Ριζική αναθεώρηση του Καλλικράτη, εξήγγειλε η κυβέρνηση μέσω των προγραμματικών δηλώσεων

Στις προγραμματικές δηλώσεις ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην Αυτοδιοίκηση  προανήγγειλε  τη διαδικασία άμεσης διαβούλευσης όπου στόχος θα είναι η ριζική αναθεώρηση του Καλλικράτη.

Στο πλαίσιο της ριζικής διοικητικής μεταρρύθμισης κομβικό ρόλο έχει η με κάθε τρόπο στήριξη της Αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργούμε νέο θεσμικό πλαίσιο μέσα από τη ριζική αναθεώρηση του «Καλλικράτη». Ξεκινάμε αμέσως τις διαδικασίες μίας ευρείας διαβούλευσης, με παρεμβάσεις σε όλο το εύρος αρμοδιοτήτων και διάρθρωσης του «Καλλικράτη» μέχρις ότου ολοκληρωθεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο.
Να θυμίσουμε ότι τον Ιούνιο του 2013 στην παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τη Δημόσια Διοίκηση εξηγώντας το σχέδιό του, ο κ. Τσίπρας είχε πει πως στην Ελλάδα ο μέσος πρωτοβάθμιος Καλλικρατικός ΟΤΑ έχει 34.780 κατοίκους και έκταση 406 τετρ.χλμ, «τη στιγμή που οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην ΕΕ 27 είναι 5.630 κάτοικοι και 50 τετρ.χλμ περίπου» και σημείωσε: «Επομένως, στόχος μας θα είναι η χωροταξική αποκλιμάκωση των ΟΤΑ, έτσι ώστε να καλυφθεί το τεράστιο σημερινό έλλειμμα πρωτογενούς δημοκρατίας που υπάρχει στη χώρα μας». 
Εάν η κυβέρνηση επιμείνει σ΄ αυτή τη θέση του 2013, αυτό σημαίνει το σπάσιμο Καλλικρατικών Δήμων, σε μικρότερους και ενδεχομένως στην επαναφορά του προ Καλλικράτη αριθμού των ΟΤΑ. Στην περίπτωση του Σαρωνικού, αυτό μεταφράζεται στην δημιουργία τουλάχιστον δύο Δήμων και ακόμα δημιουργία δύο Δήμων στη Λαυρεωτική.  

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.