Ο Δήμαρχος Σαρωνικού στο τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Χαλκιδική, 7-9-Μαΐου 2015

Στο επίκεντρο του συνεδρίου τέθηκε η θέση των Δήμων σχετικά με τη μεταφορά των αποθεματικών των ταμειακών διαθέσιμων στο λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος. Στη συνάντηση που προηγήθηκε μερικές ημέρες νωρίτερα ανάμεσα στους Δημάρχους και τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, η ΚΕΔΕ δήλωσε την πρόθεση της να συμβάλει στη σωτηρία της χώρας, για την έξοδο από την οικονομική κρίση, αφού πρωτίστως ληφθούν εκείνες οι νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία και βιωσιμότητα των Δήμων.

Σωφρόνης Κωνσταντέλος συνέδρειο ΚΕΔΕΑναγνωρίζοντας ως πρώτη κίνηση συνεργασίας και καλής θέλησης την υπουργική τροπολογία για την εξαίρεση των αποθεματικών των Δήμων, η απόφαση της πλειοψηφίας των συνέδρων αναμένει την πλήρη υλοποίηση των δεσμεύσεων από πλευράς κυβέρνησης, προκειμένου να διασφαλιστεί το συμφέρον των δημοτών και να συνεχιστούν ενέργειες και έργα, για την πραγματοποίηση των οποίων υπάρχουν ήδη δεσμευμένα ποσά των προϋπολογισμών των Δήμων. Επιπλέον, ένα κύριο ερώτημα το οποίο παραμένει μετέωρο είναι ο ορισμός σαφούς χρονοδιαγράμματος από πλευράς Κυβέρνησης, για το χρονικό ορίζοντα δέσμευσης των αποθεματικών.

«Αν η Χώρα μας βρίσκεται σε τόσο κρίσιμο οικονομικό σημείο και το γεγονός αυτό μας το επιβεβαιώσει ο Πρωθυπουργός, δεσμεύομαι προσωπικά αύριο το πρωί να καταθέσω το μισθό του Δημάρχου στην Τράπεζα της Ελλάδας για τη σωτηρία της. Αυτή είναι και η απόφαση που λάβαμε από κοινού με τους συναδέλφους Δημάρχους στο συνέδριο. Η περιουσία των Δημοτών όμως την οποία οι συνδημότες μας επέλεξαν να διαχειριζόμαστε, προς όφελος του συνόλου, δεν μπορεί να παραδοθεί χωρίς καμιά νομική διασφάλιση από το κράτος. Οι συμπολίτες μας, στους οποίους και καλούμαστε να λογοδοτήσουμε, απαιτούν από εμάς να διασφαλίσουμε τους οικονομικούς πόρους του Δήμου, οι οποίοι μετά βίας καλύπτουν τα βασικά έξοδα λειτουργίας μας. Είναι ευρέως γνωστό, ότι η αυτοδιοίκηση αιμορραγεί οικονομικά τα τελευταία πέντε χρόνια, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες ισοσκελισμού των εξόδων και των εσόδων, ενώ παράλληλα με κατακερματισμένη κρατική χρηματοδότηση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%, προσφέρει στήριγμα και κοινωνικό έργο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας» σημειώνει ο Δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Γιώργος Σωφρόνης.

Στα επιμέρους θέματα του συνεδρίου συζητήθηκαν ,επίσης, τρόποι και προτάσεις για την αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου της αυτοδιοίκησης α’ και β’  βαθμού, ενίσχυση οικονομικής αυτοδυναμίας και αυτοτέλειας των Δήμων, ισότιμη συμμετοχή της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 και των άλλων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, διασφάλιση και περαιτέρω ενίσχυση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών των Δήμων με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να διευρύνεται ο ρόλος τους στην προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής στις τοπικές κοινωνίες.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.