Ο Δήμος Σαρωνικού αρωγός στην πρωτοβουλία του Κέντρου Υγείας για τη στήριξη του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015 στο Αμφιθέατρο του Δήμου Σαρωνικού, στα Καλύβια. Με πρωτοβουλία του Κέντρου Υγείας Καλυβίων και της Διευθύντριας κ. Ευανθίας Κρανιά διοργανώθηκε, με τη συνεργασία του Δήμου Σαρωνικού, ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με τη δράση του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας και τη λειτουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.

1os dotis o dimarxos dimarxos sarwnikouΤην εκδήλωση προλόγισε η Διευθύντρια του Κ.Υ. Καλυβίων κ. Κρανιά επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία της εγγραφής εθελοντών δοτών μυελού των οστών, καθώς η Ελλάδα κατέχει μια από τις χαμηλότερες θέσεις παγκοσμίως στην κατάταξη των καταγεγραμμένων εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Η προγραμματισμένη εκδήλωση είχε στόχο να ενημερώσει τους πολίτες σχετικά με τα οφέλη και την αναγκαιότητα εγγραφής εθελοντών, μιας και ιατρικά είναι η μοναδική ελπίδα σωτηρίας ασθενών που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα του αιμοποιητικού συστήματος.

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Γιώργος Σωφρόνης, αρωγός και υποστηρικτής της προσπάθειας ευαισθητοποίησης του κοινού από την πρώτη στιγμή σημείωσε στον χαιρετισμός του: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που πραγματοποιείται στον Δήμο μας η αποψινή εκδήλωση, καθώς αποτελεί μια ευκαιρία να ενημερωθούμε επαρκώς και εμπεριστατωμένως από επιστήμονες για το θέμα της μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων και τη διαδικασία εγγραφής ως εθελοντές. Ομολογώ ότι και ο ίδιος ήμουν ανεπαρκώς ενημερωμένος μέχρι πρόσφατα, αλλά επ’ ευκαιρία της εκδήλωσης μελέτησα και χαίρομαι που απόψε θα μας λυθεί κάθε απορία».

Ο Δήμαρχος θέλοντας υποστηρίζοντας ολόψυχα την προσπάθεια και θέλοντας να περάσει το μήνυμα του εθελοντισμού και της προσφοράς ζωής σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη ενεγράφη και ο ίδιος εθελοντής.

Η ιατρός, αιματολόγος κα. Γεωργία Αυγερινού παρουσίασε με λεπτομέρεια τι ακριβώς σημαίνει μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων/ μυελού των οστών, τους τρόπους με τους οποίους πραγματοποιείται, τη διαδικασία που ακολουθείται προκειμένου να εγγραφεί κανείς ως δότης, ενώ έκανε και μια εκτενή αναφορά στην παγκόσμια και ελληνική πραγματικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ευρώπη πραγματοποιούνται ετησίως 15.000 μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών, ενώ στη χώρα μας ο αριθμός αγγίζει τους 200 ασθενείς. Από αυτούς οι περισσότεροι λαμβάνουν μόσχευμα από μη συγγενή εθελοντή δότη, καθώς οι πιθανότητες εύρεσης συμβατού δότη στο οικογενειακό και στενό φιλικό περιβάλλον είναι ελάχιστες. Τα μοσχεύματα σε αυτές τις περιπτώσεις αναζητούνται στο εξωτερικό, από την Παγκόσμια Τράπεζα, διότι ο αριθμός των ελλήνων δοτών είναι ιδιαίτερα μικρός.

Τα λεγόμενα της κυρίας αυγερινού επιβεβαίωσε και η κα Κατερίνα Χατζηπέτρου, εκπρόσωπος του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας, μεταφέροντας την εμπειρία της από τις περιπτώσεις ασθενών που απευθύνονται στο Σύλλογο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την εγγραφή 20 νέων εθελοντών από τον Δήμο Σαρωνικού και την ευρύτερη περιοχή. Απώτερος στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, η οποία θα επιτευχθεί μέσω της μεταλαμπάδευσης της γνώσης που απέκτησαν οι παρευρισκόμενοι.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν περισσότερες πληροφορίες και στο Κέντρο Υγείας Καλυβίων, αλλά και να συμπληρώνουν εκεί αιτήσεις εγγραφής εθελοντή δότη.

Δέσμευση του Δημάρχου αλλά και όλων των φορέων υπήρξε θα επαναληφθούν ανάλογες δράσεις, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο μικρός αριθμός ελλήνων δοτών δεν οφείλεται σε αδιαφορία και έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά σε έλλειψη ενημέρωσης.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.