Δημότες της Σαρωνίδας εκφράζουν την αντίθεσή τους στην τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στην Πλατεία

Δημότες της Σαρωνίδας  εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Σαρωνίδας να παραχωρήσει τμήμα της Πλατείας για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων αποστέλλουν επιστολή στον Δήμαρχο κ. Γιώργο Σωφρόνη και το Δημοτικό Συμβούλιο Σαρωνικού. Οι έχοντες την πρωτοβουλία δηλώνουν ότι θα συλλέξουν υπογραφές κατοίκων προς υποστήριξη του αιτήματός τους για ανάκληση της απόφασης. Οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι το κείμενο έχει “κομματικό χρώμα” και ότι δεν υπάρχει μεγάλη διάθεση συνυπογραφής ενός τέτοιου κειμένου. 

 

Η  επιστολή διαμαρτυρίας έχει ως ακολούθως:

ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ. ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ;

Κε Δήμαρχε , Κες,  Κοι δημοτικοί Σύμβουλοι,

Κατόπιν των υπ΄αριθμόν  5671/23-4-2015 και υπ΄αρ. 5981/28-4-2015  αιτήσεων  του Κου Αντ. Σηφάκη και της θετικής γνωμοδοτήσεως του Κοινοτικού Συμβουλίου Σαρωνίδας (18/05/2015), παραχωρήθηκαν στον αιτούντα 40τ.μ. κοινόχρηστου χώρου, στην Κεντρική Πλατεία , έναντι του καταστήματός του, επί της οδού Χλόης 1.

Οι κάτωθι υπογράφοντες Δημότες, θέλουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

– η Πλατεία αυτή, είναι ο μόνος ελεύθερος κοινοτικός χώρος, που λόγω θέσης και γειτνίασης με την Λεωφόρο Σουνίου, τα δρομολόγια των λεωφορείων, το ανεπτυγμένο πράσινο από τα μεγάλα πια δέντρα του, την απρόσκοπτη πρόσβαση στη θάλασσα- καθώς και με το εμπορικό κέντρο –  χαίρει της εκτίμησης και προτίμησης, πλήθους συμπολιτών μας, όλων των ηλικιών, που απολαμβάνουν ημέρα και νύχτα, τον ανοιχτό δημόσιο χώρο, που χρειάζεται ο καθένας μας, καθώς και όλων όσων, δεν έχουν «φωνή » να τον διεκδικήσουν  ( ανήλικα παιδιά, γέροντες, ξένοι, άτομα με κινητικές δυσκολίες, πένητες…).

– ιδιαιτέρως, μας ανησυχεί το γεγονός, ότι αν γίνει η αρχή παραχώρησης του χώρου σε  ένα κατάστημα, θα ακολουθήσουν  και τα άλλα, όσα περιβάλλουν την πλατεία και τελικά, δεν θα μείνει χώρος ελεύθερος  για άλλες δραστηριότητες. Τα παιδιά , εδώ εκτονώνουν υγιώς, την ενεργητικότητά τους  και ασκούν τις κοινωνικοποιητικές τους δυνατότητες.

Προς προβληματισμό, η άσχημη κατάληξη της «πλατείας» Αναβύσσου, που δόθηκε στα καταστήματα και σήμερα  έχει μετατραπεί σε δρόμο και πάρκιγκ αυτοκινήτων, ερημώνοντας από τους φυσικούς αποδέκτες της…

– πέραν των παιδιών, η πλατεία  γεμίζει αργότερα, από τους εφήβους και νέους, που ειδικά το καλοκαίρι, συναντώνται εδώ, δίνουν ζωή και …τρελλή δουλειά στα γύρω μαγαζιά, ενώ, παραμένουν στην γειτονιά μας, προς…χαράν και ασφάλεια των γονέων ημών…

– πρόσφατα,  ήρθε στα χέρια μας, από το Αρχιτεκτονικό Τμήμα του ΑΠΘ, πανευρωπαϊκή μελέτη, με θέμα τις πλατείες ως πολιτισμική κληρονομιά . Πέραν της ενδιαφέρουσας ιστορικής αναδρομής, στο χώρο της πλατείας , ιδιαιτέρως τονίζεται συνολικά η ανάγκη, να διατηρηθούν οι ελεύθεροι χώροι  που αφορούν την συλλογική ζωή των κατοίκων.  Αναφέρεται ως μοναδική ευκαιρία της εποχής μας, η σχεδίαση και προστασία των πλαταιών, ως τόπων που  θα προάγουν την επικοινωνία , θα είναι βιώσιμες και φιλικές στους δημότες, πολυλειτουργικές, αλλά και θα αναβαθμίζουν περιβαλλοντικά και τουριστικά  τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε  τόπου !

Επί του θέματος  λοιπόν, ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ :

1) Να μην δοθεί καμία άδεια σε παρακείμενα μαγαζιά, , ώστε να μην ευτελιστεί και υποβαθμιστεί η πλατεία, ως χώρος καφεστιατορίων. Πρόταση αισθητικής  και πρακτικής ξεπερασμένης και ισοπεδωτικής , για μια κοινωνία που θέλει να εξελίσσεται…

2) Σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου και την Υγιεινομική Υπηρεσία, να προβλεφθούν και ράμπες, όπου υπάρχουν σκαλιά- για να είναι δυνατή η πρόσβαση σε ΑΜΕΑ, αλλά και σε ποδήλατα, πατίνια, skate, αφού αυτό θα διευκολύνει τα παιχνίδια των παιδιών. Επίσης , να υπάρξει πρόβλεψη  για Δημόσιες τουαλέτες, όπως οφείλει να έχει  κάθε κοινόχρηστος χώρος..

3) Να προβλεφθεί σε κάποιο σημείο της πλατείας -ελλείψει άλλου χώρου συνάθροισης πολιτών – ανοικτό » Θεατράκι/ Βουλευτήριο»,  με δύο-τρεις σειρές κερκίδων. Αυτό θα εξυπηρετεί ποικίλες δραστηριότητες, από παρουσιάσεις σχολικών παραστάσεων, εορτασμών, απονομών βραβείων, συναθροίσεων νέων και άλλων ομάδων, ώστε να τονωθεί το αίσθημα της Κοινότητας, που τόσο λείπει από την Σαρωνίδα…

4) Επειδή σχεδιάζεται «ανάπλαση»(?) και πάλι της πλατείας, ερήμην των πολιτών, θεωρούμε ότι δίνεται σε αυτήν την χρονική συγκυρία, μοναδική ευκαιρία στο νυν Δημοτικό Συμβούλιο, να επιδείξει τα δημοκρατικά της αντανακλαστικά. Αν διαθέτει.

Προτείνουμε: να δοθούν οι μελέτες, με λεπτομερή σχέδια, στη δημοσιότητα, με μέριμνα για επέκταση και εκμοντερνισμό της Παιδικής χαράς , ώστε να προσελκυσθούν και μεγαλύτερες ηλικίες, ελλείψει αθλητικών χώρων ( αράχνες, ισορροπιστικά σκοινιά, κλπ. Βλ.  Πάρκο Γουδέ, Σπάρτης), καθώς και πιθανό Χώρο/Στέκι  για την Νεολαία.

Κε Δήμαρχε, Κες , Κοι δημ. Σύμβουλοι,

Ζητάμε τα πρακτικά της συνεδρίασης του Κοινοτικού Συμβουλίου Σαρωνίδας, της 18ης/05/2015-τουλάχιστον σε  ό,τι αφορά  στην συγκεκριμένη απόφαση .

Επίσης, θέλουμε να έχουμε μία έγγραφη απάντηση εκ μέρους σας. Το θέμα της διαχείρισης της Πλατείας είναι κομβικό και αφορά ΟΛΟΥΣ τους δημότες. Απορούμε : με ποιο δικαίωμα, καταλαμβάνεται  από ΕΝΑ  άτομο, κοινοτικός χώρος  που ανήκει στους δημότες;

Πόσω μάλλον σήμερα, που πανευρωπαϊκά, γίνεται λόγος -μέσω της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για το τοπίο   ( Εuropean Landscape Convention) και του Οργάνου της Σύμβασης της Φλωρεντίας (CIVILSCAPE)- για  το πόσο πολύτιμη, μακροπρόθεσμα, είναι η αξία της διατήρησης της ταυτότητας των χώρων, καθώς και η εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών, σ΄αυτές τις αποφάσεις ! Προτεραιότητα για την Συνθήκη, είναι η καλύτερη διαχείριση του τοπίου μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες και η γεφύρωση του χάσματος, μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και πολιτών. Σίγουρα αυτό δεν θα είναι η λύση στα οικονομικά μας προβλήματα, είναι όμως μέρος της λύσης.

Καλό θα ήταν να ορισθεί μία από κοινού συνάντηση στην Πλατεία, για Ανοιχτή  Ενημέρωση, ως το τέλος Ιουνίου  ( π.χ. η Παρασκευή 3 Ιουλίου )

Εν τω μεταξύ, θα πραγματοποιείται  συλλογή υπογραφών, στην παρούσα επιστολή.

Υ.Γ. Η σχετική έκδοση  της Έρευνας, του Μουσείου Μπενάκη και του ΑΠΘ, στη διάθεσή σας. Επίσης, για περισσότερη ενημέρωση, οι ιστότοποι : www.placeeurope.net  και www.placeeurope.auth.gr , αλλά και μία πολύ ενδιαφέρουσα «Χάρτα καλών πρακτικών», με 30 συστάσεις, για ανάπλαση πλαταιών, χρήσιμη σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης : The Charter of European Squares, 30 recommendations for the creation/ renovation of squares, Edit. Franco Mancuso, Paris 2007.

Ταύτα και μένουμε προς το παρόν,


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.