Σε ημερίδα με θέμα τη «Δημιουργία-Αδειοδότηση-Λειτουργία Πράσινων Σημείων» συμμετείχε ο Δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Σωφρόνης

hmerida_prasina simeiaΣε Ημερίδα με θέμα τη δημιουργία Πράσινων Σημείων αλλά και τις διαδικασίες αδειοδότησης και ορθής λειτουργίας συμμετείχε την Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016 ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Γιώργος Σωφρόνης.

Την ημερίδα διοργάνωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, ο ΦΟ.Δ.Σ.Α.,  υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

dhmarxos sarwnikouΠαρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννη Τσιρώνη, η εκδήλωση απευθυνόταν σε Δημάρχους, Περιφερειάρχες, Δημοτικούς και Περιφερειακούς Συμβούλους και αφορούσε το μείζον θέμα της δημιουργίας Πράσινων Σημείων. Πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο η Ελλάδα είναι πολύ πίσω, δεν έχει δημιουργηθεί ούτε ένα Πράσινο Σημείο, παρά το γεγονός ότι προβλέπονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Στερεών Αποβλήτων και της Αττικής αλλά και των υπολοίπων Περιφερειών.

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού, προσβλέποντας στην επίλυση του τεράστιου θέματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, ένα θέμα το οποίο ταλαιπωρεί τους κατοίκους εδώ και δεκαετίες και γίνεται ολοένα και πιο έντονο τα τελευταία χρόνια, λόγω και της αύξησης των μόνιμων κατοίκων, συμμετείχε στην Ημερίδα προκειμένου να ενημερωθεί για καλές πρακτικές και να προτείνει λύσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα αυτό.

«Τα Πράσινα Σημεία είναι μια αποδοτική ευρωπαϊκή τακτική, η οποία αποδίδει τόσο σε μείωση των στερεών και ογκωδών απορριμμάτων, ενώ παράλληλα αποτελεί και τρόπο εξοικονόμησης πόρων. Συγχρόνως, η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι ειδικά σε δυσμενείς οικονομικές συνθήκες όπως αυτή που διανύουμε, μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να αποτελέσει ένα επιπλέον μέσο αντιμετώπισης της ανεργίας. Στον Δήμο Σαρωνικού έχουμε ήδη προχωρήσει στον τερματισμό της χρήσης των παλαιών χωματερών των Καλυβίων και της Παλαιάς Φώκαιας. Ο εργολάβος αποκατάστασης των χωματερών έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες, από τα Καλύβια. Έχουμε παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο τη Μελέτη Διαχείρισης Απορριμμάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από ειδικές μετρήσεις του όγκου απορριμμάτων που παράγουμε, προτείνοντας ήδη τη δημιουργία Πράσινου Σημείου στον Δήμο μας. Συγκεκριμένα, προτάθηκε ο χώρος δίπλα στον παλιό ΧΑΔΑ Καλυβίων, χώρος ο οποίος ενδείκνυται για Πράσινο Σημείο. Επιπροσθέτως, η προμελέτη έλαβε υπόψη της το μεγάλο όγκο κλαδεμάτων και πράσινων απορριμμάτων που παράγουμε στον Δήμο μας, και γι΄αυτό προτείναμε τη λύση της κομποστοποίησης στον ίδιο χώρο. Με άλλα λόγια, παρουσιάσαμε τη δημιουργία ενός Πράσινου Σημείου με εκτεταμένη χρήση και ορθή περιβαλλοντική λειτουργία, καλύπτοντας ποικίλες ανάγκες του Δήμου μας στον τομέα των απορριμμάτων.

Συνεχίζοντας την προσπάθεια για καλλιέργεια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης αλλά και παροχής εναλλακτικών λύσεων, τοποθετήσαμε σε όλα τα δημοτικά καταστήματα κάδους συλλογής ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού υλικού, μικρού μεγέθους, ενώ η εταιρεία με την οποία συνεργαζόμαστε παρέχει και τη δυνατότητα κατ’ οίκον παραλαβής μεγάλων ηλεκτρικών συσκευών. Επιπλέον, συνεχίζεται η ανακύκλωση με τους μπλε κάδους. Αναγνωρίζουμε, ότι ο πολίτης πολλές φορές δε θέλει να επιβαρύνει το περιβάλλον και δεν επιθυμεί να δημιουργήσει παράνομες χωματερές αλλά αναγκάζεται λόγω έλλειψης σημείων απόθεσης. Αυτή την απάντηση εργαζόμαστε να δώσουμε. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα τεράστιο θέμα το οποίο απασχολεί όλους μας και επιζητούμε τις καλύτερες λύσεις», είναι η τοποθέτηση του Δημάρχου Σαρωνικού κ. Σωφρόνη.

Τι είναι το Πράσινο Σημείο:

Το Πράσινο Σημείο είναι ένας χώρος, όπου ο κάθε πολίτης θα μπορούσε να μεταφέρει διάφορα ογκώδη υλικά, προς επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση. Έπιπλα, μεταλλικά αντικείμενα, ρούχα, σκεπάσματα ή χαλιά, παιδικά παιχνίδια, ένα χαλασμένο ποδήλατο, σπασμένες κρεμάστρες, σκληρά πλαστικά που δεν είναι συσκευασίες (π.χ. μια σπασμένη λεκάνη), είναι ορισμένα από τα είδη που θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν. Στο Πράσινο Σημείο, που θα είναι ένας δημοτικός χώρος, θα μπορούσε να γίνεται και συγκέντρωση ανάλογων υλικών από τις υπηρεσίες του δήμου, με σκοπό να μοιραστούν μετά στα διάφορα ρεύματα ανακύκλωσης.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.