Γαλάζιες σημαίες 2016. Απούσες οι μεγάλες παραλίες της Αναβύσσου. Δύο οι ακατάλληλες παραλίες

vouliagmeni-plaz-660x366Στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκε φέτος η τελετή για την ανακοίνωση της βράβευσης των ακτών και των μαρίνων από τις 50 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία”. Η χώρα μας με 430 βραβευμένες ακτές, διατήρησε την 3η θέση παγκοσμίως. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 52 σημαίες, ο νομός Χαλκιδικής.

Στον Δήμο Σαρωνικού “Γαλάζια Σημαία” πήραν τρεις ιδιωτικές ακτές: Μαύρο Λιθάρι/Eden Beach, Λαγονήσι 1 / Grand Beach, Λαγονήσι 2 / Mediterraneo, ενώ απουσιάζουν οι μεγάλες παραλίες της Αναβύσσου (Αλυκές), Άγιος Νικόλαος, της Παλαιάς Φώκαιας και του Θυμαριού, καθώς επίσης και της Σαρωνίδας. Αντίθετα δύο παραλίες στο Μαύρο Λιθάρι και στην Σαρωνίδα στον Ζέφυρο, κρίθηκαν ακατάλληλες από την πρόσφατη έρευνα του ΠΑΚΟΕ (Δείτε εδώ).

Από τα 3Β, βραβεύτηκαν οι ακτές της Βάρκιζας, του Αστέρα Βουλιαγμένης, της Βουλιαγμένης (πλαζ ΕΟΤ) καθώς και η Α’ πλαζ Βούλας.

Στο Δήμο Μαραθώνα βραβεύτηκε η ακτή Σχινιάς/Καράβι. Στον Δήμο Μαρκόπουλου – Μεσογαίας βραβεύτηκε η παραλία Αυλάκι. 

Να σημειωθεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη “Γαλάζια Σημαία”, είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι “Εξαιρετική”. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει όμως επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (25 για τις μαρίνες), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Στην πραγματικότητα, αυστηρά κριτήρια όπως η “επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης”, η “παρουσία εκπαιδευμένων, πτυχιούχων ναυαγοσωστών” και η “προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες” μεταξύ άλλων στην πραγματικότητα αποκλείουν από τη “Γαλάζια Σημαία” τις ελεύθερες ακτές κολύμβησης.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

One Response to “Γαλάζιες σημαίες 2016. Απούσες οι μεγάλες παραλίες της Αναβύσσου. Δύο οι ακατάλληλες παραλίες”

  1. Ο/Η Πάνος λέει:

    Ναι η ποιότητα των υδάτων να είναι εξαιρετική!!!! Αλλα το ΠΑΚΟΕ πότε λαμβάνει δείγματα για την αξιολόγηση? Τον Μάρτιο-Απρίλιο που δεν υπάρχει κόσμος Για να κάνουν το έλγχο τον Ιούλιο-Αυγουστο που ο κόσμος έχει πάει στα εξοχικά τους! Που δεν υπάρχει βόθρος στεγανός και όλα καταλήγουν στην Θάλασσα? Και πάει με τα παιδιά τους , εγγόνια για να χαρεί την δροσιά. Καντε έναν ελεγχο και δωστε ενα δειγμα το Γενικό χημείο του κράτους για να δείτε ουτε το παλαιό παουτσι δεν θα πεταγατε μέσα στην θάλασσα. Εχουμε το καλυτερο φιλέτο στην παραλία και συμπεριφερόμαστε ανάξια

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.