Ξεκινά επιδρομή της εφορίας στα πορτοφόλια μας – Φόρος και στις βάρκες

Βροχή θα αρχίσουν να πέφτουν από το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι φορολογικές υποχρεώσεις για εκατομμύρια φορολογούμενους. Οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πόσο που ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ ενώ ξεδιπλώνονται και επιβαρυντικές φορολογικές παρεμβάσεις του μνημονίου.

Ειδικότερα:
– Η δεύτερη δόση για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος λήγει αύριο.

– Μέχρι τις 20 Οκτωβρίου το υπουργείο Οικονομικών θα έχει αποστείλει τα εκκαθαριστικά για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, σε 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Ο ΕΝΦΙΑ, όπως είναι γνωστό, θα πρέπει να καταβληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις η πρώτη εκ των οποίων έως το τέλος Σεπτεμβρίου. 

– Έως 10 Οκτωβρίου, θα έχουν αποσταλεί από το υπουργείο Οικονομικών και τα εκκαθαριστικά για την αύξηση της προκαταβολής φόρους σε αγρότες και επιχειρήσεις.

Πληρώνουν και οι “σκαφάτοι” και οι βάρκες

Ειδοποιητήριο να καταβάλουν αυξημένο φόρο θα παραλάβουν και οι υπόχρεοι σε φόρο πολυτελούς διαβίωσης, λόγω αύξησης του συντελεστή υπολογισμού του από το 10% στο 13%.

Για πρώτη φορά μπαίνει ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης σε κατόχους σκαφών αναψυχής εφόσον το μήκος του σκάφους ξεπερνά τα 5 μέτρα. Για παράδειγμα ο κάτοχος ενός σκάφους αναψυχής με καμπίνα μήκους 7 μέτρων θα πληρώσει 1170 ευρώ. Αντίστοιχα αν το σκάφος είναι ανοιχτού τύπου θα πληρώσει 1040 ευρώ.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και για τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση. Στις 16 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία ένταξης στο καθεστώς ΦΠΑ για τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, μετά την παράταση της προθεσμίας που είχε δοθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κατά την προεκλογική περίοδο. Προϋπόθεση για να μην εφαρμοστεί το μέτρο είναι η εξεύρεση ισοδύναμων, κάτι που, πάντως, θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο στο υπουργείο Οικονομικών.

Αναφορικά με τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή φέτος. Ωστόσο χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για παρεμβάσεις από φέτος.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.