Ανακαλείται η χωρίς σταυρό εκλογή τέως Δημάρχων ως Δημοτικών Συμβούλων

Στο σχέδιο του εκλογικού Ν/Σ που η Κυβέρνηση είχε στείλει στην ΚΕΔΕ, θεσπίζονταν ειδικές διατάξεις εύκολης εκλογής για όσους έχουν διατελέσει τουλάχιστον 8 χρόνια Δήμαρχοι μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 και θα επιθυμούσαν να γίνουν Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Να σημειώσουμε ότι στο Σαρωνικό, ο μόνος που θα ωφελείτο από μια τέτοια διάταξη, θα ήταν ο Φιλίππου, ο οποίος από το 1986 που ήταν υποψήφιος κοινοτάρχης  Καλυβίων, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΛΕΓΕΙ ΠΟΤΕ ΜΕ ΣΤΑΥΡΟ προτίμησης. 

– Η παρ.5 του αρ.18 όριζε ότι στα ψηφοδέλτια οι « υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι οποίοι έχουν διατελέσει τουλάχιστον 8 έτη Δήμαρχοι μετά την 1/1/2011, προτάσσονται των λοιπών υποψηφίων και προστίθεται η ένδειξη μετά την εκλογική περιφέρεια η φράση “άνευ σταυρού” ».

– Η παρ.8 του αρ.20 ανέφερε πως « για τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους, οι οποίοι έχουν διατελέσει Δήμαρχοι για τουλάχιστον 8 έτη μετά την 1/1/2011, δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης και, αν σημειωθεί, δεν συνεπάγεται ακυρότητα του ψηφοδελτίου ».

– Επιπλέον, το β’ εδάφιο της παρ.1 του αρ.29 προέβλεπε ότι « υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι οποίοι έχουν διατελέσει τουλάχιστον 8 έτη Δήμαρχοι μετά την 1/1/2011, θεωρούνται ότι έλαβαν το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων του Συνδυασμού και προτάσσονται των Συμβούλων της εκλογικής περιφέρειας στην οποία είναι υποψήφιοι ».

Στο κείμενο του Ν/Σ που ανέβηκε σε δημόσια διαβούλευση, όλες αυτές οι διατάξεις έχουν εξαφανιστεί.

Η απόπειρα δημιουργίας ενός διακριτού “είδους” Αιρετών, των ασταύρωτων Δημοτικών Συμβούλων, απέτυχε. Συνάντησε αντιδράσεις, ιδίως για θεσμικούς λόγους, αλλά και γιατί ήρθε σε μια στιγμή που ταυτόχρονα μπαίνει “μαχαίρι”  στον αριθμό των Δημοτικών Συμβούλων. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι και η “γαλάζια” ηγεσία της ΚΕΔΕ δεν φάνηκε πρόθυμη να στηρίξει την κυβερνητική πρωτοβουλία. Η οπισθοχώρηση, συνεπώς, ήταν μονόδρομος για το δίδυμο Βορίδη – Πέτσα.

Μένει να δούμε βεβαίως εάν, το ίδιο χέρι “νομοθέτη” που τις έβαλε στο αρχικό σχέδιο, επιχειρήσει να τις ξαναβάλει στην Ολομέλεια, με καμιά εκπρόθεσμη Τροπολογία της τελευταίας στιγμής.

Η αξιοποίηση του πλούτου γνώσεων και των ανεκτίμητων εμπειριών, που διαθέτουν αρκετοί (προφανώς όχι όλοι) από όσους έχουν διατελέσει για χρόνια Δήμαρχοι, δεν πρέπει και δεν μπορεί να επιβάλλεται με κανένα νόμο. Είναι βαθιά προσβλητικό. Δεν «προτάσσονται των λοιπών υποψήφιων» επειδή θα το πει ένα ΦΕΚ. Προτάσσονται στις καρδιές των δημοτών, ξεχωρίζουν στο θαυμασμό και το σεβασμό της τοπικής κοινωνίας, για το έργο τους, για όσα έχουν αποδείξει στη μέχρι τώρα διαδρομή τους. Η παρουσία τους (όχι “ντε και σώνει” σε κάποια καρέκλα, αλλά στο δημοτικό βίο) είναι πολύτιμη και απαραίτητη, κέρδος και “σχολείο” στα δύσκολα.  Αλίμονο σε όσους έχουν ανάγκη να «προτάσσονται των λοιπών υποψήφιων», επειδή θα το επιβάλει η όποια Κυβέρνηση…


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.