Συνέντευξη του Δημάρχου Σαρωνικού στο airetos.gr

Κοινωνική συνοχή, ανάπτυξη και ποιότητα ζωής

Ο Δήμος Σαρωνικού δημιουργήθηκε από τη συνένωση των Δήμων Καλυβίων Θορικού και Αναβύσσου και των Κοινοτήτων Κουβαρά, Σαρωνίδας, και Παλαιάς Φωκαίας. Είναι μια περιοχή με σπουδαίο φυσικό και πολιτιστικό πλούτο, αλλά και με ιδιαίτερες ανάγκες, λόγω του περιαστικού και αραιοκατοικημένου χαρακτήρα της.

Πριν από δύο περίπου χρόνια, αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου Σαρωνικού, έχοντας δεσμευθεί απέναντι στους συμπολίτες μας για την υλοποίηση ενός συγκεκριμένου, ρεαλιστικού προγράμματος. Παρά τις δυσκολίες, με κυριότερη την «αποψίλωση» της Αυτοδιοίκησης από πόρους και προσωπικό, έχουμε καταφέρει να ολοκληρώσουμε ή να δρομολογήσουμε πάνω από το 50% των δράσεων που είχαμε εξαγγείλει προεκλογικά.
Πρώτο μέλημα της Δημοτικής Αρχής ήταν η οικονομική εξυγίανση και το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου, ως βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματός μας. Το 2011, με την συνένωση του Καλλικράτη, οι οφειλές του Δήμου Σαρωνικού ανέρχονταν σε 14,5 ευρώ. Σήμερα το χρέος έχει μηδενιστεί, ενώ το 2015 ο Δήμος παρουσίασε για πρώτη φορά πλεόνασμα 100.000 ευρώ. Με ακόμη μεγαλύτερο πλεόνασμα αναμένεται ότι θα κλείσει και η φετινή χρονιά. Οι πόροι αυτοί επιστρέφουν στους πολίτες, με τη μορφή μικρών έργων σε κάθε γειτονιά, αλλά και με τη διαρκή αναβάθμιση των δομών και των υπηρεσιών μας, ειδικά στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας.
Η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής. Η πρώτη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφορούσε την ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου, το οποίο σήμερα εξυπηρετεί περισσότερες από 200 οικογένειες. Ο Δήμος μας, επίσης, έχει τεθεί επικεφαλής της Κοινωνικής Σύμπραξης Π.Ε. Ανατολικής Αττικής για την υλοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος ΤΕΒΑ, μέσω του οποίου διανέμονται τρόφιμα και άλλα υλικά σε οικονομικά αδύναμους πολίτες σε 12 Δήμους. Παράλληλα, εφαρμόζουμε κοινωνικό τιμολόγιο στην ύδρευση, παρέχουμε πρόγραμμα δωρεάν προετοιμασίας υποψηφίων για ένταξη σε αστυνομικές σχολές και ΤΕΦΑΑ, ενώ ενισχύουμε διαρκώς τις υπηρεσίες μας στους τομείς της υγείας και της φροντίδας παιδιών. Διαθέτουμε επτά βρεφονηπιακούς σταθμούς, στους οποίους φιλοξενούνται φέτος τα παιδιά όλων των οικογενειών που έκαναν αίτηση, ενώ κατασκευάζουμε ακόμα έναν στον Κουβαρά.
Ένας εξίσου σημαντικός τομέας δράσης είναι αυτός της ενίσχυσης των υποδομών του Δήμου, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των κατοίκων, αλλά και να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του τόπου στα επόμενα χρόνια. Με αυτό το σκεπτικό έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής και προχωρούμε στην κατασκευή 11 μεγάλων έργων, συνολικού ύψους 13 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προωθούμε μόνιμη λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας, αυτό του αποχετευτικού.
Ο Δήμος Σαρωνικού έχει παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση για την κατασκευή Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων κλειστού τύπου, Πράσινου Σημείου και Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη ΒΙΟΠΑ Καλυβίων. Πρόκειται για ένα έργο υψηλών περιβαλλοντικών προδιαγραφών, το οποίο θα λύσει οριστικά το πρόβλημα της αποχέτευσης, αλλά και το πρόβλημα της διαχείρισης των 10.000 τόνων πράσινων απορριμμάτων που παράγει ετησίως ο Δήμος μας, ενώ θα δημιουργήσει και σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους δημότες, μέσω της μείωσης του κόστους αποχέτευσης, της επαναχρησιμοποίησης του νερού κ.α.
Τέλος, ως Δημοτική Αρχή επιδιώκουμε συστηματικά να συμβάλουμε στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην περιοχή, με δράσεις που στηρίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και προωθούν την άνθιση νέων, βιώσιμων επιχειρηματικών δράσεων. Επίκεντρο της στρατηγικής μας είναι η αξιοποίηση του τουριστικού και πολιτιστικού κεφαλαίου που διαθέτει η περιοχή μας. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τουριστικής προβολής, με νέα οπτική ταυτότητα για το Δήμο, το οποίο περιλαμβάνει δράσεις για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και των φυσικών πλεονεκτημάτων του τόπου. Επίσης, διεκδικούμε να περάσει η εκμετάλλευση των αιγιαλών στο Δήμο Σαρωνικού, εξασφαλίζονται την ελεύθερη πρόσβαση των Δημοτών μας σε αυτές.
Έχοντας ήδη υλοποιήσει ένα μεγάλο μέρος των δεσμεύσεών μας απέναντι στους συμπολίτες μας, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών μας. Συνεχίζουμε με συνέπεια, επιμονή και διάθεση συνεργασίας με όλες τις δυνάμεις του τόπου.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.