Εναλλακτικές προτάσεις για το κοιμητήριο Σαρωνικού

Κατοικίες σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων (115 μ.)  από το προτεινόμενο σημείο χωροθέτησης του κοιμητηρίου στο Άνω Λαγονήσι

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόταση για την χωροθέτηση κοιμητηρίου σε έκταση ιδιοκτησίας Μελλισουργού στο Άνω Λαγονήσι. Δυστυχώς για τους εμπνευστές της ιδέας, οι αντιδράσεις δεν περιορίζονται σε 30 – 40 κατοίκους της περιοχής που βρίσκονται πλησιέστερα στην έκταση, αλλά επεκτείνονται σε πολίτες και των Καλυβίων και της παραλίας του Λαγονησίου αλλά και της Αναβύσσου, οι οποίοι κατοικούν μακρυά από την περιοχή και δεν θα τους ενοχλούσε μια τέτοια επιλογή.

Στη δημιουργία αρνητικού κλίματος, συνέβαλε και ο ερασιτεχνισμός της όλης διαδικασίας αλλά και τα τραγελαφικά επιχειρήματα που παρέθεσε ο Αντιδήμαρχος κ. Σάββας Γκέραλης, στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οι οικιστές. Αυτά ήταν που εκτός των άλλων εξόργισαν σε μεγάλο βαθμό τους οικιστές, οι οποίοι θεώρησαν ότι υποτιμάται η νοημοσύνη τους.

Το κυριότερο αντεπιχείρημα που παραθέτουν οι οικιστές του Λαγονησίου και όχι μόνο αυτοί, αλλά και σημαίνοντες δημότες άλλων περιοχών του Σαρωνικού, είναι το ποσό των 2,5 εκ. ευρώ, που πρέπει κατ΄ ελάχιστο να καταβάλει ο Δήμος, για την αγορά της έκτασης, τα οποία δεν υπάρχουν διαθέσιμα και πρέπει να προέλθουν από δανεισμό. Το ποσό προκαλεί έκπληξη αλλά και αγανάκτηση, γιατί όλοι γνωρίζουν ότι, οι τρέχουσες τιμές αγοράς ανά στρέμμα δεν υπερβαίνουν τις 5.000 έως 7.000 €, δηλαδή το συνολικό ποσό δεν μπορεί  να υπερβεί τις 500.000 €. 

Αλλά και αυτό το ποσό είναι αδιανόητο να καταβληθεί, όταν υπάρχει η εγκεκριμένη (και κατοχυρωμένη με απόφαση του ΣτΕ) έκταση 45 στρ. στο Σκόρδι, για την οποία έχουν γίνει όλες οι σχετικές μελέτες και δεν θα καταβληθεί ούτε ένα ευρώ για αγορά γης.

Η πρόταση χωροθέτησης Κοιμητηρίου στο Άνω Λαγονήσι πρέπει να απορριφθεί. 

Οι υπάρχουσες εναλλακτικές προτάσεις

Κοιμητήριο στο Σκόρδι

–  Είναι αδιανόητο να εμποδίζεται ένα έργο, το οποίο είναι αναγκαίο για τις αναπόφευκτες κοινωνικές ανάγκες των δημοτών και σήμερα τους συνταράσσει  η αγωνία για το που θα ενταφιάσουν τους δικούς τους ανθρώπους.

–  Είναι αδιανόητες οι τριτοκοσμικές σκηνές που παρακολουθούμε συχνότατα στα κοιμητήρια του Σαρωνικού.

–  Είναι αδιανόητο, ένας δημόσιος υπάλληλος του Δασαρχείου Λαυρίου, να εμποδίζει την διαπλάτυνση και την ασφαλτόστρωση του υπάρχοντος δρόμου προς το κοιμητήριο, όταν η έκταση του ίδιου του κοιμητηρίου έχει αποχαρακτηριστεί, παρ΄ ότι υπήρξε κάποτε δασική.

Και δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα, αν σ΄ αυτή τη χώρα υπάρχει Κυβέρνηση, υπάρχουν φορείς αυτοδιοίκησης, οι οποίοι να συμβάλουν με αποφασιστικότητα στην επίλυση αυτού του τεράστιου κοινωνικού προβλήματος; 

Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις προσπάθειες που έκανε η Δημοτική Αρχή της Αναβύσσου, επί 13 χρόνια για να ξεπεραστούν τα εμπόδια, για την κατασκευή το κοιμητήριο στο Σκόρδι. Τώρα γιατί υποχώρησε, αντί να εντείνει τις προσπάθειές της; 

Το εγκεκριμένο κοιμητήριο στο Σκόρδι. Διακρίνεται η οδός που οδηγεί σ΄ αυτό μέσω του οικισμού Αγίου Παντελεήμονα.

Η λύση στο Σκόρδι είναι εφικτή και ο Δήμος έχει υποχρέωση να κινητοποιήσει τις πολιτικές δυνάμεις (Βουλευτές, Περιφέρεια κ.λπ.) και να πιέσει να ολοκληρωθεί αυτό το έργο. Αν παρ΄ όλα αυτά, τα εμπόδια είναι ανυπέρβλητα, όπως τώρα ισχυρίζονται παράγοντες του Δήμου, πρέπει να υπάρξει η έστω δαπανηρότερη λύση της διάνοιξης οδού, προς την συγκεκριμένη έκταση, μέσω Σαρωνίδας. Σαφέστατα θα είναι οικονομικότερη από την αγορά της έκτασης στο Άνω Λαγονήσι και θα εξυπηρετήσει και την Σαρωνίδα, μέχρι να βρεθεί οριστική λύση της διάνοιξης της οδού μέσω του Αγίου Παντελεήμονα.

Το κοιμητήριο της Παλαιάς Φώκαιας που έχει ήδη πάρει έγκριση για την λειτουργία του και βρίσκεται στον λόφο Ασφακερή

Κοιμητήριο Παλαιάς Φώκαιας – Γερακίνα

Παράλληλα και ανεξάρτητα των όποιων άλλων λύσεων, πρέπει ο Δήμος να αναθέσει μελέτη για την διάνοιξη της οδού, που οδηγεί προς το εγκεκριμένο κοιμητήριο της Παλαιάς Φώκαιας, στον λόφο Ασφακερή, στην θέση Γερακίνα, μέσω της παλαιάς χωματερής που σήμερα αποκαθίσταται.

Κάποιες πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί και τις παρουσιάζουμε με επιφύλαξη είναι, ότι η μη ολοκλήρωση της κατασκευής του κοιμητηρίου στην Παλαιά Φώκαια επί προεδρίας και αντιδημαρχίας Μ. Τσαλικίδη, οφείλεται στις αντιδράσεις οικιστών του Θυμαριού, των οποίων οι ιδιοκτησίες βρίσκονται σε μικρή σχετικά απόσταση από αυτή την θέση. 

Εκτάσεις Παραθεριστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού Στεγάσεως Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος

Σε περίπτωση που αποδειχτούν ανυπέρβλητα τα εμπόδια  σε ότι αφορά την λύση “Σκόρδι”, υπάρχει η εναλλακτική λύση των εκτάσεων του «Παραθεριστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού Στεγάσεως Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος» (ΠΟΣΣΥΤτΕ).

Οι εκτάσεις του ΠΟΣΣΥΤτΕ βρίσκονται ανατολικά της Παλαιάς Φώκαιας, σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από τον κεντρικό οικισμό, ενώ η έκταση όπου θα μπορούσε να χωροθετηθεί το κοιμητήριο απέχει έως και 3 χιλ. Έως 1.000 μέτρα απέχει από την πλησιέστερη κατοικία στις εκτός σχεδίου περιοχές του Καταφυγιού ή του οικισμού Υπαλλήλων της Αγροτικής Τράπεζας. 

Εκτάσεις του Συνεταιρισμού προς το νότο, σε απόσταση ενός χιλ από τις εκτός σχεδίου περιοχές του Καταφυγιού.

Ο ΠΟΣΣΥΤτΕ που αριθμούσε 3.402 μέλη, αγόρασε το 1966 έκταση 7.353 στρεμμάτων στην Παλαιά Φώκαια Αττικής. Όμως τα 6.529 στρέμματα είχαν κηρυχθεί αναδασωτέα από τη δεκαετία του ’70 και το (τότε) αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας αρνούνταν την κατάτμησή τους. Επιπλέον, το 2003 η έκταση βρέθηκε σε καθεστώς προστασίας (ζώνες Α και Γ του διατάγματος για την προστασία της Λαυρεωτικής).
Ο ΠΟΣΣΥΤτΕ προσέφυγε ενάντια στο διάταγμα του 2003, ωστόσο το 2006 το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή. Κατόπιν προσέφυγε το 2007 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), αξιώνοντας αποζημίωση περίπου 2,5 δισ. ευρώ (!). Το δικαστήριο συμφώνησε, με το επιχείρημα των ελληνικών αρχών, ότι ουδέποτε δημιούργησαν στον προσφεύγοντα την ελπίδα ότι μπορούσε να υλοποιήσει πλήρως τα σχέδιά του επί της επίδικης έκτασης. Έτσι επιδίκασε αποζημίωση για τον περιορισμό της δυνατότητας εκμετάλλευσης των 824 στρεμμάτων, τα οποία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν (τα μη δασικά). Η αποζημίωση που κλήθηκε να καταβάλει το ελληνικό δημόσιο στον ΠΟΣΣΥΤτΕ ύστερα από απόφαση του ΕΔΔΑ, ανέρχεται στο ποσό των 504.000 €. Άρα, πλέον ο Συνεταιρισμός δεν έχει κανένα δικαίωμα σ΄ αυτές τις εκτάσεις και ουσιαστικά και τυπικά έχουν περάσει στο δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΠΟΣΣΥΤτΕ, έχει εκκαθαριστεί και δεν βρίσκεται πλέον σε λειτουργία. 

Οι εκτάσεις του Συνεταιρισμού προς τον βορά. Σε απόσταση ενός χιλ. διακρίνονται οι τελευταίες κατοικίες του οικισμού της ΑΤΕ

Με αυτά τα δεδομένα, υπάρχουν διαθέσιμα χιλιάδες στρέμματα ανεκμετάλλευτης γης, από τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μερικές δεκάδες, για να χωροθετηθεί το Κοιμητήριο του Σαρωνικού, αρκετά μακρυά από κατοικημένες περιοχές και με πρόσβαση από οδούς για τις οποίες δεν θα χρειαστεί καμία σοβαρή δαπάνη για την διαμόρφωσή τους. 

Η απαλλοτρίωση αυτών των εκτάσεων, πιστεύουμε ότι θα είναι διαδικαστικά ευκολότερη από κάθε άλλη λύση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, γιατί όπως περιγράψαμε ανήκουν πλέον στο Δημόσιο, το δε κόστος για τον Δήμο θα είναι ενδεχομένως ΜΗΔΕΝΙΚΟ

Ο Δήμος έχει υποχρέωση να ξεκινήσει  άμεσα έρευνα, για τις δυνατότητες αξιοποίησης της έκτασης του ΠΟΣΣΥΤτΕ για την χωροθέτηση κοιμητηρίου και να δώσει τα στοιχεία που θα προκύψουν στην δημοσιότητα. Ενδεχομένως από αυτή την έρευνα να προκύψουν δυνατότητες χρήσης της έκτασης και για άλλους σκοπούς, που θα εξυπηρετούσαν τον Δήμο Σαρωνικού και επιτρέπονται από το διάταγμα προστασίας της Λαυρεωτικής.  

Αυτές οι επιλογές (Σκόρδι, Γερακίνα, ΠΟΣΣΥΤτΕ), δίνουν την δυνατότητα στον Δήμο να λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα και να διαψεύσει τις φήμες που θέλουν στελέχη του να εμπλέκονται με οικονομικά συμφέροντα που ευνοούν τις πολυδάπανες λύσεις. 


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

5 Responses to “Εναλλακτικές προτάσεις για το κοιμητήριο Σαρωνικού”

  1. Ο/Η Banny Island λέει:

    Έγινε κάποιος διαγωνισμός, η απευθείας ανάθεση?
    Κάποιο λάκκο εχει η φάβα. Η συμφωνία ειναι του Δήμου με έναν ιδιώτη που ζήτησε όσα του λείπουν? Σε μια τουριστική περιοχή?..

  2. Ο/Η Odysseas Nassibian λέει:

    Κύριε Φραγκόπουλε.Οί κάτοικοι τής περιοχής πού σχεδιάζεται(?? ) ή μάλλον, Επιθυμουν Διακαώς όρισμένοι νά άγορασθεί άμέσως γιά τήν δημιουργία νέου κοιμητηρίου, διαβάσαμε τά σχόλια σας καί τά κρίνουμε σάν πολύ κατατοπιστικά καί άντικειμενικά.Θέλουμε νά πιστεύουμε πώς ή Δημοτική Αρχή, λαμβάνοντας ύπόψιν τήν έντονη άρνηση έκατοντάδων οίκογενειών νά άποδεχθούν τίς καταστροφικές έπιπτώσεις άπό αύτή τήν έπιλογή,θά εύαισθητοποιηθεί καί θά έξετάσει ούσιαστικά τίς ύφιστάμενες έναλλακτικές λύσεις.Πρώτα ή προστασία τής ποιότητας ζωής τών πολιτών,τού περιβάλλοντος, τής άνάπτυξης τού Ανω Λαγονησίου καί τού Σαρωνικού, καί μετά κάθε τι άλλο μέ άρκετά στοιχεία άδιαφάνειας.

  3. Ο/Η ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΚΑΙ ΣΚΙΑΘΟΥ, ΤΡΑΠΟΡΙΑ, ΑΝΩ ΛΑΓΟΝΗΣΙ λέει:

    ΕΥΓΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΣΑΣ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΕΞΗΓΕΙ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΓΙΑΤΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ.

    ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΥΠΝΟΙ ΟΙ ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ, ΘΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΤΙΜΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΛΛΕΣ ΝΟΜΙΜΕΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ, ΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ ΟΛΑ, ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΛΥΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΤΕΘΟΥΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΤΟΥΣ. ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΧΤΗΚΕ Η ΕΚΤΑΣΗ ΑΥΤΗ. ΟΛΟΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΑΣ ΑΛΛΑ Ο-Χ-Ι ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΑΣ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.