Στις καλένδες το έργο «Βελτίωση και εκσυγχρονισμός του αλιευτικού καταφυγίου Παλαιάς Φώκαιας»

Μετά από ένα μήνα θα συζητηθεί και πάλι στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.), το  έργο  «Βελτίωση και εκσυγχρονισμός του αλιευτικού καταφυγίου Παλαιάς Φώκαιας» και αφού προηγουμένως πραγματοποιηθεί μελέτη αποτύπωσης των αρχαιολογικών ευρημάτων του υποθαλάσσιου χώρου του λιμένα Παλαιάς Φώκαιας. Το θέμα συζητήθηκε στο Κ.Α.Σ. την Τρίτη 2 Ιουνίου 2015, συζητήθηκε το θέμα και λήφθηκε η απόφαση αυτή η οποία ουσιαστικά παραπέμπει στο απροσδιόριστο μέλλον την έναρξη των εργασιών. Από την μελέτη αποτύπωσης που θα πραγματοποιήσει η Εφορία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, θα εξαρτηθεί η έναρξη των εργασιών ή όχι. Σε κάθε περίπτωση και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά δεν προβλέπεται ότι θα ξεκινήσουν τα έργα πριν από τον προσεχή Οκτώβριο.  

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Σαρωνικού στη συνεδρίαση  του Κ.Α.Σ., στην οποία προέδρευε η κα Λίνα Μενδώνη, Πρόεδρος του Κ.Α.Σ. και Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΤ, παρευρέθηκαν από πλευράς Δήμου Σαρωνικού ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Σωφρόνης, ο Αντιδήμαρχος κ. Ηλίας Μπουκοβάλας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πέτρος Φιλίππου ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων κ. Ιωάννης Ασπρουλάκης, η Προϊσταμένη του τμήματος Υδραυλικών και Λιμενικών Έργων κα Τερέζα Αφραταίου, η Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων κα Αγγελική Σίμωσι,  εκπρόσωπος του γραφείου το οποίο εκπόνησε τη μελέτη για το έργο του αλιευτικού καταφυγίου Παλαιάς Φώκαιας και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μανώλης Τσαλικίδης, συζητήθηκαν ενδελεχώς όλα τα θέματα τεχνικής φύσεως.

Τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης παρουσίασαν αναλυτικά τη ζωτικής σημασίας ανάγκη υλοποίησης του έργου βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του αλιευτικού καταφυγίου. Πρόκειται για έργο το οποίο θα συμβάλλει στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής, καθώς ωφελούμενοι θα είναι οι επαγγελματίες αλιείς αλλά και συνολικά η τοπική επιχειρηματικότητα. Ο κατά κοινή ομολογία αναγκαίος εκσυγχρονισμός του καταφυγίου θα τονώσει την τοπική οικονομία, καθώς θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης αλλά και θα διασφαλίσει τον ασφαλή ελλιμενισμό των επαγγελματιών αλιέων.

Το Κ.Α.Σ, αφού άκουσε όλες τις εισηγήσεις των άμεσα εμπλεκομένων φορέων, ζήτησε από την Προϊσταμένη της Ε.Ε.Α. κα Σίμωσι να πραγματοποιηθεί εντός χρονικού διαστήματος 1 μήνα, μελέτη αποτύπωσης των αρχαιολογικών ευρημάτων του υποθαλάσσιου χώρου του λιμένα Παλαιάς Φώκαιας και να επανεξετασθεί το θέμα μετά την ολοκλήρωσή της.

Ήδη, από τη Δευτέρα 8 Ιουνίου, αρχαιολόγοι-δύτες της Ε.Ε.Α., μετά τις οδηγίες και την άμεση ανταπόκριση της προϊσταμένης κα. Σίμωσι, βρίσκονται στην περιοχή της Παλαιάς Φώκαιας και συντάσσουν τη μελέτη αποτύπωσης, ώστε να προχωρήσει το σημαντικό έργο της βελτίωσης του αλιευτικού καταφυγίου.

Προκειμένου να ολοκληρωθούν άμεσα οι απαιτούμενες ενέργειες, ο Δήμος Σαρωνικού ανέλαβε να καλύψει τη διαμονή και τη μεταφορά από το ξενοδοχείο και προς το λιμάνι των αρχαιολόγων. Το ξενοδοχείο «Μαύρο Λιθάρι» φιλοξενεί τους αρχαιολόγους, που εργάζονται στην περιοχή, αποδεικνύοντας στην πράξη τη δυνατότητα συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με στόχο το δημόσιο συμφέρον.

Ο Δήμος Σαρωνικού ευχαριστεί όλους τους φορείς για την άμεση ανταπόκριση και την απαιτούμενη ευαισθητοποίηση στο ιδιαίτερα σημαντικό αυτό έργο, το οποίο θα αλλάξει την επιχειρηματική φυσιογνωμία της περιοχής, συμβάλλοντας συνολικά στην ανάπτυξη του Δήμου Σαρωνικού. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται επίσης στην ανάγκη προστασίας και ανάδειξης των ευρημάτων αλλά και τη συμβολή της Ε.Ε.Α. στην καταγραφή του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.