Εγκαίνια των εργασιών του Αλιευτικού καταφυγίου της Παλαιάς Φώκαιας – Αμφίβολη η έναρξη λόγω αρχαιολογίας

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 5 Απριλίου 2015, τα εγκαίνια έναρξης των εργασιών κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου Παλαιάς Φώκαιας, με την παρουσία πλήθους επισήμων αλλά απόντων των δημοτών της Παλαιάς Φώκαιας.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε ο Δήμος Σαρωνικού με την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, καθώς πρόκειται για έργο μείζονος σημασίας όχι μόνο για την Δημοτική Ενότητα Παλαιάς Φώκαιας και τον Δήμο Σαρωνικού αλλά για ολόκληρη την Ανατολική Αττική. Το αλιευτικό καταφύγιο της Παλαιάς Φώκαιας αποτελεί πνεύμονα ζωής και ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας, καθώς από την πρώτη στιγμή της κατοίκησης της περιοχής, η αλιεία υπήρξε κύρια απασχόληση των κατοίκων και άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξέλιξή τους, αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου.

agiasmos_dimarxosagiasmos_antiperifereiarxis

PENTAX DIGITAL CAMERAPENTAX DIGITAL CAMERAPENTAX DIGITAL CAMERAPENTAX DIGITAL CAMERAΌμως σύμφωνα και με τα λεχθέντα όσων πήραν το λόγο στην εκδήλωση, αντιμετωπίζεται σοβαρός κίνδυνος να μην ξεκινήσει το έργο λόγω της πιθανότητας να υπάρξουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στον βυθό του λιμανιού. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πέτρος Φιλίππου μίλησε για την πιθανότητα να κρύβονται αρχαιολογικοί θησαυροί, μια και στο ίδιο σημείο προϋπήρξε το λιμάνι του αρχαίου Δήμου Αναφλύστου.  Ήδη σε μια πρώτη έρευνα που έγινε από την αρχαιολογική υπηρεσία με αυτοδύτες εντοπίστηκαν κομμάτια αμφορέων, πράγμα που προϊδεάζει για το τι υπάρχει στον βυθό, αλλά και ποιας έκτασης θα είναι η καθυστέρηση έναρξης των εργασιών, αν όχι η ματαίωσή τους όπως κατ΄ ιδίαν αναφέρουν κύκλοι της πόλης.  

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας κ. Νάσος Παπουτσής προλόγισε την εκδήλωση, τονίζοντας το πόσο σημαντική είναι η θετική αυτή εξέλιξη, καθώς πρόκειται για ένα έργο που χρειάστηκαν περισσότερα από είκοσι χρόνια για να ξεπεραστούν τα προκύπτοντα, κυρίως γραφειοκρατικά, προβλήματα μέχρι την τωρινή ευτυχή για όλους κατάληξη.

Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Σωφρόνης στην ομιλία του τόνισε ότι « το έργο βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του αλιευτικού καταφυγίου της Παλαιάς Φώκαιας είναι το πρώτο έργο που έχουμε την ιδιαίτερη χαρά να υλοποιείται επί της θητείας μας. Ήταν στην πρώτη θέση της αναπτυξιακής μας ατζέντας και από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας εργαστήκαμε μεθοδικά για την υλοποίησή του. Το πάγιο αίτημα των κατοίκων ήταν και δικό μας. Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και ο αντιδήμαρχος κ. Ηλίας Μπουκοβάλας, ο πρόεδρος της ΔΚ Παλαιάς Φώκαιας κ. Παπουτσής αλλά και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Πέτρο Φιλίππου και τα στελέχη των αρμόδιων διευθύνσεων τεχνικών έργων και υποδομών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής καταφέραμε με σκληρή δουλειά και ξεπερνώντας αρκετά εμπόδια να φτάσουμε στο ευτυχές σημερινό αποτέλεσμα. Το αλιευτικό καταφύγιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον Δήμο μας καθώς θα τονώσει την επιχειρηματικότητα της περιοχής, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη του Δήμου μας. Το έργο αυτό είναι εξέχουσας σημασίας για εμάς καθώς θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών. Σχεδιάζουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική τουριστικής ανάδειξης του τόπου μας και τέτοια έργα υποδομών είναι καίριας σημασίας».

 Στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου αναφέρθηκε επίσης στη σπουδαιότητα του έργου ευχόμενος από εδώ και στο εξής να υλοποιηθούν πολλά αντίστοιχα έργα, έργα που σχετίζονται με την αλιεία και τη ναυτιλία. Επεσήμανε τα προβλήματα που παρουσιάζονται λόγω γραφειοκρατίας, απευθυνόμενος στους παρόντες βουλευτές και ζητώντας τους να συμβάλουν από πλευράς τους στην επίλυση τέτοιων θεμάτων, τα οποία άπτονται της νομοθετικής εξουσίας. «Αναβάθμιση για τον τόπο και την τοπική κοινωνία, πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα κομμάτια του Δήμου Σαρωνικού, προσφέρει δουλειά σε εποχές με πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας. Ιδιαίτερα η στροφή προς τον πρωτογενή τομέα είναι κάτι που το βλέπουμε στην πράξη, γεωργία, αλιεία, μελισσοκομία συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον νέων ανθρώπων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριεφερειάρχης κ. Φιλίππου.

Στην τελετή αγιασμού παρευρέθησαν οι Βουλευτές Ανατολικής Αττικής κ.κ. Πάνος Σκουρολιάκος, Μάκης Βορίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Θανάσης Αναγνωστόπουλος, η Προϊσταμένη της Περιφερειακής Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας Αττικής του Υπουργείου Οικονομικών κα Ευαγγελία Κωφού, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων Π.Ε. Ανατολικής Αττικής κ. Γιάννης Ασπρουλάλης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αικατερίνη Παπασταμέλου- Γκούμα, Σάββας Γκέραλης, Σταμάτης Γκίνης, Ηλίας Μπουκοβάλας, Σπύρος Δημητρίου, οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ.κ. Μανώλης Τσαλικίδης, Νίκος Βολάκος, ο Διοικητής του Α.Τ. Αναβύσσου κ. Λαμπρινός Γεωργουλάκης, ο Διοικητής Α.Τ. Καλυβίων κ. Χρήστος Τσιγαρίδας, ο Λιμενάρχης Παλαιάς Φώκαιας κ. Στέλιος Θεοχάρης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων.

Για κάποιον ακατανόητο λόγο, οι πολίτες της Παλαιάς Φώκαιας απείχαν από την εκδήλωση, όπως εξάλλου δείχνουν οι φωτογραφίες. 


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.