτική του δεν έκανε για την κατάντια της χώρας, σε μέσα πρόληψης και ανάσχεσης των πυρκαγιών με αποκορύφωμα τους 63 νεκρούς.

Την Κυριακή 3/9, θα έρθει στο Σαρωνικό να πενθήσει μαζί μας για τον αδικοχαμένο Βασίλη Φιλίππου. Ελπίζω να ψελλίσει και λίγα λόγια αυτοκριτικής, έστω τώρα 10 χρόνια μετά, για τις δικές του ευθύνες, αλλά και ως Π.τ.Δ. για τις ευθύνες της χώρας στην αδυναμία της και την ανυπαρξία της, στην περιφρούρηση των ανθρώπων της και του φυσικού πλούτου της, όπως είδαμε να εκτυλίσσεται και φέτος σε πολλά μέρη της χώρας, ιδιαίτερα στη Ζάκυνθο. Ελπίζω ότι με πρωτοβουλία της Π.Τ.Δ. θα οργανωθεί και μια επιμνημόσυνη δέηση για τα 63 θύματα της Ηλείας.

Ελπίζω.

Άγγελος Φραγκόπουλος


Πίνακας περιεχομένων

Συνοπτικά στατιστικά στοιχεία πυρκαγιών 2007

Αποτίμηση πυρκαγιών Ιουνίου 2007

2.1 Πυρκαγιά Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας

Αποτίμηση πυρκαγιών Ιουλίου 2007

3.1 Πυρκαγιά Αιγίου Αχαΐας

Αποτίμηση πυρκαγιών Αυγούστου 2007

4.1 Πυρκαγιά Πεντέλης (Ντράφι – Πολιτεία)

4.2 Πυρκαγιά Νομού Ηλείας

4.2.1 Η πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία

4.3 Πυρκαγιά Νομού Αρκαδίας

4.4 Πυρκαγιά Νομού Λακωνίας

4.5 Πυρκαγιά Νομού Μεσσηνίας

4.6 Πυρκαγιά Νομού Κορινθίας

4.7 Πυρκαγιά Νομού Αχαΐας

4.8 Πυρκαγιά Υμηττού

4.9 Πυρκαγιά Νομού Ευβοίας

4.10 Πυρκαγιά Νομού Φθιώτιδος

Διεθνής Βοήθεια

Συνέπειες σε φυσικά φαινόμενα

Συλλογή οπτικού υλικού

Δείτε επίσης

Υποσημειώσεις

 

 


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.