Εναρκτήρια εκδήλωση για τον εορτασμό των 150 χρόνων από την ίδρυση του Νεότερου Λαυρίου

Με μία φαντασμαγορική τελετή πραγματοποιήθηκε η έναρξη των εκδηλώσεων των 150 Χρόνων για το Νεώτερο Λαύριο, από τον Δήμο Λαυρεωτικής το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Καμινευτών και πλησίον της αίθουσας Χυτηρίου στο Λιμάνι του Λαυρίου.

Το παρών έδωσαν ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού Θοδωρής Δρίτσας ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κος Αλέξης Μητρόπουλος, ο Πρόεδρος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ κος Σταύρος Θεοδωράκης, οι βουλευτές Αττικής κ.κ. Μαρτίνου Γεωργία, Χριστοφιλοπούλου Εύη, Μπούρας Αθανάσιος, Παύλος Χαϊκάλης, Μαυρωτάς Γεώργιος, Οικονόμου Βασίλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κος Πέτρος Φιλίππου, ο εκπρόσωπος Τύπου από το ΠΟΤΑΜΙ κος Δημήτριος Τσίοδρας, ο πρώην Δήμαρχος Λαυρεωτικής κος Κωνσταντίνος Λεβαντής, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Μαρία Γκικαράκη, οι Αντιδήμαρχοι Λαυρεωτικής κ.κ.Ιωάννα Κουλουβράκη, Ιωάννης Αδάμης, Αντωνίου Αναστάσιος, Τσίκλος Παναγιώτης, οι εντεταλμένοι Σύμβουλοι κ.κ Δημήτρης Δράκος, Συρίγος Ιωάννης, Βελετάκου Ευαγγελία, Μαθιουδάκης Μιχαήλ, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Λαυρεωτικής κ.κ. Σταύρος Ρόζης, Πρίφτη Χαρίκλεια, Παρασκευής Ιωάννης, Μπουκουβάλας Λάμπρος, η πρωην πρόεδρος Δ.Σ. κα Αρετούσα Μακρή, η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κερατέας κα Χολέβα Κυριακή, οι τοπικοί Σύμβουλοι κ.κ Αναστάσιος Μητρογιάννης, Γεώργιος Σγαρδέλης, Χάρης Ζαγουρής, ο επικεφαλής της παράταξης 3Β κος Δημοσθένης Δόγκας,ο Πρόεδρος του Ο.Λ.Λ. κος Αριστείδης Βίτσιος, ο Πρόεδρος της Ε.Μ.Ε.Λ. κος Τάσος Βλάδος, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, πολιτιστικών Συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του κου Δρίτσα ο οποίος ανέφερε :

Το τρίπτυχο έρευνα-τεχνολογία-πολιτισμός και τουρισμός τα οποία αξιοποιούμε με όρους σεβασμού στον άνθρωπο, στο περιβάλλον και την ιστορία, το σημαντικό ηλιακό, φυσικό και τεχνολογικό πλούτο του Λαυρίου, είναι αυτό που αξίζει να δυναμώσει εδώ στην Πόλη σας και η επιτυχία του να αποτελέσει πυξίδα για ανάλογα έργα σε όλη την Ελλάδα. Είναι ένα τρίπτυχο το οποίο θα διαμορφώσετε εσείς οι ίδιοι ως απάντηση στην κρίση αλλά και ως συνέχεια μιας πανάρχαιας ιστορικής ταυτότητας, για την οποία είμαι βέβαιος, το γνωρίζω καλά είστε περήφανοι. Σας μεταφέρω τις ευχές του Προέδρου της Κυβέρνησης κου Αλέξη Τσίπρα για κάθε επιτυχία στις εκδηλώσεις σας.

Χαιρετισμό απεύθυνε και ο επικεφαλής του Ποταμιού κος Στάυρος Θεοδωράκης ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:

Καλησπέρα σας. Εγώ δεν έχω ετοιμάσει ομιλία. Το Λαύριο είναι για εμάς γενέθλιος τόπος. Όπως ίσως ξέρετε το Ποτάμι ξεκίνησε κάπου από εδώ, στο συνέδριο που κάναμε στην πόλη σας. Ξέρετε καλά την ιστορία σας, ξέρετε καλά και τη δύναμή σας. Οι τόποι ανασταίνονται όταν έχουν ηγεσία και όταν έχουν δημιουργικότητα. Ευχαριστώ για την πρόσκληση και καλή επιτυχία στους εορτασμούς των 150 χρόνων του νεώτερου Λαυρίου.

Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κος Δημήτρης Λουκάς στην ομιλία του μετά από μια ιστορική αναδρομή ανέφερε :

«Η Λαυρεωτική ήταν διαχρονικά τόπος παραγωγής, θα υποστηρίξουμε τις υπάρχουσες βιομηχανίες με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων, θα προσπαθήσουμε να ελκύσουμε νέες ήπιας μορφής επενδύσεις με έμφαση στις καινοτόμες τεχνολογίες, θα ενδυναμώσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τον πρωτογενή τομέα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λαυρεωτικής πάντα με την βοήθεια της κυβέρνησης γιατί είναι απαραίτητη. Ενοποιώ στοιχείο για όλα αυτά θα αποτελέσει η σχεδιασμένη επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου προς το Λιμάνι του Λαυρίου, μία επέκταση για την οποία είμαστε σε μόνιμη επαγρύπνηση υπηρετώντας γενικότερα τις αναπτυξιακές ανάγκες τις χώρας. Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συμπολίτες και εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κανείς δεν θα μας χαρίσει την ευημερία και την πρόοδο μας. Το 2015 αποτελεί ορόσημο για την Λαυρεωτική, μέσω όλων αυτών των δρώμενων που θα υλοποιούνται καθ όλη την διάρκεια του έτους, ο τόπος μας θα είναι στο προσκήνιο προβάλλοντας στην σύγχρονη κοινωνία τα βασικά μηνύματα της ιστορικής του πορείας. Το Λαύριο μια ανοιχτή πόλη, μια πόλη της αλληλεγγύης, μια πόλη των μεταναστών της εκπαίδευσης, της παραγωγής και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Εδώ που βρισκόμαστε απόψε άναψαν το 1865 οι πρώτες κάμινοι, σε ένδειξη τιμής προς όλους αυτούς που εργάστηκαν για τον τόπο η Πλατεία που απόψε καθόμαστε θα ονομαστεί Πλατεία Καμινευτών και σύντομα θα ανακηρυχθεί διαγωνισμός για την ανέγερση μνημείου των Καμινευτών. Από εδώ από το Λαύριο, την Κερατέα, την Καμάριζα τους οικισμούς όλο τον Δήμο Λαυρεωτικής ευελπιστούμε πως μπορεί να δοθεί το σύνθημα για την πορεία αλλαγής της χώρας μας σε δρόμους δημιουργικούς που θα βάλουν τα θεμέλια μια υγιούς και δυνατής φουρνιάς που θα παράγει και μιας οικονομίας που θα ανθίζει με τα νιάτα της παρόντα να συμμετέχουν με τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους στα πλάνα και στις δράσεις εκείνες που θα βγάλουν την πατρίδα μας οριστικά από τα σημερινά αδιέξοδά της. Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά όλους που βρεθήκατε απόψε εδώ και περισσότερο εσάς τους πολίτες και επισκέπτες που δώσατε το παρών σε αυτή την ιστορική στιγμή».

Δείτε το σχετικό Βίντεο:

Την εκδήλωση έντυσαν μουσικά η Δημοτική Φιλαρμονική Λαυρίου με έργα Μάνου Χατζηδάκη και τοπικών μουσικών υπό την διεύθυνση του Μαέστρου Θεόδωρου Λεμπέση, η Ανδρική Χορωδία Λαυρίου καθώς και η παιδική-νεανική Χορωδία του Δήμου Λαυρωτικής με Μαέστρο τον Ευτύχη Ζαρμπ. Πριν και μετά την εκδήλωση τους επισκέπτες διασκέδασαν με την ερμηνεία τους το κουαρτέτο εγχόρδων «Εύηχο» ενώ πραγματοποιήθηκε και απαγγελία κειμένων των Γεώργιου Δερμάτη, Ανδρέα Κορδέλλα και Βασίλη Δασκαλάκη από τους Δημήτριο Δράκο και Στέλλα Δρίβα. Την σκηνοθεσία της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο σκηνοθέτης κος Μεγακλής Βιντιάδης.

Η εκδήλωση έκλεισε με την αφή της Φλόγας της Πόλης του Λαυρίου από τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής κο Δημήτρη Λουκά ενώ την ίδια στιγμή υπό τους ήχους της παιδικής-νεανικής χορωδίας φωταγωγήθηκαν οι βάσεις των Καμινάδων στον Λόφο Νοτίως του Λιμένος Λαυρίου. Ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα Χυτήριο για όλους τους παρευρισκομένους.

Πηγή – Φωτορεπορτάζ από τον ιστότοπο Η Πόλη μας. 


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.