Παραλειπόμενα της πολιτικής ζωής του Σαρωνικού, με επίκεντρο το Κ.Ε.Λ.

Η χωροθέτηση του Κ.Ε.Λ Σαρωνικού μονοπώλησε τις πολιτικές εξελίξεις στον Δήμο μας το τελευταίο διάστημα και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Μετά από μια δεκαπενταετία που ο τόπος ταλανίζεται από αυτό το περιβαλλοντικό πρόβλημα και η πολιτική ηγεσία συλλήβδην αποδεικνύεται ΑΝΙΚΑΝΗ να το επιλύσει, τότε είναι λογικό, όταν επανέρχεται στην δημοσιότητα το θέμα να αποτελεί κορυφαίο γεγονός και να μονοπωλεί. Εκείνο που δεν είναι φυσιολογικό, είναι να εμφανίζονται ως επικριτές του Δημάρχου, που αποφάσισε (επιτέλους) να το διαχειριστεί, αυτοί που έθαψαν το αποχετευτικό την τελευταία 15ετία στα βοθρολυματικά ψεύδη τους.   

Δικαίωση για την απόρριψη της Ψυττάλειας

Θα ζήσουμε με τους βόθρουςΕπί 5 χρόνια φωνάζαμε σε όλους τους τόνους, ότι λύματα του Σαρωνικού στην Ψυττάλεια δεν θα φτάσουν ΠΟΤΕ. Όποιος αμφισβητεί την εμμονή μας σ΄ αυτήν την πρόβλεψη, μπορεί να ανατρέξει στα δημοσιεύματα της έντυπης και ηλεκτρονικής έκδοσης του Αττικού Παρατηρητή για να το διαπιστώσει. Και δεν το είχαμε υποστηρίξει μόνο εμείς, αλλά και πολλοί άλλοι, όπως: Η Επιτροπή πολιτών για το ΚΕΛ του Δήμου Σαρωνικού, η τότε Επικεφαλής της μειοψηφίας κα Χριστίνα Χριστοφάκη, η τότε Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Τσιακάλου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Βολάκος κ.α.

Τότε, το σταλινικό δημοτικό καθεστώς του Φιλίππου, μετά των Τσαλικίδη, Τζιβίλογλου κ.λπ. μας έβριζαν και μας κατηγορούσαν ότι θέλουμε να σαμποτάρουμε το έργο, για να μην επιλυθεί το αποχετευτικό!!! Αυτή ήταν η αντίδρασή του δημοτικού θιάσου, μπροστά στην οφθαλμοφανέστατη απάτη με την οποία προσπάθησε να καλύψει την αποτυχία και την ανικανότητά του.

Η «επιλογή» Ψυττάλεια ψηφοθηρική ντρίμπλα του Βορίδη

Βορίδης Φιλίππου ΤσαλικίδηςΗ «επιλογή» της μεταφοράς των λυμάτων στην Ψυττάλεια, δεν υπήρξε ποτέ επιλογή των υπεύθυνων τεχνικών της ΕΥΔΑΠ, αλλά ψηφοθηρική ντρίμπλα του τότε Υπουργού ΠΕΚΑ Μάκη Βορίδη, ενόψει των εκλογών του 2012, την οποία εκμεταλλεύτηκε προθύμως το καθεστώς Φιλίππο-Τσαλικιδικαίων, για να ξεγλιστρήσει από το αδιέξοδο που είχε οδηγήσει το αποχετευτικό μετά την επιλογή της Γερακίνας.

 

Συνεδρίαση Δ.Σ. κόλαφος για τον Τσαλικίδη

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 6/7/2016 υπήρξε κόλαφος για τον Τσαλικίδη. Γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο μας ότι ο Μανώλης Τσαλικίδης μπορεί να είναι αδίστακτος, σε ότι αφορά τις επιλογές του να αναρριχηθεί στην τοπική εξουσία, αλλά ανόητος δεν είναι. Τροποποιούμε αυτή την άποψη ως προς το δεύτερο σκέλος της. Προσπάθησε ανεπιτυχώς να επιχειρηματολογήσει κατά της χωροθέτησης του Κ.Ε.Λ. στο ΒΙΟ.ΠΑ. με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που υποστήριζε την χωροθέτηση του Κ.Ε.Λ. στη Γερακίνα. Βασίστηκε στην λογική του «πόσοι θα θυμούνται τι έλεγα το 2011;» ξεπερνώντας κάθε όριο αμετροέπειας και ψεύδους.

Πολιτικό ξεδόντιασμα του Τσαλικίδη

Έχουμε ξεδοντιάσει τον Τσαλικίδη πολλάκις, για τις περισσότερες επιλογές του (δείτε εδώ), οι οποίες διακατέχονται από σκοπιμότητα και απολύτως προσωπικά κίνητρα. Θα το ξανακάνουμε και σήμερα, γιατί αντί να σιωπά, θέλει να αναδειχτεί ως «ηγέτης» του «αγώνα» ενάντια στο Κ.Ε.Λ. στο ΒΙΟ.ΠΑ Καλυβίων.

Αποστομωτική απάντηση από τον Γ/Δ της ΕΥΔΑΠ

Συνεδρίαση ΔΣ Σαρωνικού ΚΕΛΤον Γενικό διευθυντή της ΕΥΔΑΠ κ. Βουγιουκλάκη, ο οποίος παρουσίασε την πρόταση της για το Κ.Ε.Λ., ρώτησε ειρωνικά ο Τσαλικίδης: Πότε διαπίστωσε η ΕΥΔΑΠ ότι δεν θα δεχόταν τα λύματα του Σαρωνικού και των υπολοίπων Δήμων; Πριν δυόμιση χρόνια απάντησε ο Γενικός Διευθυντής. Δυόμιση χρόνια λοιπόν, ο Φιλίππου και ο Τσαλικίδης τάιζαν σανό τους δημότες, αποδεδειγμένα πλέον και με την σφραγίδα της ΕΥΔΑΠ.

Κατηγόρησε τον Γενικό Διευθυντή ότι πολιτικολογεί, για να εισπράξει την απάντηση, ότι πολιτική έκαναν όσοι υποστήριζαν (και υποστηρίζουν ακόμα) την Ψυττάλεια.  

Απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο ο Τσαλικίδης είπε: 1. «Προσπαθείτε να κρύψετε το ΚΕΛ στο πράσινο». 2. «Δεν υπάρχει επιστημονική επάρκεια». 3. «Δεν υπάρχει αξιοπιστία» 4. «Δεν έχετε την πολιτική νομιμοποίηση από τον κόσμο των Καλυβίων». 5. «Εκλεγήκατε με πρόταση να πάτε τα λύματα στην Ψυττάλεια».

Ας επαναφέρουμε στην μνήμη μας την πολιτική Τσαλικίδη:

  1. Στις μακέτες του Τσαλικίδη για το Κ.Ε.Λ. της Γερακίνας, παρουσίαζε παιδάκια που έκαναν ποδήλατο γύρο από τις δεξαμενές. Μόνο χρυσόψαρα δεν είχε βάλει μέσα να κολυμπούν. Τώρα το Κ.Ε.Λ. του ΒΙΟ.ΠΑ. «κρύβεται» στο πράσινο!!!
  2. Στα περί επάρκειας της μελέτης. Ο μελετητής που είχε συντάξει τη μελέτη της Γερακίνας, είχε κάνει αντιγραφή σχετικής μελέτης που αφορούσε την Ερμούπολη της Σύρου. Ούτε το όνομα της πόλης δεν είχε αλλάξει και αντί να γράφει Παλαιά Φώκαια, έγραφε Ερμούπολη. Τέτοια προχειρότητα. Την «επιστημονική επάρκεια» των μελετητών του Τσαλικίδη, επιβεβαιώνει και η απάντησή τους στην ερώτηση δημοτών, αν θα είχαν πρόβλημα οι κάτοικοι που απείχαν 200 μέτρα από την Γερακίνα και αυτοί είπαν: «Είσαστε άτυχοι που θα ζείτε κοντά στο ΚΕΛ».
  3. Την «αξιοπιστία» του συνεργάτη του κ. Τσαλικίδη, Γενικού Δ/ντη της ΕΥΔΑΠ Πάσιου επιβεβαιώνει το γεγονός ότι, τον Νοέμβριο του 2011 υποστήριζε την χωροθέτηση του Κ.Ε.Λ. στη Γερακίνα και την αδυναμία μεταφοράς των λυμάτων και λίγους μήνες αργότερα υποστήριζε την μεταφορά τους στην Ψυττάλεια, κατ΄ εντολή του πολιτικού προϊσταμένου του, Υπουργού Μάκη Βορίδη.
  4. Όταν υπενθύμιζαν στον Τσαλικίδη ότι δεν είχε την «πολιτική νομιμοποίηση» από τον κόσμο της Φώκαιας, αφού το Τοπικό Συμβούλιο  είχε καταψηφίσει την πρόταση για την Γερακίνα, απαντούσε: «Την Φώκαια δεν την εκπροσωπεί το Τοπικό Συμβούλιο αλλά εγώ»!!!.
  5. Εκλέχτηκε το 2010, υβρίζοντας και λοιδορώντας την κα Χριστοφάκη, για την θέση της υπέρ του Κ.Ε.Λ. στη Γερακίνα και 3 μήνες μετά εισηγήθηκε Κ.Ε.Λ. 200 μέτρα από τον οικισμό της Φώκαιας.

Από πού να τον πιάσεις τον Τσαλικίδη, μπάζει από παντού.

Ο Τζιβίλογλου των «μεμονωμένων πράξεων»

ΤζιβίλογλουΩς ιδιαίτερα τραγική περίπτωση πρέπει να χαρακτηριστεί ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γιώργος Τζιβίλογλου. Ο άνθρωπος που είχε ενδιαφερθεί την προηγούμενη τετραετία, μόνο για την αξιοποίηση της περιουσίας του, κατασκευάζοντας μεμονωμένες πολεοδομικές πράξεις, για να εγκατασταθεί Σούπερ Μάρκετ και να κλείσουν και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις της Αναβύσσου. Ο Αντιδήμαρχος που αντάλλασσε οικόπεδα στην παραλιακή (Μαύρο Λιθάρι), μετατρέποντάς τα από κοινόχρηστα σε οικοδομήσιμα και τούμπαλιν. Αυτός που έλεγε ότι η Γερακίνα είναι «υποβαθμισμένη περιοχή» και ότι το Κ.Ε.Λ. στην Παλαιά Φώκαια θα την «αναβάθμιζε». Ως Πρόεδρος της Ποιότητας Ζωής του Δήμου, που επεξεργάστηκε την χωροθέτηση του Κ.Ε.Λ. βιομηχανικών λυμάτων στο ΒΙΟ.ΠΑ. των Καλυβίων, καταψήφισε την πρόταση του Δημάρχου για το Κ.Ε.Λ. μη τοξικών οικιακών λυμάτων στο ΒΙΟ.ΠΑ.!!! Εδώ και η ιατρική σηκώνει ψηλά τα χέρια και εναποθέτει την ίαση στα χέρια του Κυρίου.

Η κα Ράπτη στις αγωνιστικές επάλξεις ενάντια στο Κ.Ε.Λ., ουραγός του Φιλίππου

Αγγελική ΡάπτηΗ Δημοτική Σύμβουλος κα. Αγγελική Ράπτη, έχει ένα θέμα με τους «ειδικούς» τους οποίους έχει συμβούλους και τους επικαλείται συχνά πυκνά, αλλά κυρίως έχει σοβαρό πρόβλημα με την αριθμητική, αν και γιατρίνα. Και είναι φυσικό, αφού παίρνει γραμμή από τον Φιλίππου, ο οποίος χρόνια τώρα έχει πάρει διαζύγιο και από την αριθμητική και από την λογική.

Γιατί, χρειάζεται ένα έργο αποχέτευσης 150.000 κατοίκων αφού ο Δήμος έχει 35.000 κατοίκους, ρώτησε η κα Ράπτη; Ας πει κάποιος στην Δημοτική Σύμβουλο, ότι 35.000 είναι οι μόνιμοι κάτοικοι, 32.000 είναι οι κατοικίες που υπάρχουν σε όλο το Σαρωνικό και για κάθε κατοικία υπολογίζονται τέσσερα (4) άτομα, άρα 128.000 κάτοικοι. Στην προοπτική των 40 χρόνων που προγραμματίζεται το έργο, μάλλον λίγοι είναι οι 150.000 κάτοικοι της μελέτης, η οποία βέβαια είναι η ίδια με αυτήν της Γερακίνας αλλά και της Ψυττάλειας.

Δεν ξέρει η κα Ράπτη, ότι οι κατοικίες που θα συνδεόντουσαν στον αγωγό της Ψυττάλειας, αν γινόταν τελικά το έργο, ήταν μόνο 13.000, γιατί τόσο άντεχαν οι υπάρχοντες αγωγοί και μόνο οι βασικοί οικισμοί θα αποχετευόντουσαν. Περιοχές εντός σχεδίου ή υπό ένταξη, όπως τα 2/3 της Σαρωνίδας, το Πανόραμα, το Μαύρο Λιθάρι, η ΑΤΕ Παλαιάς Φώκαιας, ο Άγιος Νικόλαος Αναβύσσου, μεγάλο μέρος του Λαγονησίου, το Θυμάρι, δεν θα έμπαιναν στο δίκτυο.  Ας ρωτάει η γιατρίνα να μαθαίνει, αλλά όχι τον Φιλίππου, γιατί το πιθανότερο θα της λέει ψέματα.

Η κα Ράπτη, ως επιστήμων και ως σύζυγος έμπειρου αυτοδιοικητικού, έχει κάποια πρόταση για το αποχετευτικό, γιατί δεν ακούσαμε να καταθέτει κάποια; Εκτός και αν αρκείται να αναμασά τα ψέματα του Φιλίππου, λόγω κομματικής ταύτισης μαζί του. Δυστυχώς γι΄ αυτήν, αν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι υποτιμητικό για την προσωπικότητά της.

Φιλίππου: Απομονωμένος απ΄ όλους και στο περιθώριο ακόμα και από την Δούρου. 

Φιλιππου.... κλαμένοΛίγες ώρες πριν την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κυκλοφόρησε  ανακοίνωση του πρώην Δημάρχου Σαρωνικού και νυν Αντιπεριφερειάρχη Φιλίππου, ο οποίος εναντιώνεται στο έργο, επιμένοντας στην μεταφορά των λυμάτων στην Ψυττάλεια, «έργο» το οποίο έχει απορριφθεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ΕΥΔΑΠ – Περιφέρεια Αττικής, ενώ έχει απενταχθεί και δεν χρηματοδοτείται.  

Φιλίππου saccses story ΨυττάλειαςΕκείνο που είναι χαρακτηριστικό για την ποιότητα και το ήθος του Φιλίππου, είναι ότι δεν τόλμησε να παραστεί στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, του οποίου ηγήθηκε επί 24 χρόνια και να εξηγήσει στους συμπολίτες του τις θέσεις του, αλλά και να απαντήσει σε ερωτήματα. Προτίμησε να κρυφτεί πίσω από ένα ψευδέστατο κείμενο. Οι πρώην συνάδελφοί του θα τον ρωτούσαν και θα έπρεπε να απαντήσει:

  • Πως με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά του ίδιου έργου, είχε προτείνει αυτός και ο Τσαλικίδης, να κατασκευαστεί το ΚΕΛ στην Γερακίνα της Παλαιάς Φώκαιας, πριν από 5 χρόνια;
  • Όταν την προεκλογική περίοδο του 2014 η Δούρου στο πρόγραμμά της δήλωνε ότι κανένας Δήμος της Ανατολικής Αττικής δεν θα αποχετευτεί στην Ψυττάλεια, γιατί δεν αντέδρασε παρά έκρυψε το προεκλογικό πρόγραμμα, το οποίο δεν κυκλοφόρησε ποτέ στον Σαρωνικό;
  • Είναι ο ίδιος, που έχει εγκρίνει στο σχέδιο πόλης του ΒΙΟ.ΠΑ. των Καλυβίων την χωροθέτηση Κ.Ε.Λ. και μάλιστα για τοξικά βιομηχανικά λύματα; 
  • Απέχει το Κ.Ε.Λ. Μαρκοπούλου, όπου θα διοχετευτούν ορισμένες ποσότητες λυμάτων των Καλυβίων και του Κουβαρά, σχεδόν την ίδια απόσταση από την πόλη των Καλυβίων απ΄ όσο απέχει το ΒΙΟ.ΠΑ.; 
  • Είχε ο ίδιος αποκαλύψει σε σύσκεψη για το αποχετευτικό, ότι η Ψυττάλεια έχει οριστικά «τελειώσει» για τον Σαρωνικό;
  • Έχει απομονωθεί απ΄ όλους τους συναδέλφους του στην Περιφέρεια, ενώ δεν ανταλλάσσει ούτε καλημέρα με την Περιφερειάρχη, λόγω της ανερμάτιστης πολιτικής του; 
  • Πότε επιτέλους θα σταματήσει να λέει ΨΕΜΑΤΑ και να κοροϊδεύει τους Δημότες του Σαρωνικού;

Ο Δήμαρχος κ. Σωφρόνης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θέλοντας να υποστηρίξει τη νέα πρόταση της ΕΥΔΑΠ και αφού τη χαρακτήρισε ως την πλέον ενδεδειγμένη, επεσήμανε ότι του προκαλεί έκπληξη η επιμονή του κ. Φιλίππου για την Ψυττάλεια «καθώς μαζί πήγαμε πάνω από τέσσερις φορές στους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας να μας επιτραπεί η χρήση της Ψυττάλειας. Μαζί πήγαμε στην ΕΥΔΑΠ για τον ίδιο λόγο. Από όλους, εισπράξαμε την ίδια άρνηση» είπε ξεμπροστιάζοντάς τον.

Σωφρόνης για ΨυττάλειαΦαίνεται ότι ο Δήμαρχος, σε ότι αφορά τον Φιλίππου, κατάλαβε έστω και αργά, ποιον έχει να αντιμετωπίσει. Ως ΣΥΡΙΖΑ είναι πρωταθλητής στα ψέματα και στην τέχνη της πολιτικής απάτης και την εξασκεί με απαράμιλλη τεχνική. Και επειδή τώρα τελευταία πυκνώνουν οι πληροφορίες ότι έχει μετακομίσει μαζί με την κα Ράπτη στο κόμμα του Λαφαζάνη και είναι πολιτικά αίολος, δεν αποκλείεται να αναζητήσει καρέκλα για την μετά το 2019 περίοδο και ο Δήμος είναι μια πρόκληση. Την πρόθεσή του αυτή, πολλοί από τους σημερινούς Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας, θα σπεύσουν να την ενισχύσουν. Ονόματα, την επόμενη φορά.

Στην απομόνωση

ΔούρουΝα ενημερώσουμε ότι, όπως και ο ίδιος παραδέχεται στην ανακοίνωσή του, οι συζητήσεις  του Δήμου με την Περιφέρεια, έγιναν ερήμην του. Αυτό είναι αλήθεια. Όπως μας είπαν στελέχη του Δήμου, ήταν προτροπή της κας Δούρου να μην εμπλακεί στην όλη συζήτηση ο Φιλίππου, για λόγους που εκείνη γνώριζε καλύτερα από εμάς. Ο Φιλίππου σε επαφές του με τον Δήμαρχο, έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει όποια απόφαση και αν πάρει ο Δήμος για την χωροθέτηση του Κ.Ε.Λ.  Προφανώς, μαθαίνοντας το παρασκήνιο της πρότασης και τις ερήμην του επαφές Δήμου, Περιφέρειας και ΕΥΔΑΠ, αποφάσισε να εκφράσει την αγανάκτησή του με την συγκεκριμένη ανακοίνωση που τον χαρακτηρίζει.  

Σε κάθε περίπτωση θα καταγραφεί μαζί με τον Τσαλικίδη, ως οι «νεκροθάφτες του αποχετευτικού» του Σαρωνικού και τους χρεώνεται η πεντάχρονη καθυστέρηση.  

Οι χειροκροτητές του Δημητρίου!!!

ΔημητρίουΤον κ. Δημητρίου χειροκρότησαν με πάθος 2 – 3 συγγενείς του Καλυβιώτες, που είχαν έρθει στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για να τον ακούσουν να αγορεύει κατά της χωροθέτησης του Κ.Ε.Λ. και να επιβεβαιώσουν ότι θα καταψηφίσει. Δεν ήταν έκπληξη. Ο κ. Δημητρίου είναι αυτός που έβαλε προσκόμματα στο να γίνει το γυμνάσιο της Σαρωνίδας στην οδό Μυτιλήνης γιατί είναι κοντά στο σπίτι του. Είναι από εκείνους που ψήφισαν υπέρ της Γερακίνας μια και ήταν μακριά από το σπίτι του. Τώρα καταψήφισε την πρόταση για το Κ.Ε.Λ. στο ΒΙΟ.ΠΑ. γιατί είναι στο χωριό του. Μην τον πιάσουμε από την αρχή, γιατί θα βαρεθούμε να γράφουμε. Πρόσωπο άνευ σημασίας.    

——–

Αποχώρηση χωρίς νόημα και κυρίως χωρίς σοβαρότητα

Συνέβη κι΄ αυτό. Αποχώρησε διαμαρτυρόμενος από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 14/7/2016 ο κ. Τσαλικίδης, διαμαρτυρόμενος για την συμπεριφορά του Δημάρχου, σε μια αντιπαράθεσή του, με τον Δημοτικό Σύμβουλο της μειοψηφίας κ. Κωνσταντέλο. Ο Τσαλικίδης αφού εκφώνησε ένα λογύδριο εναντίον του Δημάρχου, δήλωσε ότι αποχωρεί μη ανεχόμενος παρόμοια συμπεριφορά. Θα περίμενε κανείς να τον ακολουθήσουν και τα παρόντα μέλη της παράταξής του, αλλά ουδείς απ΄ αυτούς κουνήθηκε από την θέση του. Έφυγε μόνος. Κάποιο ραντεβού θα είχε εκείνη την ώρα.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

One Response to “Παραλειπόμενα της πολιτικής ζωής του Σαρωνικού, με επίκεντρο το Κ.Ε.Λ.”

  1. Ο/Η Πάνος λέει:

    Και να ηταν μονο το αποχετευτικό? Αν ηξερα όλα αυτά που ειχαν γίνει, που γινονται αλλά που καταλαβαίνω δεν θα είχα μετακομισει πριν απο 9 χρόνια. Είναι φανταστικό το μέρος αλλά θέλει αλλα 99 για να γινει 100 δυστυχώς! Ενας από αυτούς έχει περάσει απο την Ψυτάλλεια για να δεί τι είναι? ΚΑΝΕΙΣ!!

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.