Νέο σύστημα  μεταφοράς μαθητών  υποσχέται από του χρόνου η Δούρου

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το σχέδιο της απόφασης που πρότεινε ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Χρήστος Καραμάνος σχετικά με το θέμα της μεταφοράς των μαθητών. Από τη διαδικασία απείχαν οι παρατάξεις «Αττική» του Γιάννη Σγουρού και «180ο – η Αττική αλλάζει πρόσωπο», του Γιώργου Κουμουτσάκου.  Της λήψης απόφασης προηγήθηκε αναλυτική συζήτηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Μαθητών Περιφέρειας Αττικής.

«Με τις ενέργειές μας απετράπη για τη φετινή σχολική χρονιά η εφαρμογή ενός μνημονιακού σχεδιασμού» τόνισε ο κ. Καραμάνος, ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα ότι για φέτος ο αριθμός των μαθητών που μεταφέρονται από την Περιφέρεια Αττικής αυξήθηκε κατά 57%, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό του Μαρτίου 2014. Ήδη τη φετινή χρονιά μεταφέρονται 17.000 μαθητές με δημόσια σύμβαση. Βεβαίως, υπάρχουν ακόμη προβλήματα σε μικροκλίμακα, τα οποία αγωνιζόμαστε καθημερινά να επιλύσουμε».

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στην απόφασή του , κρίνει ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ο αριθμός των μαθητών που μετακινούνται σήμερα με δημόσια σύμβαση υπερβαίνει τους 17.000 μαθητές, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός του Μαρτίου 2014 με βάση την ΚΥΑ 24001/13 (Β1149) προέβλεπε μετακίνηση 10.903 μαθητών

Δηλώνει ότι , αποφασίζει να συνεργασθεί με την επιστημονική κοινότητα, τη σχολική κοινότητα, γονεϊκούς φορείς, συνδικαλιστικούς φορείς, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μεταφορείς προκειμένου να συγκροτηθεί Επιτροπή Μελέτης για ένα νέο δημόσιο, ασφαλές και αποτελεσματικό σύστημα μεταφοράς μαθητών στην Αττική

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφασίζει να προχωρήσει άμεσα ο σχεδιασμός για το επόμενο σχολικό έτος 2015-2016, ο οποίος θα γίνει, θεωρώντας ότι όλα τα φετινά δρομολόγια θα ισχύσουν και στο επόμενο σχολικό έτος

Τέλος κρίνει ότι για να εκτελεστεί με πλήρη κάλυψη των αναγκών, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια η μεταφορά μαθητών, απαιτείται έγκαιρη αποστολή όλων των στοιχείων στην Περιφέρεια Αττικής και στενή συνεργασία με τους δήμους και τα σχολεία.

Ο κ. Χάρης Δαμάσκος, εκ μέρους της παράταξης «ΑΤΤΙΚΗ», ξεκίνησε την τοποθέτησή του επισημαίνοντας, ότι «η προεκλογική ρητορική της Περιφερειακής Αρχής ακούγεται πλέον παρωχημένη και ανούσια. Έτσι κι αλλιώς, οι εκλογές, τόσο οι περιφερειακές, όσο και οι βουλευτικές τελείωσαν και όλοι ευχόμαστε η νέα διοίκηση της Περιφέρειας και η νέα  Κυβέρνηση, να κάνουν ό,τι καλύτερο για την Αττική, τη χώρα και τους πολίτες και σ’ αυτήν την προσπάθεια, είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες». Απευθυνόμενος στον κ. Καραμάνο τόνισε ότι «θεωρώ ότι όλη αυτή η κουβέντα περί μνημονιακών ανατροπών δεν έχει πολύ μεγάλο νόημα, όταν ο ίδιος στην τοποθέτησή σας παραδέχεστε, ότι η αύξηση του αριθμού των μεταφερόμενων μαθητών από 11.000 σε 18.000 για τη σχολική χρονιά 2014-2015 προέκυψε, από τη νομοθετική ρύθμιση της προηγούμενης Κυβέρνησης τον περασμένο Σεπτέμβριο, η οποία κανείς δεν αμφιβάλλει, ότι έγινε καθυστερημένα. Έτσι κι αλλιώς ως Περιφέρεια, δεν είχατε το δικαίωμα, να αυξήσετε τον αριθμό των μαθητών, αν αυτό δεν υποστηριζόταν από το αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο», ενώ χαρακτήρισε την αυτοδιοίκηση ως ενδιάμεσο, καθώς ενώ έχει το βάρος της διενέργειας των διαγωνισμών για να προκύψουν φτηνές διαδρομές, που θα καλύψουν όλα τα παιδιά, δεν έχει ούτε τα νομοθετικά εργαλεία, ούτε τα χρήματα και προσπαθεί σ’ αυτόν τον διαμεσολαβητικό ρόλο να κάνει το καλύτερο δυνατό» και κατέληξε λέγοντας «Άρα, ήταν σωστή η πρόβλεψη του Νόμου του Καλλικράτη για την μεταφορά της αρμοδιότητας στους Δήμους που γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες των σχολείων τους».

Ακόμα επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια Επιτροπή, της οποίας το αποτέλεσμα είναι προκαθορισμένο, δηλαδή σαν σκοπό έχει τη μετεξέλιξη των μεταφορών με τη δημιουργία ενός δημοσίου φορέα. Αυτό είναι έξω απ’ τη λογική της παράταξης μας και είμαστε τελείως αντίθετοι στην προσπάθειά σας, να δημιουργήσετε ένα σύστημα μεταφοράς μαθητών, με την αγορά πούλμαν, την πρόσληψη οδηγών και τη δημιουργία συνεργείων συντήρησης και επισκευής αυτών». Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του επανέλαβε την άποψή του, ότι «η μεταφορά πρέπει να γίνεται ορθολογικά και βάσει των πραγματικών αναγκών. Τα χρήματα που δαπανά το κράτος ετησίως, θα μπορούσαν να γίνονται σχολεία, που είναι δίπλα στα παιδιά, για να μην χρειάζεται να μεταφέρονται». Τέλος τόνισε ότι «Οποιαδήποτε Επιτροπή συσταθεί απ’ την Περιφέρεια, μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα μπορεί να έχει, καθώς τη νομοθετική αρμοδιότητα την έχει η Κυβέρνηση».


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

One Response to “Νέο σύστημα  μεταφοράς μαθητών  υποσχέται από του χρόνου η Δούρου”

  1. Ο/Η Πανος λέει:

    Σε ποια χωρα της ευρωπης γινεται αυτο που γινεται στην Ελλαδα???? Ξερει κανεις να απαντηαει ΟΧΙ σε καμμια να σας απαντησω εγω. Χρηματα δεν εχουμε, αλλα διαγωνισμο θα βγαλουμε, νομιμες προμηθειες θα βγουν και την πληρωνουν οι αλλοι με το ΦΠΑ, Δημοτικα τελη κ Φοροι κλπ.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.