Τελεσίγραφο για έξοδο από Σένγκεν, αν η Ελλάδα δεν υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα για το προσφυγικό έως 18 Δεκεμβρίου

Αυστηρή προειδοποίηση στέλνουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα ότι αν έως την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής δεν υλοποιήσει σειρά μέτρων που έχει συμφωνήσει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος θα είναι αντιμέτωπη ακόμα και με έξοδο από τη Σένγκεν. Η απογοήτευση αλλά και η οργή των υπόλοιπων κρατών-μελών εκφράστηκε την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια συνάντησης των μόνιμων αντιπροσώπων καθώς προετοιμάζονταν για τη σύνοδο της Κυριακής. Εκεί, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ιδιαίτερα ο εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου (που έχει και την προεδρία αυτήν την περίοδο) εκφράστηκε πολύ έντονα, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει τηρήσει τη συμφωνία που είχε γίνει τον Οκτώβριο με τα υπόλοιπα κράτη που βρίσκονται στα Δυτικά Βαλκάνια.

Διπλωματική πηγή εξηγούσε στην «Κ» ότι, πρώτον, το κέντρο υποδοχής (hotspot) στη Λέσβο δεν λειτουργεί. Δεύτερον, η Αθήνα έχει απορρίψει την αποστολή 400 ανθρώπων του Frontex που θα ενίσχυαν τα σύνορά της με την ΠΓΔΜ, με το αιτιολογικό –όπως καταγράφεται σε επιστολή προς την Κομισιόν– ότι η εξουσιοδότηση του προσωπικού του Frontex ήταν πολύ γενική και δεν θα αφορά μόνο την καταγραφή. Τρίτον, η Αθήνα επιμένει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τις ομάδες γρήγορης παρέμβασης του Frontex (Rabid). Τέταρτον, η Ελλάδα δεν φαίνεται να θέλει 300 μηχανήματα που θα βοηθούσαν στην καταγραφή των δακτυλικών αποτυπωμάτων και στην καταγραφή των μεταναστών σε κοινή βάση δεδομένων της Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν προβλήματα με τη σύνδεση στο Ίντερνετ και την εκπαίδευση του προσωπικού. Πέμπτον, Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκφράζουν παράπονα ότι η Ελλάδα δεν έχει τηρήσει την υπόσχεσή της να πραγματοποιήσει τις πτήσεις που θα μετέφεραν πρόσφυγες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Διπλωματική πηγή εξηγούσε στην «Κ» ότι η Ελλάδα έχει μερικές μέρες μπροστά της για να προχωρήσει σε βαθμό που να ικανοποιεί τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, καθώς στη Σύνοδο Κορυφής (17-18 Δεκεμβρίου) η Κομισιόν θα παρουσιάσει έκθεση προόδου.«Τότε θα είναι η ώρα της αλήθειας», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ». Παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν είναι τελείως αντίθετη με την επιβολή εξόδου από τη Σένγκεν, αν η Ελλάδα δεν κάνει αποφασιστικά βήματα τις επόμενες μέρες, η μόνη πραγματική πίεση που έχουν οι εταίροι αυτήν τη στιγμή είναι η επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι και η δήλωση του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρ. Φίτσο για αποπομπή της χώρας μας από τη Σένγκεν, ως λύση στις μεταναστευτικές ροές, στην οποία αντέδρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Όσον αφορά το κτίσιμο του φράχτη στην ΠΓΔΜ, διπλωματική πηγή έλεγε στην «Κ» ότι οι λόγοι που επικαλούνται τα Σκόπια «είναι απόλυτα κατανοητοί».

Η Καθημερινή


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.