Κίνηση διαμαρτυρίας κατοίκων του Άνω Λαγονησίου για το Κοιμητήριο του Σαρωνικού

ΚΙΝΗΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΝΩ ΛΑΓΟΝΗΣΙΟΥ

Για τη Χωροθέτηση Δημοτικού Κοιμητηρίου

Αγαπητέ συμπολίτη,

Στις 19-10-2016 συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου μας και ελήφθη η με αριθμό 262/2016 απόφαση, με την οποία διαπιστώθηκε ότι τα υφιστάμενα κοιμητήρια του Δήμου είναι υπερκορεσμένα και αποφασίστηκε να γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος, προκειμένου να βρεθεί έκταση άνω των 50 στρεμμάτων που να πληροί τις προϋποθέσεις για χωροθέτηση νέου δημοτικού κοιμητηρίου.

Ακολούθως, έλαβε χώρα η με αριθμό πρωτοκόλλου 18132/07-11-2016 πρόσκληση του Δήμου Σαρωνικού προς ιδιοκτήτες εκτάσεων (αυτοτελών ή συνεχόμενων) άνω των 50 στρεμμάτων για τη δημιουργία νέου δημοτικού κοιμητηρίου με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αιτήσεων την 08-12-2016, δηλαδή με προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος μόλις ενός (1) μηνός.  Τελικώς, κατατέθηκε η με αριθμό πρωτοκόλλου 19717/2016 αίτηση του κου Γεωργίου Μελισσουργού περί εκδήλωσης ενδιαφέροντος για έκταση ιδιοκτησίας του που εντοπίζεται επί της λεωφόρου Αναβύσσου στον ορεινό όγκο που εκτείνεται έναντι της εισόδου της οδού Σκιάθου έως έναντι της εισόδου του οικισμού του Ολύμπου.

Ορισμένες παρατηρήσεις επί των μέχρι σήμερα ενεργειών του Δήμου Σαρωνικού :

 • Ο κορεσμός του νεκροταφείου Αναβύσσου είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που οδήγησε την διοίκηση του Δήμου στην δημιουργία νέου νεκροταφείου. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει ενέργειες (παραχώρηση εκτάσεως 50 στρεμμάτων, άδειες δασαρχείου για δημιουργία δρόμου πρόσβαση κλπ) για οριοθέτηση νέου νεκροταφείου στη θέση «Σκόρδι», που καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας και δεν ενοχλεί κανένα κάτοικο του Δήμου. Ο Δήμαρχος απέρριψε την λύση «Σκόρδι» με την ατεκμηρίωτη δικαιολογία του υψηλού κόστους κατασκευής του δρόμου και αντ’ αυτού προτιμά να πληρώσει το κτήμα του Μελισσουργού (το κόστος θα αποσβεστεί με την συνδρομή των δημοτών)
 • Βάσει της νομοθεσίας η έκταση του υπό δημιουργία νεκροταφείου έχει άμεση σχέση με τον αριθμό των κατοίκων που αντιστοιχούν σε αυτό. Συγκεκριμένα προβλέπεται έκταση 0,5 έως 1 τ.μ. ανά κάτοικο. Η υποψήφια έκταση του Μελισσουργού (72 στρέμματα) αντιστοιχεί σε 72.000 έως 144.000 κατοίκους !!!
 • Η νομοθεσία προβλέπει την δωρεάν παραχώρηση δασικών εκτάσεων για δημιουργία νεκροταφείων και δρόμων πρόσβασης.

 Μια ενδελεχής εξέταση της περιοχής θα μπορούσε να δώσει και άλλες λύσεις (επέκταση νεκροταφείου Ολύμπου, χρήση πεδίου παλαιού βολής Άνω Λαγονησίου, έκταση της Τράπεζας της Ελλάδος και πολλές άλλες που οι Δημοτικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να προτείνουν).

Η δική μας θέση είναι ότι η χωροθέτηση δημοτικού κοιμητηρίου στην εν λόγω έκταση όχι μόνο θα απαξιώσει πλήρως τις ιδιοκτησίες μας, που ήδη έχουν απολέσει μεγάλο μέρος της εμπορικής τους αξίας λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και θα υποβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή του Άνω Λαγονησίου αλλάζοντας τη φυσιογνωμία του κι εγείροντας ζητήματα ακόμα και για τη δημόσια υγεία (οι συνήθεις νότιοι άνεμοι θα δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής , πρόβλεψη η οποία υπάρχει στην οικεία νομοθεσία).

Υπάρχουν Δημοτικοί Σύμβουλοι που θα υπογράψουν την συγκεκριμένη πρόταση δημιουργίας νεκροταφείου, βλάπτοντας σοβαρά Συμπολίτες τους ;;;

Tέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η δημιουργία κοιμητηρίου με αγορά ιδιωτικής έκτασης συνεπάγεται περαιτέρω οικονομική επιβάρυνσή μας σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά συγκυρία ενώ την ίδια στιγμή η νομοθεσία προβλέπει και παραχώρηση δημόσιας γης.

Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ! 

 


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

3 Responses to “Κίνηση διαμαρτυρίας κατοίκων του Άνω Λαγονησίου για το Κοιμητήριο του Σαρωνικού”

 1. Ο/Η Chris λέει:

  Αυτος ο αριθμος που αφορα 144000 κατοικους, παιζει παντου, στη χαβουζα, στο νεκροταφειο, και μαλλον σ’ οτι απο δω και μπρος ερθει ως εργο. Μηπως να το παιξω και στο ΛΟΤΤΟ ;

 2. Ο/Η Βάσω Ιακωμίδου λέει:

  Κε Δήμαρχε και Δημοτικοί Σύμβουλοι,

  Είναι αδιανόητο να θέλετε να καταστέψετε ένα παραθεριστικό θέρετρο και να το μετατρεψετε σε νεκροταφείο. Ελπίζω να βρεθεί άλλος χώρος πού να μην καταστέψει τις περιουσίες και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.

  Ευχαριστώ,

  Βάσω Ιακωμίδου

  • Ο/Η καλυβιωτης λέει:

   ναι κυρια μου ειναι αδιανοητο….τρομερο,φερτε το και αυτο στα καλυβια,ακους εκει να καταστραφουν οι περιουσιες του παραλιακου-παραθεριστικου θερετρου

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.