Τότε να μην έρχονται να πετάνε από το αεροδρόμιό μας!

Με την επιεικώς γελοία φράση «Τότε να μην έρχονται να πετάνε από το αεροδρόμιό μας»! απάντησε στον Αντιπεριφερειάρχη Πέτρο Φιλίππου, μια κυρία από το ακροατήριο, στην ένσταση των Δυτικών Δήμων της Αττικής, που αρνούνται να μεταφερθούν τα λύματα της Ανατολικής Αττικής στην Ψυττάλεια. Εν μέσω αποδοκιμασιών των παρισταμένων, στο Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας – Πικερμίου, αναφέρθηκε ότι ο ίδιος ως Δήμαρχος Σαρωνικού “πέτυχε…” να ακυρώσει τη δημιουργία τοπικού βιολογικού καθαρισμού και να προωθήσει τη σύνδεση της περιοχής του με την Ψυττάλεια. 

 Το πρώτο «ναι» για τον βιολογικό στα Σπάτα

«Πού είναι η ΕΥΔΑΠ;». «Πού να είναι, κρύβεται!». Το δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου δεν είχε καλά καλά ξεκινήσει και ήδη οι πρώτες φωνές διαμαρτυρίας «σκέπασαν» την ανάγνωση των παρισταμένων από τον δήμαρχο. Περισσότερα από 20 χρόνια μετά την ανακοίνωση του σχεδιασμού της ΕΥΔΑΠ για την Ανατολική Αττική, μια μερίδα κατοίκων εξακολουθεί να είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι η εναλλακτική λύση για τους βόθρους είναι η σύνδεση με την Ψυττάλεια, κάτι που η εταιρεία έχει εδώ και χρόνια αποκλείσει κατηγορηματικά. Και να θεωρεί ότι οι βιολογικοί καθαρισμοί ρυπαίνουν τη θάλασσα. Το ενδιαφέρον είναι ότι η ΕΥΔΑΠ έχει απορρίψει τη σύνδεση Ραφήνας και Αρτέμιδας με την Ψυττάλεια για τεχνικούς λόγους, κάτι που δεν αναφέρθηκε στο χθεσινό συμβούλιο.

Το μοναδικό θέμα του δημοτικού συμβουλίου που ξεκίνησε προχθές στις οκτώ το βράδυ και τελείωσε στις 01.30 τα ξημερώματα ήταν η χωροθέτηση της μονάδας βιολογικού καθαρισμού που θα εξυπηρετήσει τους δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας. Ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου καλούνταν να γνωμοδοτήσει, ουσιαστικά απλά να συναινέσει, καθώς η θέση του βιολογικού βρίσκεται στα όρια του δήμου Σπάτων και έχει ένα παράξενο, πιθανότατα αρβανίτικο όνομα: Λακαθέλα- Κήπι.
Η παρουσία δύο γενικών γραμματέων στο συμβούλιο, της κ. Ρένας Μπαριτάκη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και του Βαγγέλη Καπετάνιου από το υπουργείο Εσωτερικών είχε περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική σημασία: μετέφερε το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η Ελλάδα πρέπει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να έχει μια συγκεκριμένη θέση για το έργο και ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Ειδάλλως τα 100 εκατ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ θα κατευθυνθούν σε άλλα έργα και οι δύο δήμοι θα μείνουν… με τους βόθρους.
Η υπόθεση, βέβαια, είναι κάθε άλλο παρά απλή. Οπως ανέφερε χθες η κ. Μπαριτάκη, η θέση Λακαθέλα- Κήπι βρίσκεται σε περιοχή της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου Μεσογείων που έχει χαρακτηριστεί «αττικό πάρκο», με επιτρεπόμενες χρήσεις πολιτισμού και οινοποιίας. Αλλά ακόμα κι αν η ΖΟΕ τροποποιηθεί με συνοπτικές διαδικασίες, θα χαθεί χρόνος για να μελετηθεί επαρκώς η νέα θέση, έναντι της θέσης «Πλατύ Χωράφι» που είχε αδειοδοτηθεί. Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος είναι λιγοστός. Οπως ανέφερε ο κ. Δημ. Δρόσης, εκπρόσωπος της Διαχειριστικής Αρχής, αν όλα «τρέξουν» με πρωτόγνωρους ρυθμούς, το έργο θα είναι έτοιμο το 2023.

«Υποκριτική στάση»

Τελικά, αντίθετα με ό,τι θα ανέμενε κανείς, οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι έστρεψαν την πλάτη στις συνεχείς διαμαρτυρίες μιας μερίδας πολιτών και υποστήριξαν τη νέα θέση. Μάλιστα κάποιοι ζήτησαν να γίνει δεκτή οποιαδήποτε χωροθέτηση, ακόμα και στη Ραφήνα, αρκεί να γίνει το έργο. «Φωνάζουμε για τη χωροθέτηση και όλοι μας βρωμίζουμε τα υπόγεια νερά και τη θάλασσα με τους βόθρους μας» ανέφερε ο Μπάμπης Ζαφειρόπουλος, δημοτικός σύμβουλος. «Αρα δεν είναι η οικολογική μας συνείδηση που μας κάνει να διαμαρτυρόμαστε, αλλά μια υποκριτική στάση, απλά για να μην έχουμε κοντά μας τον βιολογικό. Πρέπει όμως να πάρουμε μια απόφαση, ακόμα κι δεν αρέσει σε όλους».
Η συναίνεση της Ραφήνας και του Πικερμίου δόθηκε κατά πλειοψηφία, με 22 ψήφους υπέρ και ένα λευκό. Το επόμενο «ματς» θα δοθεί τη Δευτέρα, στο δημοτικό συμβούλιο Σπάτων-Αρτέμιδας..

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ

Την 20/12/2015 ημέρα Κυριακή και ώρα 19:41 δημοσιεύτηκε από συνεργάτη του ιστολογίου η παραπάνω ανάρτηση, ενώ εγώ ο ίδιος βρισκόμουν σε προγραμματισμένες διακοπές στην Δυτική Ελλάδα, για τις οποίες είχα αναχωρήσει την προηγούμενη ημέρα Σάββατο 19/12/2015. 

Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε απέδιδε στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Πέτρο Φιλίππου η φράση «Τότε να μην έρχονται να πετάνε από το αεροδρόμιό μας», με τον χαρακτηρισμό ως γελοία. Επίσης λόγω αυτής της ανάρτησης υπήρξε σχόλιο αναγνώστη υποτιμητικό για τον κ. Φιλίππου. 

Η πραγματικότητα είναι ότι η φράση αυτή λανθασμένα αποδόθηκε, από τον συνεργάτη του Αττικού Παρατηρητή, στον κ. Φιλίππου, ενώ στην πραγματικότητα ακούστηκε από κάποια κυρία η οποία βρισκόταν στο ακροατήριο, μαζί με έντονες αποδοκιμασίες σε βάρος του κ. Φιλίππου.

Η ανάρτηση του άρθρου, η οποία δημοσιεύτηκε και σε άλλα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης και η απόδοση από λάθος και όχι από δόλο της συγκεκριμένης φράσης στον κ. Φιλίππου, προκάλεσε μήνυσή του σε βάρος μου, ως διαχειριστή του Αττικού Παρατηρητή και μάλιστα ζητήθηκε αυτόφωρη διαδικασία, χωρίς να ζητηθεί άμεση αποκατάσταση και αίτημα συγνώμης που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να αρνηθώ.

Κατόπιν αυτού, την Τετάρτη 23/12/2015 και περί ώρα 10:45 δέχτηκα τηλεφωνική κλίση από αστυνομικό όργανο του Α.Τ. Αναβύσσου, κατά δήλωσή του, ο οποίος με ρώτησε αν βρίσκομαι στην κατοικία μου. Του δήλωσα ότι βρίσκομαι σε διακοπές στην Δυτική Ελλάδα και στην ερώτηση γιατί με αναζητά, με ενημέρωσε ότι πρόκειται για την γνωστοποίηση μιας μήνυσης που έγινε από τον κ. Πέτρο Φιλίππου, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις. 

Μετά από λίγες ώρες, ανέτρεξα στις δημοσιεύσεις που είχαν αναρτηθεί στο ιστολόγιο ΑΤΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ και είδα το συγκεκριμένο άρθρο. Ανέτρεξα σε σχετικά δημοσιεύματα άλλων μέσων ενημέρωσης και διαπιστώνοντας την διαφορά και την λανθασμένη απόδοση της φράσης στον κ. Φιλίππου, ζήτησα από τον συνεργάτη μου την άμεση επανόρθωση και την δημοσίευση αυτής της δήλωσης και την διαγραφή σχολίου από αναγνώστη το οποίο αφορούσε την συγκεκριμένη φράση, μια και λόγω του ότι βρισκόμουν σε ταξίδι, δεν είχα την δυνατότητα διόρθωσης του δημοσιεύματος. 

Εκφράζω την λύπη μου για το λανθασμένο δημοσίευμα και ζητώ συγνώμη. Έχω ασκήσει σκληρότατη κριτική στον κ. Φιλίππου, ως Δήμαρχο Σαρωνικού και Αντιπεριφερειάρχη, αλλά ουδέποτε οι δημοσιεύσεις μου υπήρξαν ψευδείς  ή συκοφαντικές. 

Άγγελος Φραγκόπουλος


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.