Μια απάντηση για το κόστος κατασκευής Κ.Ε.Λ. στο Σαρωνικό

Κύριε Διευθυντή,

Διαβάζοντας το άρθρο του αξιότιμου κ. Κώστα Βουγιουκλάκη που δημοσιεύσατε και έχοντας στα χέρια μου το ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΡΓΟΥ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ Κ.Ε.Λ. ΨΥΤΤΑΛΕΙΑΣ πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ΣΑΕ 076/3 του Ιουνίου 2011, στο οποίο αναφέρεται ότι στο ΚΕΛ Ψυτάλλεια ήδη [2011] λειτουργεί υπό οριακές συνθήκες ως προς την δυναμικότητα της και υπάρχει κίνδυνος εάν δεν επεκταθούν οι εγκαταστάσεις να προκληθεί σοβαρότατη μόλυνση στον Σαρωνικό και βασιζόμενος στην απλή λογική ότι δεν δύναται να συνυπάρχουν δυο αντίθετες πραγματικότητες ταυτόχρονα μου δημιουργούνται τα εξής ερωτήματα:

  1. Εάν ο κ. Κώστας Βουγιουκλάκης έχει δίκιο τότε η μελέτη η οποία πληρώθηκε από τον Ελληνικό λαό, είναι αποτέλεσμα διαπλοκής και αποτελεί διασπάθιση δημόσιου χρήματος και όσοι επωφελήθηκαν πρέπει να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη.
  2. Εάν ο κ. Κ. Βουγιουκλάκης έχει άδικο, τότε, ή δεν ξέρει τι γίνεται στην υπηρεσία του, ή εν γνώση του και για λόγους που αυτός ξέρει, παρουσιάζει ψευδή γεγονότα ως αληθινά.

Για το σκέλος στο οποίο ο κ Κ. Βουγιουκλάκης αναφέρεται στο κόστος:

Το κόστος κατασκευής του ΚΕΛ Σαρωνικού ισχυρίζεται ότι είναι € 138.000.000, το οποίο εάν το αναλύσουμε με οικονομικούς όρους, έχοντας σαν βάση την μελέτη του αξιολογότατου καθηγητού του ΕΜΠ και κατόπιν Ειδικού Γραμματέα Υδάτων κ. Ανδρεαδάκη που ανεβάζει τους ισοδυνάμους κατοίκους [ι.κ] σε βάθος εικοσαετίας που θα εξυπηρετεί το ΚΕΛ σε 211.000 ι.κ, τότε το κόστος κατασκευής ανά ι.κ ανέρχεται στο ποσό των 138.000.000 : 211.000 = €654 / ι.κ.

Με την τιμή €654 / ι.κ., εάν στις προδιαγραφές κατασκευής του ΚΕΛ έμπαινε απαράβατος όρος ότι:

«Οι δεξαμενές των λυμάτων πρέπει να είναι επιχρυσωμένες με χρυσό 22 καρατίων ικανού πάχους»

Σχεδόν το σύνολο των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών εταιρειών όχι μονό θα έκανε προσφορά αλλά θα προσέφερε και έκπτωση.

Αλήθεια κ. Κ. Βουγιουκλάκη έχετε γνώση, όπως θα έπρεπε βάσει της θέσεως σας, των τιμών κατασκευής ΚΕΛ που έχει θέση το ΥΠΕΚΑ και σε αυτόν τον πληθυσμό είναι ~ € 220 ανά ι.κ πλέον Φ.Π.Α? δηλαδή 46.5 εκ. €.

Επίσης γενάτε το εύλογο ερώτημα πως ο κ. Κ Βουγιουκλάκης υπολογίζει το κόστος λειτουργίας αναφέροντας ότι αυτό είναι 6,8 εκατομμύρια εάν γίνει το ΚΕΛ Σαρωνικού, ενώ εάν τα λύματα μεταφερθούν μεσοσταθμικά 46 χιλιόμετρα και υποστούν επεξεργασία στην Ψυτάλλεια, το κόστος ανέρχεται σε 3,3 εκατομμύρια.

Ξέρει η διοίκηση και οι μέτοχοι της ΕΥΔΑΠ, ότι ειδικά για τον Δήμο Σαρωνικού εφ όσον αναλάβουν την επεξεργασία των λυμάτων του στην τιμή που αναφέρετε, αυτό θα είναι ζημιογόνο για την εταιρεία.?

Για την δυνατότητα του παραλιακού δικτύου το μόνο το οποίο δύναμαι να προσθέσω, είναι ότι: ξέροντας τι είναι τα σχεδόν μόνιμα λιμνάζοντα ύδατα στην παραλιακή, λίγο πριν την Αμφιθέας στο ρεύμα προς Αθήνα, έχω την προσοχή μου σαν οδηγός να μην βρέξω ανυποψίαστους πεζούς.

Σε αυτό το δίκτυο κ. Κ. Βουγιουκλάκη θέλετε να προσθέσετε και τα λύματα του Δήμου Σαρωνικού που λόγο της απόστασης θα είναι σίγουρα σε σηπτική μορφή [Τα λύματα σε σηπτική μορφή, εκλύουν ανυπόφορη δυσοσμία], έχετε λύσει το πρόβλημα οσμών σε όλη την παραλιακή από τα απλά λύματα που διέρχονται τώρα? Και εάν ναι, γιατί οι κάτοικοι γύρω από τα αντλιοστάσια δεν το ξέρουν.

Εν κατακλείδι η επεξεργασία λυμάτων του Δήμου Σαρωνικού, οπού αποφασιστεί να γίνει, θα πληρωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος από Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε θα δεχτούν την χρηματοδότηση ενός έργου με τεράστιο ενεργειακό αποτύπωμα? [έκλυση αερίων θερμοκηπίου].

Γιατί δεν δέχτηκαν την μεταφορά των λυμάτων του Θριάσιου Πεδίου στην Ψυτάλλεια η οποία απέχει από το ΚΕΛ Θριάσιου Πεδίου 4 χιλιόμετρα μόνον?

Δ.Μ. Μηχανικός Περιβάλλοντος, κάτοικος Σαρωνικού

 


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

5 Responses to “Μια απάντηση για το κόστος κατασκευής Κ.Ε.Λ. στο Σαρωνικό”

  1. Ο/Η Αντρεας λέει:

    ´Εχω εμπειρια απο Βιολογικο ( Αυστρια και προαστιο της Βιεννης) που το νερο σε μια κωμοπολη των 110.000 το δινουν πισω για ποτισμα με καθαριοτητα 99%.´

    Επειδή η Ελλάδα δεν είναι Αυστρία και η Π.Φωκαια δεν είναι προαστιο της Βιέννης και επειδή όλοι έχουμε εμπειρία για το πως γίνονται οι μελέτες και πως τελικά κατασκευάζονται τα έργα στην Ελλάδα, κελ στην Φωκαια σημάινει αυτόματα ….´ σκατοποιηση ´ της περιοχής μας!
    Απλά πράγματα…

    • Ο/Η Πανος λέει:

      Απλά πράγματa θα σου ανταπαντησω
      επειδή όλοι έχουμε εμπειρία για το πως γίνονται οι μελέτες και πως τελικά κατασκευάζονται τα έργα στην Ελλάδα, κελ στην Φωκαια σημάινει αυτόματα ….´ σκατοποιηση ´ της περιοχής μας!

      Μα ηδη αγαπητε μου ειναι ηδη ΒΟΘΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ σε πολυ ασχημο σημειο. Αν εχεις κραση, θρασος, θαρρος και κουραγιο παρε απο την θαλασσα δειγμα και πηγαινε το στο Γενικο Χημειο του Κρατους και βεβαια να πληρωσεις το παραβολο. Και μετα απο τα αποτελεσματα δωστα σε ενα χημικο , χημικο μηχανικο να στα αναλυσει. Για δες τους γυρω σου ποιος εχει ΣΤΕΓΑΝΟ ΒΟΘΡΟ? περιπου κανεις
      Μετα αφησε την οικογενεια σου στην θαλασσα να κανει μπανιο με ολα αυτα που θεωρεις καθαρη θαλασσα.Εγω ουτε το παπουτσι μου στελνω !!!
      Τα ιδια και στο Λαγονησι και γενικα σε ολη την παραλια.
      Βεβαια καλα ειναι στην Ψυταλλεια αλλα αληθεια πηγες μια βολτα απο εκει να δεις με ενα σκαφος γιατι γυρω γυρω ειναι ΝΕΚΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ
      ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ πρεπει να αλλαξει η κατασταση και δεν πρεπει να ανακαλυψουμε την Ακροπολη, το εκαναν αλλοι. ΠΑΙΡΝΕΙΣ παραδειγμα και προχωρας στο επομενο βημα. Οσο καθυστερουμε τοσο χειροτερα για εμας αλλα και για τις επομενες γενιες
      ΑΠΛΑ

      • Ο/Η αντρεας λέει:

        φιλε Πανο το προβλημα ειναι το …”που”
        επετετρεψε μου να προτεινω (συμφωνα με την εμπειρια σου στην Αυστρια)…την περιοχη πισω απ το Δημαρχειο του Σαρωνικου, ωστε να γινουμε και μεις εστω και συμβολικα… Βιεννη !

    • Ο/Η Πανος λέει:

      Φιλε Ανδρεα και βεβαια σε ολους τους υπολοιπους δημοτες και μη αυτης της περιοχης αλλα και σε ολης της χωρας.
      Οπως γραφω και παραπανω δεν ειμαι υπερ ενος ΚΕΛ γιατι ειναι ξεπερασμενο τεχνολογικα. Ειμαι ΥΠΕΡ μιας λυσης με μικρες μοναδες υπογειες που δεν θα μυριζουν ΚΑΘΟΛΟΥ που απο πανω θα εχουν τα γηπεδα τεννις, 5χ5 μπασκετ κ Βολλευ( λειπουν απο την περιοχη μας Το νερο θα ειναι καθαρο κατα 99% και θα δινεται πισω στους κατοικους για ποτισμα και για να μην ξοδευουν το καθαρο για τετοια δραστηριοτητα. Μειονεκτηματα εχει και αυτο οπως πχ ελλειψη κουλτουρας και μορφωσης απο τους αρμοδιους γιατι αν πας να τους το δειξεις στο εξωτερικο δεν θα δουν κατι γιατι ΟΛΑ ειναι σκεπασμενα.Μετα δεν πρεπει να πετας χλωρινες και χαρτι τουαλετας αλλα σε ολη την ευρωπη ειναι απαγορευμενη η χρηση του.Η κατακαλωση ρευματος ειναι περιπου αμελητεα της ταξης 500KWH το χρονο.Για 50 κατοικιες των 4 ατομων ΑΛΛΑ για να μαζευει τα λυματα δεν θα πληρωσουμε παραπανω. ΜΕΤΑ δεν θα εχουν ΕΡΓΑ στην παραλιακη που θα αλλαξουν τα φωτα για 20 χρονια.
      Ειναι πολυ καλη ιδεα για τετοιο εργο μισω απο το ΜΕΓΑΡΟ ( τρομαρα μας) για να δουν οι αρμοδιοι απο πρωτο χερι πως δουλευει και να μην ξοδευει ΝΕΡΟ για το γκαζον. Αληθεια τι νερο εχει καταναλωση ο Δημος το χρονο καλο θα ηταν να μαθουμε.

      Και να μην θελουμε την μοναδα στην περιοχη μας πρεπει να εχουμε και τις εναλλακτικες γιατι αυτο θελουν τα συμφεροντα
      Για να αλλαξει ο κοσμος πρωτα πρεπει να αλλαξεις εσυ .Κομφουκιος

  2. Ο/Η Πανος λέει:

    Για να ξεκινησουμε το ΚΕΛ ψυτταλειας εχει ηδη ξεπεραστει σαν τεχνολογια απο την πρωτη μερα της λειτουργιας. Η καθαροτητα του νερου που εκβαλει στην θαλασσα δεν το δημοσιοποιει η ΕΥΔΑΠ αλλα δεν πρεπει να ειναι πανω απο 50%.
    Με την Λυματολασπη δεν μιλαει κανενας το τι θα την κανει αλλα θα την πεταει στον ΧΥΤΑ φυλης η στον επομενο.
    Το κοστος της μεταφορας το εχει υπολογισει καποιος στα 3.3εκ αλλα το βλεπω ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ!! αλλα βεβαια οπως γραφει και ο Δ.Μ για την μυρωδια που ειναι δυσβακτατη ειδικα τους καλοκαιρινους μηνες.
    Και εγω θα πω εδω τις λαμπες δεν αλλαζουν στους δρομους θα ελεγχουν αν δουλευουν οι αντλιες στην διαδρομη! Εχουμε να δουμε πιδακες βοθρου στην παραλιακη απο Αναβυσσο μεχρι την Βαρκιζα. Και να προσθεσω δηλαδη θα ξεκινησει ενα εργο ο Δημος μας και μετα στο ιδιο αγωγο θα μπουν και οι αλλες περιοχες ( Αγ. Μαρινα , Ριμπας κλπ) Και το εργο θα γινει πανω στον ΔΡΟΜΟ που ηδη μετρα ατυχηματα καθε μερα και θα ειναι για 5-10 χρονια σε μονιμη ταλαιπωρια και αργοπορια. Ακομα το αλλο εργο με την Διασταυρωση Ιπποδρομου θορικου δεν εχει τελειωσει μετα απο 5 χρονια!!!!

    Εχω εμπειρια απο Βιολογικο ( Αυστρια και προαστιο της Βιεννης) που το νερο σε μια κωμοπολη των 110.000 το δνουν πισω για ποτισμα με καθαριοτητα 99%.
    Σε εργοστασια με μεγαλη καταναλωση νερου οπως και σε ξενοδοχεια τους υποχρεωνει ο νομος για την κατασκευη δικους τους!!! Αν εχουν τα κοτσια
    ΜΠΡΑΒΟ Δ.Μ με τετοια αρθρεα θα μπορεσουμε να αλλαξουμε τα μυαλα των … γιατι απο οτι μου φαινεται θελουν να κανουν ενα μεγαλο εργο για να τσεποσουν το νομιμο κ μονιμο κερδος της προμηθειας των εργων
    Π.Β. Ηλεκτρολογος Μηχανολογος, Μηχανικος Συστηματων

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.