Πατούλης: Με το διορισμένο γραμματέα, καταργούν το δήμαρχο

Την έντονη αντίδραση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη έχει προκαλέσει η πρόθεση του ΥΠΕΣΔΑ να προχωρήσει στη θέσπιση θέσης Διοικητικών και Αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας.
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Γ. Πατούλης «Καμία Κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν τόλμησε να καταργήσει το θεσμό του Δημάρχου» και ρωτά αν «γνωρίζει ο κ. Τσίπρας ότι κάποιοι επιχειρούν να καταργήσουν τη λαϊκή βούληση, με διορισμένο γραμματέα;»

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αν θεσπισθεί μια τέτοια πρόταση «η Ελλάδα γυρίζει πολλά χρόνια πίσω». Λόγω της σοβαρότητας του θέματος πραγματοποιείται έκτακτη σύγκληση Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου για να συζητηθεί το θέμα».
Τι προβλέπει η παρανοϊκή πρόταση
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και με τη παρουσία του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Γ. Μπαλάφα συζητήθηκε η τροποποίηση του άρθρου 6 του νόμου Ν.4369/2016 «Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, βαθμολογική διάρθρωση θέσεων, συστήματα αξιολόγησης, προαγωγών και επιλογής Προϊσταμένων (διαφάνεια – αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης) και άλλες διατάξεις».
Σύμφωνα με τη πρόταση που κατατέθηκε «συνιστώνται θέσεις Διοικητικών και Αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας οι οποίοι τίθενται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας των υπηρεσιών του Δήμου, των οποίων και προΐστανται. Χαρακτηριστικά η πρόταση αναφέρει ότι «αναλαμβάνουν την εκτέλεση και διοικητική εφαρμογή της πολιτικής του αρμόδιου για διορισμό οργάνου».
Στην ουσία, αν θεσμοθετηθεί μια τέτοια πρόταση, αφαιρείται η δυνατότητα άσκησης των καθηκόντων του δημάρχου, των αντιδημάρχων και των γενικών γραμματέων και επιβάλλονται Διοικητικοί Γραμματείς και Αναπληρωτές Διοικητικοί Γραμματείς.
Ειδικότερα, με το επιχειρούμενο σχέδιο παύει ο δήμαρχος να είναι και προϊστάμενος και επικεφαλής όλων των υπηρεσιών του δήμου και τίθεται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας ο Διοικητικός και Αναπληρωτής Διοικητικός Γραμματέας, ο οποίος δεν είναι αιρετός, ούτε υπόκειται σε έλεγχο από το λαό για τις πράξεις και τις αποφάσεις του.
Ουσιαστικά μιλάμε για κατάργηση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης έτσι όπως τον γνωρίζουμε. Πλέον η γνώμη των πολιτών μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και παραδίδεται η Διοίκηση των Δήμων σε διορισμένους κρατικούς υπαλλήλους. 

 

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

One Response to “Πατούλης: Με το διορισμένο γραμματέα, καταργούν το δήμαρχο”

  1. Ο/Η gkoyfas λέει:

    Σωστή κίνηση Όταν από το 2010 προσπαθώ να βρώ δίκιο στο Δήμου Σαρωνικόκαι το μόνο που σκέφτονται πος θα με μου φάνε τα λευτα Καλά να πάθουν μόνη βγάζουν τα μάτια τους και δεν θα έχουν και τη στήριξή τον δημοτών άσε που θα γλιτώσουμε και τη ρεμούλα του φαγοπότι που γίνετε

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.