Έρχονται! Συντάξεις 300 – 455 ευρώ

Έρχονται οι συντάξεις των 300-455 ευρώ με την πρώτη εγκύκλιο του νέου Μνημονίου για το ασφαλιστικό, που καταργεί τις κατώτατα όρια σύνταξης, και όσοι αποχωρούν πριν από το 67ο έτος δεν θα παίρνουν το εγγυημένο ποσό των 486 ευρώ, αλλά μικρότερο καθώς η σύνταξή τους θα είναι ανάλογη των ετών που ασφαλίστηκαν, των εισφορών που πλήρωσαν και των μέσων αποδοχών τους.Έρχονται! Ο νόμος αφορά όσους αρχίζουν να συνταξιοδοτούνται από την 1η Ιουλίου του 2015 και μετά, εφόσον έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από την 1η/1/2015, αλλά μέχρι τις 30/6/2015 δεν είχαν πάρει στα χέρια τους την οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών ασφαλιστικών ταμείων, τουλάχιστον 60.000 με 70.000 ασφαλισμένοι επηρεάζονται μόνο για φέτος από αυτή την ανατροπή που έρχεται στο ασφαλιστικό καθώς έχουν υποβάλει ήδη αιτήσεις από τον Ιανουάριο ή πρόκειται να υποβάλουν ως το τέλος του 2015.
Οσοι από αυτούς έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης (15, 18 έτη) και μειωμένες αποδοχές (ιδίως από το 2011 και μετά) θα πάρουν αφενός μικρότερη σύνταξη από αυτή που θα είχαν αν δεν άλλαζε ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζονται τα νέα ποσά και το σημαντικότερο είναι πως με το προηγούμενο καθεστώς αν οι εισφορές τους έβγαζαν πλήρη σύνταξη 380 ευρώ, θα έπαιρναν το κατώτατο όριο των 486 ευρώ για πάντα. Με το νέο καθεστώς, αν οι εισφορές τους βγάζουν σύνταξη 300 ευρώ, ενώ το κατώτατο όριο είναι 400 ευρώ, τότε θα παίρνουν τα 300 ευρώ μέχρι να γίνουν 67 και τότε το ποσό θα συμπληρώνεται με άλλα 100 ευρώ για να πάρουν το κατώτατο όριο.
Οι συντάξεις θα είναι ακόμη μικρότερες για όσους αποχωρούν με καθεστώς μειωμένης σύνταξης, γιατί θα επιβάλλεται το νέο πέναλτι 10% πάνω στα ποσοστά που ήδη ισχύουν για τις μειωμένες συντάξεις.
Από τις αλλαγές που προβλέπει η πρώτη εγκύκλιος για το ασφαλιστικό, την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Πετρόπουλος, θίγονται όσοι αποχωρούν με μειωμένη σύνταξη και θα χάσουν περισσότερα, αλλά έρχεται και μια κρυφή και μεγάλη ανατροπή για τις γυναίκες που αποχωρούν από το ΙΚΑ με διατάξεις ανήλικου τέκνου, καθώς η νομοθεσία τις προστάτευε και προέβλεπε ότι δικαιούνται το πλήρες κατώτατο όριο σύνταξης, δηλαδή τα παλιά 486 ευρώ, ακόμη και όταν βγαίνουν με μειωμένη σύνταξη.
Αυτό πλέον δεν υπάρχει από τη στιγμή που με την εγκύκλιο Πετρόπουλου καταργείται το κατώτατο όριο και όλοι οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν σύνταξη ανάλογη με ό,τι βγάζουν οι εισφορές τους.
Σε καμία περίπτωση βέβαια η αλλαγή αυτή δεν σημαίνει ότι όλες οι συντάξεις θα πάνε στα 300 και στα 445 ευρώ, αλλά αυτό που λέει ο νόμος είναι ότι το κράτος δεν θα συμπληρώνει τις χαμηλές συντάξεις, όπως συνέβαινε για δεκαετίες, και πλέον τα ποσά που θα παίρνουν οι ασφαλισμένοι είναι αυτά που αντιστοιχούν στις εισφορές και στα χρόνια ασφάλισής τους. Οσοι λοιπόν βγάζουν σύνταξη πάνω από τα 300 ή τα 450 ευρώ, θα παίρνουν το ποσό που τους αναλογεί. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με 27 χρόνια στο ΙΚΑ, εκ των οποίων τα 22 μέχρι το 2010, και μέσο όρο αποδοχών 1.350 ευρώ, θα βγάλει πλήρη σύνταξη με το νέο σύστημα 784,74 ευρώ. Αν αποχωρήσει με πρόωρη 2 χρόνια νωρίτερα, θα έχει ποινή 12%+10% από το έξτρα πέναλτι, δηλαδή 22%, και θα πάρει 690,57 ευρώ.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

 

 


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.