Σε σημείο καμπής η κυβέρνηση

Ανδρέας Πετρουλάκης ΚαθημερινήΤα φαινόμενα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του βρίσκονται σε καμπή. Με την έννοια ότι έφτασαν στην κορυφή και τώρα έχει αρχίσει η κατηφόρα, που δεν είναι πάντα ευκολότερη από την ανηφόρα. Ή, αν θέλετε, τέλειωσαν πια οι παρελάσεις και οι βόλτες σε λεωφόρους που επιτρέπουν το άνετο περπάτημα με τα σκαρπίνια και τις στάσεις στις βιτρίνες, και τώρα μπήκαν σε κακοτράχαλα μονοπάτια και στενωπούς, δίχως μάλιστα κατάλληλο εξοπλισμό. Που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα ο Αλ. Τσίπρας και οι δικοί του θα καταφέρουν να ξαναβγούν σε ομαλό και ασφαλτοστρωμένο δρόμο για να συνεχίσουν αρειμάνιοι και ευθυτενείς την πορεία τους. Αρα δεν πρέπει να αποτελέσει έκπληξη μία ενδεχόμενη κατάρρευσή τους και η διενέργεια εκλογών κάποια στιγμή, ακόμη και μέσα στο 2016.

Τα πράγματα βέβαια δεν είναι τόσο απλά, και θα παίξουν ρόλο και αρκετοί άλλοι παράγοντες για να συμβεί το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Ομως είναι πολλά αυτά που γίνονται και οδηγούν στις ανάλογες σκέψεις ή και εκτιμήσεις. Με πρώτο και βασικότερο ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλγει, όπως έθελγε πριν από μερικούς μήνες, και η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι πια τόσο αποτελεσματική όσο στο πρόσφατο παρελθόν. Εδωσαν πολλές υποσχέσεις που δεν μπορούσαν εκ των πραγμάτων να εκπληρώσουν, είπαν πολλά ψέματα που αποκαλύφθηκαν, σπίλωσαν και λάσπωσαν πολλούς με πολύ άγριο τρόπο, έπεσαν τραγικά έξω σε εκτιμήσεις τους, αποδείχθηκαν πολύ γρήγορα ανεδαφικά τα σχέδιά τους, προκάλεσαν πολλές συμφορές στην καθημερινότητα των πολιτών αυτοί οι άνθρωποι, και τώρα όλα γυρίζουν «μπούμεραγκ». Οι ημέρες του κρασιού και των ρόδων τελείωσαν.

Οι ενδείξεις είναι σαφείς. Με αφορμή το ασφαλιστικό οι αντιδράσεις κλιμακώνονται, και σίγουρα συντελεί σε αυτό η συμπεριφορά των κυβερνητικών σε διάφορους τομείς, ιδιαίτερα για την προσπάθειά τους να ελέγχουν πλήρως το κράτος και για τη στελέχωση του Δημοσίου με κομματικούς και συγγενείς αμφίβολης ποιότητας. Ετσι, οι πάντες σχεδόν κατεβαίνουν στους δρόμους και σε απεργίες. Οι ναυτικοί, οι ψαράδες, οι αγρότες, οι επιστήμονες, οι καταστηματάρχες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες πάσης φύσεως, η ΓΣΕΕ, ακόμη και οι δημόσιοι υπάλληλοι που γενικά θεωρούνται ευνοημένοι. Η δυσαρέσκεια είναι διάχυτη και απλώνεται με γοργούς ρυθμούς.

Παράλληλα σφίγγει η θηλιά από την πλευρά των δανειστών. Οι τελευταίες δηλώσεις από πολλούς ξένους αξιωματούχους δείχνουν ότι η υπομονή τους εξαντλείται, ίσως και να εξαντλήθηκε.

Εως τώρα έδειχναν ανοχή, είτε γιατί δεν υπήρχε εναλλακτική πολιτική επιλογή, είτε γιατί περίμεναν ότι μία αριστερή, έστω «αλά γκρέκα» κυβέρνηση θα μπορούσε να εκπληρώσει τους δύσκολους όρους του μνημονίου, είτε γιατί δεν ήθελαν να ασχολούνται συνεχώς με την Ελλάδα, καθώς τα άλλα προβλήματα της Ευρώπης είναι μεγαλύτερα, για λόγους γεωπολιτικούς. Ωστόσο διαπιστώνουν ότι η αριστερή κυβέρνηση «αλά γκρέκα» καθυστερεί, παλινωδεί, δεν δείχνει διάθεση να προωθήσει καίριες μεταρρυθμίσεις, επιχειρεί να αλώσει πλήρως το κράτος, επιμένει στον λαϊκισμό, αρνείται να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Οι αυξανόμενες πιέσεις που ασκούν προοιωνίζονται νέα κρίση στις σχέσεις τους με την Αθήνα.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί το γεγονός της πολιτικής απειλής για την κυβέρνηση, που ακούει στο όνομα Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι τάσεις συσπείρωσης γύρω του από τους οπαδούς του «Ναι» και πιθανούς άλλους που έχουν απογοητευθεί από τις επιδόσεις της κυβέρνησης είναι φανερές. Η δε εκλογή του αφαίρεσε από τον Αλ. Τσίπρα κάθε πιθανότητα να βρει «αποκούμπι» σε άλλα κόμματα της σημερινής πολιτικής σκηνής. Αρα η χώρα βαδίζει σε αναμέτρηση πολλών μορφών, που δεν αποκλείεται να καταλήξουν σε κυβερνητική κρίση. Εξ ου και ο Γιάνης Βαρουφάκης έσπευσε, πρώτον, να υψώσει τείχη υπεράσπισης για τον εαυτό του, δεύτερον, να αποδομήσει έντεχνα τον πρωθυπουργό, μεταξύ άλλων…

Η Καθημερινή. TΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΑΓΚΟΥ


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.