Άμεση αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Λήμνου με Λαύριο.

Να λάβει μέτρα για να αποκατασταθεί άμεσα η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου με το Λαύριο ζητούν από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου οι φορείς της Λήμνου και του Άη Στράτη.

Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο νησί στην οποία ενημερώθηκαν οι φορείς για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θεόδωρο Δρίτσα. Ο έπαρχος Βαγγέλης Γιαρμαδούρος και ο δήμαρχος Δημήτρης Μαρινάκης παρουσίασαν στους φορείς πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι φορείς τόνισαν τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί το ακτοπλοϊκό σε όλο το εύρος της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των δύο νησιών.

Στο ψήφισμα που εξέδωσαν οι φορείς του νησιού τονίζονται τα ακόλουθα: «Παρά την εκπεφρασμένη βούληση του υπουργείου να βρεθεί λύση όσον αφορά στην πληρωμή των οφειλών προς τους εργαζόμενους, αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι η λύση αυτή σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει την ομαλή εκτέλεση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, ενόψει μάλιστα της πασχαλινής και θερινής περιόδου, κατά την οποία υπάρχουν αυξημένες ανάγκες μετακίνησης πολλών επιβατών, ενώ είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική επιβίωση πολλών επιχειρήσεων.

Καλούμε τον υπουργό να ενεργοποιήσει τους όρους της σύμβασης, να κινήσει τις διαδικασίες άμεσης δρομολόγησης πλοίου που να εξυπηρετεί τα νησιά μας και να οδηγηθεί στην εξεύρεση μόνιμης λύσης μέσα από την προβλεπόμενη διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, οι φορείς και οι αρχές των νησιών δεσμεύονται για ανάληψη πρωτοβουλιών που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα των κατοίκων και των επαγγελματιών τους».

Ουσιαστικά αυτό που ζητούν οι φορείς της Λήμνου και του Άη Στράτη είναι να κηρυχθεί έκπτωτη η ΝΕΛ και η γραμμή Λαύριο – Άη Στράτης – Λήμνος – Καβάλα να ανατεθεί σε άλλη εταιρεία. Ζήτημα που ευθέως είχε θέσει την προηγούμενη εβδομάδα ο δήμαρχος Λήμνου κ. Μαρινάκης.

Όμως ως χθες το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου δεν φαινόταν να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αντίθετα οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Θοδωρή Δρίτσα πως πρόκειται να προχωρήσει άμεσα στην καταβολή ενός εκατ. ευρώ προς την ΝΕΛ δείχνουν πως το υπουργείο επιδιώκει να διευκολύνει την εταιρεία, προκειμένου να πληρωθούν οι ναυτικοί και παράλληλα να αποκατασταθεί η σύνδεση της Λήμνου με του Άη Στράτη με το Λαύριο και την Καβάλα.

Από πλευρά της ΝΕΛ ως χθες το απόγευμα δεν είχε υπάρξει καμία αντίδραση τόσο στις δηλώσεις του κ. Δρίτσα όσο και στο αίτημα της Λήμνου η εταιρεία να κηρυχθεί έκπτωτη.

Για την ΝΕΛ, πέρα από την πληρωμή των μισθωμάτων που της οφείλει το ελληνικό Δημόσιο για τις άγονες γραμμές, κρίσιμο ζήτημα είναι να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της από τις τράπεζες. Διότι ως σήμερα από τα μισθώματα που λαμβάνει μόνο ένα μικρό μέρος μπαίνει στο ταμείο της.

Κι αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορεί να πληρώσει τους ναυτικούς, όπως υποστηρίζει η ΝΕΛ.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.